Χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κινδυνεύουν με οριστική διαγραφή από τον Σεπτέμβριο του 2025, εάν δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους. Το μέτρο βασίζεται στη διάταξη του Νόμου 4957/2022, που προβλέπει ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης («ν+2» ή «ν+3» χρόνια, ανάλογα με τη διάρκεια σπουδών).
Σύμφωνα με στοιχεία, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αριθμεί περίπου 47.000 ενεργούς φοιτητές, εκ των οποίων οι «αιώνιοι» φοιτητές αποτελούν το 45%. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Λαμίας, τα οποία συγχωνεύτηκαν με το πανεπιστήμιο. Σε εθνικό επίπεδο, εκτιμάται ότι από τους 700.000 φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ, περίπου 300.000 έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης.
Η εφαρμογή του νόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να εκφράζει επίσημα την αντίθεσή του. Σε ψήφισμά του, το τμήμα επισημαίνει τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και τις επιπτώσεις στην πρόοδο των σπουδών τους λόγω εργασιακών υποχρεώσεων.
Το θέμα εξετάστηκε στη συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και εκφράστηκε με ψήφισμα ομόφωνα η «έντονη διαφωνία της στην μαζική διαγραφή χιλιάδων φοιτητριών/τών από τα Α.Ε.Ι..
Θεωρεί ότι η πρόβλεψη του Ν. 4957/2022 για ανώτατη επιτρεπόμενη διάρκεια φοίτησης δεν θα πρέπει, ειδικά στην συγκεκριμένη συγκυρία, να οδηγήσει στην εφαρμογή αυτού του ακραίου μέτρου για τους παρακάτω λόγους:
- Πολλές οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο πολύ ψηλό κόστος ζωής και στέγασης των παιδιών τους που σπουδάζουν. Έτσι για μεγάλο αριθμό φοιτητριών/τών είναι επιβεβλημένο να δουλεύουν παράλληλα με τι σπουδές τους επιβραδύνοντας σημαντικά την αποφοίτησή τους.
- Το μέτρο των διαγραφών είναι ισοπεδωτικό και άδικο καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την διαφορά ανάμεσα σε φοιτήτριες/τές που έχουν επιδείξει πρόοδο και είναι σε τροχιά ολοκλήρωσης των σπουδών τους και σε φοιτήτριες/τές ο οποίες έχουν εξαρχής παραμείνει ανενεργές ή παρουσιάζουν για πολλά χρόνια ελάχιστη δραστηριότητα.
- Η παρουσία των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών στις λίστες των Τμημάτων δεν επιβαρύνει το Πανεπιστήμιο οικονομικά, αφού δεν χρησιμοποιούν υποδομές, υπηρεσίες ή πόρους φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου».
«Η παρουσία των αιώνιων φοιτητών δεν επιβαρύνει το πανεπιστήμιο οικονομικά, καθώς δεν χρησιμοποιούν υποδομές ή υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας», σημειώνει το ψήφισμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της και να υιοθετήσει πιο ευέλικτες λύσεις. Το τμήμα τονίζει ότι η διαγραφή φοιτητών δεν πρέπει να εξελιχθεί σε τιμωρητική πολιτική, υπονομεύοντας τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εφαρμογής της διάταξης, με τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια να ζητούν επανεκτίμηση του νομοθετικού πλαισίου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 8/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση