«Κίτρινη κάρτα» προς τα όσα Πανεπιστήμια της χώρας εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να αρνηθούν την παραπομπή σε αντισταθμιστικά μέτρα για αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων προκειμένου να ισοτιμήσουν τα πτυχία τους με αυτά των Ελληνικών πανεπιστημίων, έβγαλε ο Γενικός Γραμματέας Ανωτάτης Εκπαίδευσης Καθ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, με εγκύκλιό του.
Οπως έχει παρατηρηθεί, ορισμένα ιδρύματα φαίνεται ότι έχουν βρει διάφορους τρόπους να παρεμποδίζουν την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων που προβλέπονται για ορισμένες κατηγορίες αποφοίτων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Τα αντισταθμιστικά αυτα μέτρα, τα αποφασίζει και τα ζητά ο ΔΟΑΤΑΠ με απόφαση του προέδρου του ανά περίπτωση, όταν διαπιστώνεται ότι προκύπτουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του προγράμματος σπουδών που παρακολούθησε ο αιτών και του προγράμματος σπουδών συγκρίσιμου τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν γραπτή δοκιμασία ή πρακτική άσκηση ή εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ή συνδυασμό αυτών και ο ενδιαφερόμενος πτυχιούχος έχει το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος το Τμήμα ΑΕΙ της ημεδαπής όπου επιθυμεί να εξεταστεί και υποβάλλει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Τοτε, ο Πρόεδρος του Τμήματος ή ο Κοσμήτορας, σύμφωνα με το νόμο, οφείλει να εκδώσει υποχρεωτικά ειδική άδεια συμμετοχής στις εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι γραπτές ή/και προφορικές, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ή της σχολής των συγκεκριμένων αντικειμένων.
Ομως, ορισμένα ιδρύματα φέρονται να αποθαρρύνουν τους πτυχιούχους του εξωτερικού με διάφορες «δικαιολογίες» και προσκόμματα που δεν προβλέπονται πουθενά στο νόμο, όπως να επικαλούνται τον εσωτερικο κανονισμό, να ζητούν τέλη εξέτασης, ή άλλους περιορισμούς.
Με την εγκύκλιο Παπαιωάννου τα ΑΕΙ προειδοποιούνται ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι νόμιμες και αποτελούν προσβολή των δικαιωμάτων του ενδιαφερόμενου, ο οποίος μπορεί να αξιώσει υπό προϋποθέσεις και την καταβολή αποζημίωσης από αστική ευθύνη.
Η εγκύκλιος Παπαϊωάννου
Όπως σας έχει ήδη επισημανθεί τα άρθρα 305 έως 314Α του ν. 4957/2022 (Α’ 141) οργανώνουν τα σχετικά με την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής. Ο νομοθέτης ανέθεσε την σχετική αρμοδιότητα στον Πρόεδρο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π θεσπίζοντας μια σαφή, ορισμένη και συγκεκριμένη διαδικασία για την πραγματοποίησή της. Η τυχόν εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων επιφυλάσσεται αποκλειστικώς στο ίδιο όργανο (βλ. παρ. 2 άρθρου 311), το οποίο διαθέτει την ευχέρεια να επιλέξει το είδος του αντισταθμιστικού μέτρου (βλ. παρ. 1 άρθρου 311 και την σχετική αναφορά σε γραπτή δοκιμασία ή πρακτική άσκηση ή εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ή συνδυασμό αυτών). Η σχετική διαδικασία, κατά τον τρόπο που διαρθρώνεται και καθορίζεται από τον νόμο, καθιδρύει υποχρέωση ενέργειας από τα όργανα των Α.Ε.Ι., που εφαρμόζουν τα επιβαλλόμενα αντισταθμιστικά μέτρα. Τα Α.Ε.Ι. δεν δύνανται να απαλλαγούν από την εν λόγω υποχρέωση εφαρμογής των αντισταθμιστικών μέτρων:
(α) επικαλούμενα τον Εσωτερικό Κανονισμό τους ή τυχόν αποφάσεις των οργάνων τους, οι οποίες ούσες κανονιστικά κατώτερες δεν μπορούν να υπερβαίνουν ή παρακάμψουν διάταξη νόμου,
(β) εξαρτώντας τη διαδικασία ακαδημαϊκής αναγνώρισης από μη προβλεπόμενες στον νόμο προϋποθέσεις, όπως η καταβολή τέλους εξέτασης,
(γ) εισάγοντας - για τον αιτούντα την ακαδημαϊκή αναγνώριση - μη προβλεπόμενους στον νόμο περιορισμούς.
Η τυχόν μη νόμιμη άρνηση των οργάνων των Α.Ε.Ι., αντίκειται στην αρχή της νομιμότητας αλλά και της χρηστής διοίκησης (λόγω εισαγωγής διοικητικών ή άλλων προσκομμάτων), θέτοντας φραγμούς και στο δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα του ενδιαφερόμενου, ο οποίος λόγω της παράλειψης της οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και της προσβολής των δικαιωμάτων του μπορεί να αξιώσει υπό προϋποθέσεις και την καταβολή αποζημίωσης από αστική ευθύνη.
Ενόψει των ανωτέρω, η πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου στην περίπτωση του αντισταθμιστικού μέτρου της εκπόνησης διπλωματικής εργασίας αλλά και κάθε άλλου τέτοιου μέτρου δεν επαφίεται στην βούληση των οργάνων του Α.Ε.Ι., αλλά συνιστά υποχρέωση που απορρέει από την συνταγματική αρχή της νομιμότητας.
Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. παραμένει ανεπιφύλακτα στη διάθεσή σας για την ορθή τήρηση και εφαρμογή της εν λόγω διαδικασίας.
Ο Γενικός Γραμματέας Ανωτάτης Εκπαίδευσης
Καθ. Νικόλαος Παπαϊωάννου
Τι ισχύει με τα αντισταθμιστικά μέτρα
Σύμφωνα με το άρθρο 311 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) ισχύουν τα εξής:
Αντισταθμιστικά μέτρα
1. Ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., κατά τη διαδικασία αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών πρώτου κύκλου, πλην τίτλων Ιατρικής και Οδοντιατρικής που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, κατόπιν εξέτασης του φακέλου και της αίτησης του ενδιαφερόμενου, μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση για αντισταθμιστικά μέτρα που περιλαμβάνουν γραπτή δοκιμασία ή πρακτική άσκηση ή εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ή συνδυασμό αυτών, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους.
2. Ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., κατόπιν εξέτασης του φακέλου και της αίτησης, μπορεί να εκδώσει απόφαση για αντισταθμιστικά μέτρα, εφόσον από την εξέταση της αίτησης και του φακέλου προκύπτουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του προγράμματος σπουδών που παρακολούθησε ο αιτών και του προγράμματος σπουδών συγκρίσιμου τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής.
3. Η γραπτή δοκιμασία ακαδημαϊκής ισοδυναμίας σε επιστημονικά αντικείμενα μαθήματα που καθορίζει το Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. λαμβάνει χώρα σε κάθε εξεταστική περίοδο, που ορίζεται για το συγκεκριμένο μάθημα επιστημονικό αντικείμενο σε Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να επιλέξει το Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής όπου επιθυμεί να εξεταστεί και υποβάλλει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Η αίτηση συνοδεύεται από την απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων. Ο Πρόεδρος του Τμήματος ή ο Κοσμήτορας στην περίπτωση των μονοτμηματικών Σχολών εκδίδει υποχρεωτικά ειδική άδεια συμμετοχής στις εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι γραπτές ή/και προφορικές, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ή της σχολής των συγκεκριμένων αντικειμένων. Παράλειψη της υποχρέωσής του αυτής συνιστά παράβαση καθήκοντος. Αν το γνωστικό αντικείμενο μάθημα περιλαμβάνει υποχρεωτική εργαστηριακή παρακολούθηση, με την άδεια του τέταρτου εδαφίου δίνεται και η δυνατότητα της παρακολούθησης στον ενδιαφερόμενο. Μετά την εξέταση, η Γραμματεία του Τμήματος εκδίδει βεβαίωση αποτελέσματος, με ένδειξη «επιτυχώς» ή μη και με βαθμολόγηση, την οποία ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι για την αναγνώριση που αποφασίστηκαν με την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
4. Για λόγους εφαρμογής του παρόντος, νοούνται ως «τομείς γνώσεων ουσιωδώς διαφορετικοί» οι τομείς των οποίων η γνώση, οι αποκτηθείσες δεξιότητες και ικανότητες είναι απαραίτητες για ακαδημαϊκή αναγνώριση και ως προς τους οποίους η εκπαίδευση που έχει λάβει ο αιτών παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά το περιεχόμενο σε σχέση με την εκπαίδευση που απαιτείται στην Ελλάδα.
5. Η πρακτική άσκηση για την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλων διενεργείται από την οικεία επαγγελματική οργάνωση, εφόσον αυτή είναι οργανωμένη ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή από δημόσια αρχή ή από Α.Ε.Ι., άλλως ο φορέας αυτής ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η πρακτική άσκηση διενεργείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που διενεργείται για τους φοιτητές των ημεδαπών Α.Ε.Ι.
6. Αν ο ενδιαφερόμενος αιτείται την αναγνώριση της ισοδυναμίας του τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών, που απέκτησε στην αλλοδαπή, με ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο πρώτου κύκλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) της ημεδαπής, μπορεί να συνεκτιμάται και τυχόν μεταπτυχιακός τίτλος που κατέχει ο ενδιαφερόμενος ή και να υποβάλλεται ο ενδιαφερόμενος σε εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ως αντισταθμιστικό μέτρο. Αν ο μεταπτυχιακός τίτλος συνεκτιμηθεί, δεν αναγνωρίζεται αυτοτελώς.
7. Η απόφαση επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων συνοδεύεται από επαρκή αιτιολόγηση. Ειδικότερα, στον αιτούντα πρέπει να γνωστοποιούνται οι ουσιαστικές διαφορές που αναφέρονται στην παρ. 4 και οι λόγοι για τους οποίους οι εν λόγω διαφορές δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των σπουδών του.
8. Τα Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να δέχονται, μέσα στις δύο (2) επόμενες εξεταστικές περιόδους από την υποβολή στο ίδρυμα της σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου, υποψηφίους που παραπέμπονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για εξέταση σε συμπληρωματικά μαθήματα ή σε πρακτική άσκηση σε αριθμό τουλάχιστον ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) των εισακτέων στα αντίστοιχα Τμήματα κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Παράλειψη της υποχρέωσής τους αυτής συνιστά παράβαση καθήκοντος του οργάνου που είναι αρμόδιο για την αποδοχή της αίτησης εξέτασης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση