εντομο
Στην συγγραφή της εργασίας συμμετείχαν επιστήμονες από εφτά Ιδρύματα της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής

Το δημοσίευμα με τίτλο “Current status of biology – biotechnic, agronomic and biological control of Rhynchophorus ferrugineus: a review”, 2024, με συγγραφείς τους Waqas Wakil, Maria C. Boukouvala, Nickolas G. Kavallieratos, Constantin S. Filintas, Nikoleta Eleftheriadou, Muhammad Usman Ghazanfar, Muhammad Yasin, Mirza Abdul Qayyum, Pasco B. Avery (https://www.mdpi.com/2075-4450/15/12/955) επιλέχθηκε να κοσμήσει το εξώφυλλο του Τεύχους 12, του Τόμου 15, Αριθμός 955 (https://www.mdpi.com/2075-4450/15/12) του έγκριτου διεθνούς περιοδικού Insects (Impact Factor = 2.7, Q1 in Entomology) (https://www.mdpi.com/journal/insects). Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της εν λόγω εργασίας από τους Συντάκτες (Editors) του Insects έγινε μεταξύ των 112 εργασιών οι οποίες δημοσιεύονται στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2024.

Η μελέτη επισκοπήσεως αφορά στο εισβλητικό είδος Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) (Coleoptera: Curculionidae), κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα, το οποίο αποτελεί σημαντικό έντομο εχθρό διαφόρων φοινικοειδών οικονομικής σημασίας. Προκαλεί τεράστιες οικονομικές απώλειες σε φυσικά οικοσυστήματα και οργανωμένες φυτείες. Το R. ferrugineus έχει εξαπλωθεί από την περιοχή της καταγωγής του (ΝΑ Ασία) στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ωκεανία. Έχει εγκατασταθεί δε σε περισσότερες από τις μισές χώρες οι οποίες καλλιεργούν το Phoenix dactylifera L. και περισσότερες από το 15% χώρες οι οποίες καλλιεργούν καρύδες παγκοσμίως. Προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του εντόμου, πολλές χώρες έχουν θεσπίσει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και αυστηρούς ελέγχους στην διακίνηση του φυτικού υλικού το οποίο προέρχεται από περιοχές όπου έχουν διαπιστωθεί προσβολές. Η εργασία εστιάζει στην βιολογία του R. Ferrugineus (ιστορία ζωής, ανάπτυξη), το φάσμα των ξενιστών του, την γεωγραφική εξάπλωσή του και την διαχείρισή του με βιοτεχνικές και καλλιεργητικές μεθόδους, την χρήση φυσικών εχθρών και μικροοργανισμών.

Στην συγγραφή της εργασίας συμμετείχαν επιστήμονες από εφτά Ιδρύματα της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής: University of Agriculture Faisalabad, Senckenberg German Entomological Institute, Agricultural University of Athens, University of Sargodha, The Islamia University of Bahawalpur, University of Agriculture Multan, University of Florida.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

waterlemon.jpg
Νερό με λεμόνι: Τα οφέλη για την υγεία
Ο χυμός του λεμονιού αποτελεί διατροφικό “διαμάντι”, καθώς είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή, κάλιο, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, σύμπλεγμα βιταμίνης Β και...
Νερό με λεμόνι: Τα οφέλη για την υγεία
newton-law-of-universal-gravitation.jpg
Επιστολή του Ισαάκ Νεύτωνα προβλέπει πότε θα συμβεί το τέλος του κόσμου
Ο Νεύτωνας μελέτησε την ιστορία για να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία που ξεκίνησε επίσημα αυτή η εγκατάλειψη και κατέληξε στο 800 μ.Χ.: το έτος...
Επιστολή του Ισαάκ Νεύτωνα προβλέπει πότε θα συμβεί το τέλος του κόσμου