papel
Το Πανεπιστήμιο υπενθυμίζει ότι ουσιαστικά «επανιδρύθηκε» το 2019, απορροφώντας μερικώς ή ολικώς άλλα 2 ακαδημαϊκά ιδρύματα και λειτουργώντας εξαρχής νέα πανεπιστημιακά προγράμματα και ακαδημαϊκά τμήματα

Η συνολική εικόνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο πλαίσιο της κρατικής επιχορήγησης βελτιώνεται χωρίς κανείς βεβαίως να παραγνωρίζει την ανάγκη περαιτέρω δράσεων και προσπαθειών.

Αυτο τονίζει το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του σχετικά με τους δείκτες χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μετά από διάφορα δημοσιεύματα που το εμφανίζουν στις χαμηλές θέσεις της λίστας αξιολόγησης των Ελληνικών ΑΕΙ.

Το Πανεπιστήμιο υπενθυμίζει ότι ουσιαστικά «επανιδρύθηκε» το 2019, απορροφώντας μερικώς ή ολικώς άλλα 2 ακαδημαϊκά ιδρύματα και λειτουργώντας εξαρχής νέα πανεπιστημιακά προγράμματα και ακαδημαϊκά τμήματα, οι απόφοιτοι των οποίων δεν μπορούσαν να έχουν καταχωρηθεί στις τιμές του 2023, αλλά πλέον θα εντοπίζονται στις μετρήσεις των επόμενων ετών.

Σχετικά με τους δείκτες χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Σε σχέση με πρόσφατες αναφορές του περιφερειακού τύπου που καταγράφουν αποσπασματικά τη σύνθετη διαδικασία χρηματοδότησης των ελληνικών Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα θέλαμε να διευκρινίσουμε – προσθέσουμε τα εξής:

➢ Η διαδικασία χρηματοδότησης των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων βασίζεται σε ένα μεικτό σύστημα που αποτελείται από δύο κατηγορίες δεικτών για κάθε Πανεπιστήμιο: (α) αντικειμενικοί δείκτες σε ποσοστό 70% και (β) ποιοτικοί δείκτες σε ποσοστό 30% ώστε να αποδοθεί η εικόνα κάθε Πανεπιστημίου σφαιρικά. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πέρυσι η παραπάνω αναλογία ήταν 80% - 20%. Ο συνδυασμός όλων των δεικτών δίνει το συνολικό ποσοστό χρηματοδότησης κάθε δημόσιου Πανεπιστημίου από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

➢ Τα στοιχεία χρηματοδότησης κάθε έτους έχουν αναφορά 2 έτη προηγουμένως. Για παράδειγμα τα στοιχεία χρηματοδότησης για το έτος 2025 περιγράφουν την κατάσταση των δεικτών για το έτος 2023, κοκ.

➢ Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει το ποσοστό χρηματοδότησης κάθε έτους για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, επί του προϋπολογισμού χρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων (πηγή: https://www.ethaae.gr/)

Έτος


χρηματοδότησης 
ΠΑΠΕΛ βάσει αντικειμενικών
δεικτών


χρηματοδότησης 
ΠΑΠΕΛ βάσει 
ποιοτικών δεικτών


συνολικής 
xρηματοδότησης 
ΠΑΠΕΛ

2025 (στοιχεία 2023)

4,53

2,82

4,02

2024 (στοιχεία 2022)

4,33

2,5

3,96

2023 (στοιχεία 2021)

3,92

2,05

3,55

➢ Παρατηρούμε λοιπόν ότι το ποσοστό χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αυξάνεται τα τελευταία έτη τόσο συνολικά όσο και στις επιμέρους κατηγορίες.

➢ Η θέση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στους αντικειμενικούς δείκτες για το έτος 2025 ήταν 10η μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων.

➢ Οι πληροφορίες που αναφέρονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα αφορούν αποκλειστικά την κατηγορία των ποιοτικών δεικτών όπου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καταγράφει πράγματι χαμηλή επίδοση με αυξητική τάση όμως. Συγκεκριμένα, το έτος 2025 η επίδοση του Πανεπιστημίου ήταν 1115 μόρια, ενώ τα έτη 2024 και 2023 ήταν 1061 και 983 αντίστοιχα. Η παραπάνω αύξηση αποτυπώνεται και στην αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης βάσει ποιοτικών δεικτών όπως παρουσιάστηκε στον προηγούμενο πίνακα.

➢ Η παραπάνω ανάλυση καταδεικνύει ότι η συνολική εικόνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο πλαίσιο της κρατικής επιχορήγησης βελτιώνεται χωρίς κανείς βεβαίως να παραγνωρίζει την ανάγκη περαιτέρω δράσεων και προσπαθειών. Τούτο είναι απολύτως αναμενόμενο όσον αφορά το Πανεπιστήμιο μας που ουσιαστικά «επανιδρύθηκε» το 2019, απορροφώντας μερικώς ή ολικώς άλλα 2 ακαδημαϊκά ιδρύματα και λειτουργώντας εξαρχής νέα πανεπιστημιακά προγράμματα και ακαδημαϊκά τμήματα, οι απόφοιτοι των οποίων δεν μπορούσαν να έχουν καταχωρηθεί στις τιμές του 2023 αλλά πλέον θα εντοπίζονται στις μετρήσεις των επόμενων ετών.

➢ Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι ως Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: (α) δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα κάλυψης των θέσεων κάθε χρονιά, (β) έχουμε καταθέσει αίτηση για δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής στην Πάτρα ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, (γ) υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα υποστήριξης της καινοτομίας έντασης γνώσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα και (δ) συμμετέχουμε, ύστερα από επιτυχή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EUNICE.

➢ Τέλος, επισημαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι ένα αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, ελέγχεται τακτικά από την ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και όποιες προτάσεις για επιτροπές της τοπικής αυτοδιοίκησης στερούνται θεσμικής σοβαρότητα

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syntaxiodotiko_symfono_symviosis.jpg
Συνταξιοδότηση πριν τα 62 το 2025: Ποιοι δικαιούνται πρόωρη έξοδο-Τα κλειδιά για πλήρη σύνταξη ακόμα και 57 ετών
Το 2025 αποτελεί μια κρίσιμη χρονιά για χιλιάδες εργαζόμενους που θέλουν να αποχωρήσουν πριν από τα 62 - Τι θα πάρουν όσοι βγουν στη σύνταξη το 2025:...
Συνταξιοδότηση πριν τα 62 το 2025: Ποιοι δικαιούνται πρόωρη έξοδο-Τα κλειδιά για πλήρη σύνταξη ακόμα και 57 ετών