Η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, κα Σοφία Ασημακοπούλου, αναδεικνύει σοβαρές καταγγελίες από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) για ανάρμοστες πρακτικές εις βάρος των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων.
Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρίσκονται οι αναιτιολόγητες απολύσεις, η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και η απουσία ελέγχου από το Υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η εφαρμογή του νόμου 4713/2020, που επιτρέπει τις αναιτιολόγητες απολύσεις, οδήγησε σε περισσότερες από 2.000 απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, περίπου το 25% του συνόλου των ιδιωτικών δασκάλων, μέχρι το τέλος του 2023. Επιπλέον, καταγγέλλονται φαινόμενα εκδικητικών απολύσεων, εργασιακής εντατικοποίησης και της μη τήρησης των κανόνων του ωραρίου.
Ακολουθεί η Επερώτηση:
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ (22/1/2025), η Ομοσπονδία προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κατά της διάταξης του νόμου 4713/2020, που επιτρέπει τις αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών. Η απόφαση προσφυγής ελήφθη, γιατί από μέρους των εργοδοτών υπήρξε κατάχρηση του δικαιώματος που τους έδωσε ο νόμος. Σε παλαιότερη ανακοίνωση της, η ΟΙΕΛΕ (28/8/2020), υποστήριζε ότι η κατάργηση του άρθρου 30, του νόμου 682/1977, με το άρθρο 10, του ως άνω νόμου, αποδόμησε πλήρως το προστατευτικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι τότε για τους όρους εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την αναιτιολόγητη απόλυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Κατά άλλους, η διάταξη αγνοεί τα δεδομένα του Ελληνικού Συντάγματος και ιδίως, την παράγραφο 8, του άρθρου 16, του Συντάγματος, που θεσπίστηκε με σκοπό να διασφαλίσει αυξημένη προστασία στην εργασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Συνέπεια αυτού, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, είναι ότι μέχρι το τέλος του 2023, απολύθηκαν πάνω από δύο χιλιάδες (2.000) ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, ποσοστό περίπου 25% του συνόλου των εκπαιδευτικών, δηλαδή ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα καταγγέλλεται ότι υπάρχουν και καταγγελίες σύμβασης με εκδικητικό χαρακτήρα, απολύσεις δηλαδή για λόγους κοινωνικής ή πολιτικής δράσης, καθώς και για λόγους ηλικίας, φύλου, ή πεποιθήσεων. Οι απολύσεις, όπως ισχυρίζονται, έγιναν χωρίς κάποια αιτιολογία, και κυρίως χωρίς τον έλεγχο της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, όπως γινόταν μέχρι το 2020. Επίσης, καταγγέλλουν ότι, δεν τηρείται το νόμιμο ωράριο, η εργασία εντατικοποιείται σε βαθμό εξόντωσης, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δουλεύουν απογεύματα και αργίες χωρίς να πληρώνονται, πολλές φορές τους υποχρεώνουν σε εργασίες εκτός καθηκοντολογίου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις νηπιαγωγείων, αναγκάζονται να επιστρέφουν στο χέρι του εργοδότη τμήμα των αποδοχών τους.
Τέλος, η ανεξέλεγκτη είσοδος των επενδυτικών ομίλων στην ιδιωτική εκπαίδευση, δημιουργεί φόβους ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, μιας και ήδη έχουν επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς των σχολείων να αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα με πολιτικό, θρησκευτικό και οικονομικό περιεχόμενο.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Έχετε ελέγξει κατά πόσον ευσταθούν οι ως άνω καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ; Αν πράγματι ευσταθούν οι καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, πως προτίθεσθε να παρέμβετε, ώστε να σταματήσουν οι αναιτιολόγητες απολύσεις και τα φαινόμενα καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων (εργασιακών δικαιωμάτων/νομοθεσίας/όρων σύμβασης) από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων εις βάρος των εκπαιδευτικών;
Η ερωτώσα Βουλευτής
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση