Οι εργασίες της 107η Σύνοδο των Πρυτάνεων εξελίσσονται στο Μυστρά όπου στο επίκεντρο είναι θεσμικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής υπογραμμίζοντας «στόχος να προσπαθήσουμε μέσα από την συνεργασία παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια».
Την ίδια στιγμή ο «ερχομός» των ιδιωτικών πανεπιστήμιων φέρνει ανταγωνισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον κ. Κατσή να τονίζει «Δε μας φοβίζει ο ανταγωνισμός το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λόγω του σχεδίου του θα έχει μια καλή παρουσίαση και εξέλιξη κυρίως όλα αυτά από τη δική μας απόδοση».
Όσον αφορά τα ερευνητικά έργα ο Πρύτανης σημείωσε «έχουμε 230 ερευνητικά έργα τα οποία καλύπτουν πολλά ελληνικά, διεθνή και ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης έχουμε μόνο θεσμικά ζητήματα που πρέπει να λύσουμε και να βελτιώσουμε και το ζήτημα στελέχωσης από διοικητικούς υπαλλήλους».
Στο πλαίσιο των εργασιών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, απηύθυνε χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας την αξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Με αναφορές στον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Πελοποννήσου, επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό πρόβλημα και οι περιφερειακές ανισότητες, και υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική αποκέντρωση και ισόρροπη ανάπτυξη.
Καταλυτική ωστόσο είναι και η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την κοινωνία, Χαρακτηριστικά τα όσα επεσήμανε ο Δημήτρης Πτωχός
Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στην Περιφέρεια, όπως το δίκτυο Unistarts, ένα δίκτυο επιχειρηματικών κέντρων σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων, το Κέντρο Καινοτομίας, ο Κόμβος Βιοοικονομίας, η επιτελική Δομή Πρόνοιας και το Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, που συλλέγει και αναλύει δεδομένα για τη χάραξη στρατηγικών προσαρμογής, ενώ ανέφερε την ανάγκη για εκπαιδευτικά προγράμματα που θα αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου.
«Τα πανεπιστήμια είναι πύλες γνώσης, εργαστήρια νέων ιδεών και πυλώνες κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου, βιώσιμου και δημιουργικού μέλλοντος. Κλείνοντας, δήλωσε τη δέσμευση της Περιφέρειας να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε να επιτευχθούν κοινοί στόχοι για την πρόοδο της Πελοποννήσου και της χώρας.
Η Σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που θα συζητήσει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις των συμμετεχόντων.
Στη Σύνοδο προεδρεύει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και οι εργασίες πραγματοποιούνται παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λακωνίας, Θεόδωρου Βερούτη, Περιφερειακών Συμβούλων και Υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη