foitites
Αμαρτίες... προκατόχων υπουργών, παιδεύουσι διαδόχους!

Ενα σοβαρό πρόβλημα που «κληρονόμησε» από την αδιάλλακτη στάση της προκατόχου του Νίκης Κεραμέως, τις επικείμενες διαγραφές των λεγόμενων «λιμναζόντων» ή «αιωνίων» φοιτητών, έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οπως είναι πλέον ευρέως γνωστό, η κ.Κεραμέως με το πνεύμα μόνιμης αδιαλλαξίας που την διακατείχε όταν έφτιαξε το νόμο για τα ΑΕΙ, (ο οποίος εν συνεχεία αποδείχθηκε τόσο δυσλειτουργικός και προκάλεσε τέτοιο χάος ιδίως στις εκλογές των ΑΕΙ, ώστε μέχρι σήμερα έχει υποστεί σιωπηρά πάνω από 100 τροποποιήσεις και αλλαγές...) αρνήθηκε να προβλέψει οποιαδήποτε διευκόλυνση για φοιτητές που εχουν μεν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης, αλλά βρίσκονται κοντά στη λήψη πτυχίου ή δείχνουν ενδιαφέρον να συνεχίσουν.

Ετσι ο κ.Πιερρακάκης πρέπει τώρα -και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το εξετάζει θετικάνα τροποποιήσει ακόμα μια φορά το νόμο Κεραμέως πριν από τον Σεπτέμβριο του 2025 για βγάλει από την δύσκολη θέση τα ΑΕΙ, αλλά ιδίως την κυβέρνηση. Διαφορετικά, είναι σίγουρο πώς θα αντιμετωπίσει μια νέα φοιτητική εξέγερση με το «καλημέρα» της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Αν δεν το κάνει, με την έναρξη του ερχόμενου έτους θα ξεκινήσουν καταλήψεις και διαδηλώσεις σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας. Θα επιλέξει τη σκληρή στάση με τους κινδύνους που συνεπάγεται δεδομένης και της έντονης φθοράς της κυβέρνησης; Πιθανότατα όχι. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες διατείονται ότι θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις του πλαισίου, όπως του ζήτησαν εξάλλου πάρα πολλοί πανεπιστημιακοί και πρυτάνεις.

Ενδεικτικά, ήδη Διοικήσεις μεγάλων τμημάτωνσχολών και πανεπιστημίων όπως του Πανεπιστημίου Πειραιά, της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πατρών (καθώς και δεκάδων ακόμα σχολών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες), δεσμεύθηκαν είτε προφορικά είτε γραπτά πως δεν προτίθενται να πραγματοποιήσουν διαγραφές φοιτητών διαφωνώντας με την επιβολή του μέτρου των διαγραφών. Το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων και Σύγκλητοι που οι φοιτητές απαιτούν να πάρουν απόφαση εναντίωσης στο μέτρο των διαγραφών. Αλλά δεν είναι μόνο τα Τμήματα. Ηδη από τον Δεκέμβριο του 2024 η Σύνοδος Πρυτάνεων εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης για την οριζόντια διαγραφή.

«Θεωρεί ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Προτείνει συνεπώς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία», ανάφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις.

Τι είπαν Πρυτάνεις στο alfavita.gr

* Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  δεσμεύτηκε να μην υπάρξουν οριζόντιες διαγραφές, με στόχο την αναζήτηση λύσεων σε συνεργασία με τους διδάσκοντες. Η Πρύτανίς του Καθ. Άννα Μπατιστάτου,  σε συνέντευξή της στο alfavita.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να διακρίνουμε εκείνους/ες που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους για πολλά χρόνια και δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν, από εκείνους/ες που για σοβαρούς λόγους έχουν μείνει πίσω, αλλά έχουν την βούληση να τις ολοκληρώσουν. Το θέμα έχει απασχολήσει πολύ την Σύγκλητο. Στο στάδιο αυτό, νοιαζόμαστε να πληροφορήσουμε σωστά τους/τις φοιτητές/τριες για τον νόμο, ο οποίος, σημειωτέον, δεν είναι σαφής όσον αφορά στην διαδικασία διαγραφής. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι φοιτητές/τριες που με βάση τον νόμο συμπληρώνουν την ανώτατη διάρκεια σπουδών τους στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 ανέρχονται σε 11.519, επί συνολικού αριθμού εγγεγραμμένων 33.602. Δεν μπορούμε όμως να προκαταλάβουμε το πόσοι από αυτούς/ες θα έχουν διεκδικήσει ως τότε το πτυχίο τους»

* Η Πρύτανις του Παντείου κ.Χριστίνα Κουλούρη, επίσης σε πρόσφατη συνέντευξή της στο alfavita.gr τόνισε:

«Ο νόμος πράγματι προβλέπει διαγραφές το 2025 αλλά δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο θα γίνουν, αν θα γίνουν. Εμείς πιστεύουμε ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου δεν επιβαρύνεται από την ύπαρξη λιμναζόντων φοιτητών. Δεν έχουν φοιτητική ταυτότητα, δεν έχουν τα προνόμια των εν ενεργεία φοιτητών και οι περισσότεροι απλώς έχουν μείνει ως αναγραφές στο αρχείο επειδή το φοιτητολόγιο δεν ήταν μηχανογραφημένο. Το Πάντειο έχει πολύ καλό ρυθμό αποφοίτησης. Ο μέσος όρος λήψης πτυχίου το 2022 ήταν 1,11 όταν το βέλτιστο είναι 1. Επομένως υπάρχει μικρή απόκλιση και οι φοιτητές τελειώνουν εγκαίρως τις σπουδές τους (σε ν+2 χρόνια). Μας απασχολεί βεβαίως το ποσοστό εκείνων των φοιτητών/τριών που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο όριο των ν+2 ετών. Απέναντι σε αυτούς δεν θα πρέπει να έχουμε μια τιμωρητική στάση και να τους διαγράψουμε αλλά, αντιθέτως, να μελετήσουμε τους λόγους της φοιτητικής διαρροής και να επεξεργαστούμε πολιτικές που θα θεραπεύσουν το πρόβλημα»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Γ.Κοντάκης, επίσης σε πρόσφατη συνέντευξη στο alfavita.gr ανέφερε μεν ότι «οι πρυτάνεις έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν το νόμο. Εδώ δε χωρά ερώτημα για το τι θα κάνουμε. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη επιλογή», αλλά πρόσθεσε:

««Έχουμε όμως επισημάνει, ότι μια οριζόντια εφαρμογή του νόμου, με το γύρισμα απλά ενός διακόπτη, θα αδικήσει ενδεχόμενα φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και βρίσκονται λίγα μόνο βήματα πριν από αυτό. Θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και να ζητήσουμε από την πολιτεία μια ας πούμε εξατομικευμένη θεώρηση των περιπτώσεων. Αν και ο νόμος δίνει δυνατότητες στους φοιτητές να παρατείνουν νόμιμα τις σπουδές τους, π.χ. όταν αποδεδειγμένα εργάζονται, δεν είναι πάντα εφικτό αυτό. Η αδήλωτη εργασία είναι γνωστό ότι υπάρχει. Επίσης δεν είναι ασυνήθεις περιπτώσεις παιδιών με υπερβολικό άγχος ή άλλες διαταραχές που μπορεί να χρήζουν μιας διαφορετικής προσέγγισης. Εκεί που δεν υπάρχει κανένα δίλημμα είναι να διαγραφούν όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν ενδιαφερθεί για τις σπουδές τους. Από τα στοιχεία που έχουμε αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των «λιμναζόντων» φοιτητών»

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η κατάσταση έχει ως εξής: Οι φοιτητές/φοιτήτριες των 4ετών Τμημάτων που εισήχθησαν από την ίδρυση των Τμημάτων μέχρι και το ακαδ. έτος 2016-2017 και πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έως και τον Σεπτέμβρη του 2025 ανέρχονται σήμερα σε 5.525. Οι φοιτητές/φοιτήτριες των 5ετών Τμημάτων που εισήχθησαν από την ίδρυση των Τμημάτων μέχρι και το ακαδ. έτος 2015-2016 και πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έως και τον Σεπτέμβρη του 2026 ανέρχονται σήμερα σε 939.

Ο Πρύτανης του ιδρύματος κ. Δημήτρης Παπαγεωργίουσε συνέντευξή του στο alfavita.gr ανέφερε τα εξής:

«Ο αριθμός αυτών που τελικά ίσως διαγραφούν θα είναι μικρότερος, αφού αρκετοί/ές θα ανακηρυχθούν πτυχιούχοι στις ενδιάμεσες εξεταστικές περιόδους, ενώ υπάρχουν και δυνατότητες αναστολής σπουδών ή παράτασης για αιτιολογημένους λόγους. Ελπίζουμε ότι οι φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν καθυστερήσει την αποφοίτησή τους θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στη διαδικασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης των σπουδών τους. Σίγουρα υπάρχει το θέμα των εργαζομένων που προσπαθούν να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές τους και κατά συνέπεια δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ή ανταποκρίνονται εν μέρει στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι/ες που έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για το αντικείμενο των σπουδών τους ή για τις σπουδές σε ΑΕΙ γενικά. Πάντως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα κάνει -και κάνει ήδη- ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει την ομαλή αποφοίτηση όσων σπουδάζουν σε αυτό»

ΕΚΠΑ: Να υπάρξουν εξαιρέσεις

 

Οσα προαναφέρθηκαν, τα έθεσαν οι πρυτάνεις στην τελευταία Σύνοδο τους που έγινε τον Δεκέμβριο στον Μυστρά, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Και θα τα θέσουν εκ νέου στην επόμενη, που θα γίνει τον Μάϊο στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ ζήτησαν από το Υπουργείο να υπάρξει μέριμνα για φοιτητές που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Στο σχετικό πόρισμα της Συνόδου εκφράζεται η ανησυχία των πανεπιστημιακών αρχών για τις συνέπειες μιας οριζόντιας διαγραφής φοιτητών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ειδικές περιπτώσεις. Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Βασδέκης, επεσήμανε ότι απαιτείται «μία μεταβατική περίοδος» και όχι μια απότομη εφαρμογή του μέτρου, ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Καλδής, τόνισε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις για όσους βρίσκονται κοντά στο πτυχίο ώστε να μη χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα.

Αλλά και το αρχαιότερο ίδρυμα της χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω της Συγκλήτου του, προτείνει την εισαγωγή εξαιρέσεων από τη διαδικασία διαγραφής, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

  • Σοβαρούς λόγους υγείας
  • Βιοποριστική απασχόληση, ακόμη και περιστασιακή
  • Δυσκολίες στη δήλωση μαθημάτων ή συμμετοχή σε εξετάσεις για αιτιολογημένους λόγους
  • Άλλες εύλογες αιτίες

Οι προτάσεις αυτές δείχνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του μέτρου, ώστε να μην αδικηθούν φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους υπό δύσκολες συνθήκες.

Αντιδρούν και τα μέλη ΔΕΠ

Και δεν είναι μόνον αυτά. Ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ αναφέρει ότι η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου θα οδηγήσει στη διαγραφή περίπου 333.790 φοιτητών πανελλαδικά, δηλαδή το 48% των εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών. Στο ΑΠΘ, ο αριθμός των φοιτητών που ενδέχεται να διαγραφούν ανέρχεται σε 39.210, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 51% του συνόλου των προπτυχιακών φοιτητών της συγκεκριμένης πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι σύλλογοι επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του νόμου είναι κοινωνικά ανάλγητη και ταξικά τιμωρητική, καθώς δεν αναγνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια πανεπιστήμια, όπως η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη υποδομών και η σοβαρή υποστελέχωση. Η καθυστέρηση στις σπουδές πολλών φοιτητών δεν απορρέει μόνο από τη δική τους αμέλεια, αλλά από τις περιορισμένες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των ελλείψεων στη φοιτητική μέριμνα και των κοινωνικοοικονομικών παραμέτρων που πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ επισημαίνει ότι πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εργαστούν για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης, γεγονός που καθυστερεί την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Εξαιτίας αυτών των δυσχερών συνθηκών, το ποσοστό των φοιτητών που παρατείνουν τις σπουδές τους αυξάνεται, με την τάση αυτή να έχει φτάσει από το 44,8% το 2021 στο 48,0% το 2023.

Ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου για τις διαγραφές προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία. Η γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό φοιτητών, χωρίς διαφοροποιήσεις και εξαιρέσεις, προκαλεί αδικία, καθώς υπάρχουν φοιτητές που είναι κοντά στην αποφοίτηση και αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Οι σύλλογοι απαιτούν να υπάρξει χρόνος για τους φοιτητές που, αν και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του χρονικού πλαισίου, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών τους.

Το φαινόμενο της καθυστέρησης στην αποφοίτηση δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα, όπως τονίζει και ο ΕΣΔΕΠ του ΠαΔΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόλις το 39% των φοιτητών αποφοιτά στον θεωρητικό χρόνο σπουδών, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 67% μετά από τρία χρόνια. Ο Σύλλογος τονίζει ότι οι λεγόμενοι "λιμνάζοντες" φοιτητές δεν επιφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, γεγονός που υπογραμμίζει την αναποτελεσματικότητα του μέτρου των διαγραφών ως λύσης στο ζήτημα της καθυστέρησης.

 

Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Σκουτέλης, εξήγησε τις ανησυχίες των ακαδημαϊκών και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη, οι διαγραφές θα αφορούν φοιτητές που υπερβαίνουν κατά τρία χρόνια την προβλεπόμενη διάρκεια σπουδών, όμως το μέτρο, όπως τονίζει, δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που μπορεί να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των σπουδών, όπως προσωπικά προβλήματα ή άλλα εξωτερικά ζητήματα. Ειδικότερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οι πενταετείς σχολές σημαίνουν ότι οι φοιτητές μπορεί να διαγραφούν ακόμη και αν χρωστούν μόνο ένα μάθημα ή τη διπλωματική εργασία, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Και η ΠΟΣΔΕΠ

Ακόμα και η ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) τονίζει ότι οι διαγραφές δεν είναι δυνατόν να γίνουν αδιακρίτως, σύμφωνα με το νόμο Κεραμέως. Η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι  δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη του ν.4957/2022 για διαγραφή φοιτητών/φοιτητριών, μετά την ανώτατη διάρκεια φοίτησης (ν+2 ή ν+3) για τους εισαχθέντες το 2021-22 και έπειτα, ή από τον Σεπτέμβριο 2025 έως και το 2030 για παλαιότερους φοιτητές, διότι:

Είναι άδικη για πολλούς/ές φοιτητές/τριες που παλεύουν, υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, για την ολοκλήρωση των σπουδών τους
Αδυνατεί να διαχωρίσει την ήρα από το στάρι, δηλαδή τους ανενεργούς φοιτητές που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές από τους ενεργούς φοιτητές που χρωστούν λίγα ή ελάχιστα μαθήματα
Θέτει ένα απόλυτο χρονικό όριο για τις διαγραφές και ένα οριζόντιο σύστημα διαγραφών για όλα τα προγράμματα σπουδών, μην αναγνωρίζοντας διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες
Αδιαφορεί να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει και να αντιμετωπίσει τα αίτια της φοιτητικής αποτυχίας και εγκατάλειψης των σπουδών
Ασκεί πίεση στα μέλη ΔΕΠ και στους λοιπούς διδάσκοντες με προφανείς επιπτώσεις στο επίπεδο των σπουδών και στην αξιολόγηση των διδασκομένων
Περιορίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία των μελών της Συνέλευσης των Τμημάτων, καθώς και των Διοικήσεων των Τμημάτων / Σχολών / Πανεπιστημίων, επιβάλλοντάς τους τη λήψη αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνούν στη βάση εκπαιδευτικών κριτηρίω
Ενθαρρύνει αθέμιτες διευθετήσεις μεταξύ «φοιτητικών ομάδων» και μελών ΔΕΠ ή/και ακαδημαϊκών οργάνων για ευνοϊκή μεταχείριση φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή
Δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για το αντίκρισμα των σπουδών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τη διαγραφή
 Ούτε όμως μπορεί η κατάσταση να παραμείνει ως έχει, διότι:

Προκαλείται διοικητική επιβάρυνση, καθότι ο ακαδημαϊκός προγραμματισμός πρέπει να περιλαμβάνει έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό φοιτητών και μαθήματα που έχουν αλλάξει ή δεν διδάσκονται πλέον
Επηρεάζεται δυσμενώς η αξιολόγηση των ελληνικών ιδρυμάτων, καθώς εμφανίζονται να έχουν κακές επιδόσεις στους δείκτες φοιτητικής εξέλιξης και αποφοίτησης
Το σημαντικότερο, η παράβλεψη των λιμναζόντων και της φοιτητικής αποτυχίας συγκαλύπτει τα αίτια των κακών επιδόσεων και δεν διευκολύνει στην εξέταση και θεραπεία των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που μοχθούν για ολοκλήρωση των σπουδών τους άνευ καθυστερήσεων
Ζητάμε την έγκαιρη τροποποίηση του νόμου ώστε:
Ο νόμος να ορίζει μεν ανώτατη διάρκεια σπουδών και να δίνει τη δυνατότητα διαγραφής ανενεργών φοιτητών, αλλά να είναι τα πανεπιστήμια που θα αποφασίζουν, στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου, για τους όρους συνέχισης της φοίτησης πέραν της ανώτατης διάρκειας, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στους ενεργούς φοιτητές
Να παρέχεται στις Συγκλήτους των ΑΕΙ δυνατότητα να καθορίσουν όρους και διαδικασίες επανεγγραφής των φοιτητών που θα διαγράφονται
Για τους εγγραφέντες το 2021-22 και μετά η ανώτατη διάρκεια φοίτησης να επεκταθεί σε 2ν ώστε να καλύπτει επαρκώς και τους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών που έχουν μέσο χρόνο αποφοίτησης μεγαλύτερο του ν+2 ή ν+3
Για τους εγγραφέντες προ του 2021 ενεργούς φοιτητές (φοιτητές που μετά τη δημοσίευση του νόμου έχουν κάνει ηλεκτρονική εγγραφή και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε εξετάσεις) να επεκταθούν οι μεταβατικές προθεσμίες αντίστοιχα με τα ανωτέρω κατά δύο / τρία έτη
Οι φοιτητές που από τη δημοσίευση του ν.4957/2022 παραμένουν ανενεργοί να διαγράφονται με τα ισχύοντα μεταβατικά χρονικά όρια (εκκαθάριση μητρώων από ανενεργούς φοιτητές)
 Επιπλέον, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοιτητικής αποτυχίας και εγκατάλειψης των σπουδών είναι σκόπιμο:

Να υπάρξει ουσιαστική λειτουργία του θεσμού του συμβούλου-καθηγητή για άμεση επαφή των διδασκόντων με τους φοιτητές και καλή γνώση των προβλημάτων τους (μαθησιακών, κοινωνικών, προσωπικών), με αποκλειστικό γνώμονα την απρόσκοπτη και επιτυχή πορεία των σπουδών τους
Να δημιουργηθούν παρατηρητήρια σπουδών ανά Τμήμα/Σχολή για τη στενή παρακολούθηση, με αξιολογικούς δείκτες, επιδόσεων ανά μάθημα και ανά φοιτητή
Τα πανεπιστήμια να εκπονήσουν, στη βάση των ευρημάτων των παρατηρητηρίων, μελέτες για τις αιτίες της φοιτητικής αποτυχίας και να φροντίσουν αντιμετωπίσουν εκείνες που τα αφορούν
Να επανεξεταστεί ο τρόπος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιστοίχιση με τις πρώτες προτιμήσεις και το γνωστικό επίπεδο των εισαγομένων
Να θεσμοθετηθεί οριζόντια κινητικότητα των φοιτητών
Για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βελτίωση των πανεπιστημιακών υποδομών και της αναλογίας διδασκόντων – φοιτητών.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι κινητοποιήσεις που συμβαίνουν αυτό το διάστημα δεν είναι παρά προοίμιο του «πολέμου» που αναμένεται από Σεπτέμβριο στα αμφιθέατρα και στους δρόμους, αν ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν ακούσει τις ανησυχίες των πανεπιστημιακών. Τουλάχιστον οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μείνει αδιάφορος...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathimata ispanikwn
Ισπανικά για ενήλικες και ΑΣΕΠ εξ αποστάσεως και άμεσα με νέο τρόπο

Η γνώση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά απαραίτητο εργαλείο για επαγγελματική εξέλιξη και...

Ισπανικά για ενήλικες και ΑΣΕΠ εξ αποστάσεως και άμεσα με νέο τρόπο
Άκης Τσελέντης
Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου
Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου
Φοιτητές
Πανεπιστημιακοί: Με τις διαγραφές «λιμναζόντων» φοιτητών η κυβέρνηση κάνει επίδειξη ευνομίας με ένα δείγμα κακής νομοθέτησης
«Δεν είναι λογικό να διαγράφεται η προσπάθειά τους, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο για το τι αντίκρισμα έχουν οι έως τη διαγραφή σπουδές τους...
Πανεπιστημιακοί: Με τις διαγραφές «λιμναζόντων» φοιτητών η κυβέρνηση κάνει επίδειξη ευνομίας με ένα δείγμα κακής νομοθέτησης
papantonioy.jpg
Γιάννος Παπαντωνίου: Διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο – «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού»
Με επιθετικό καρκίνο ο Γιάννος Παπαντωνίου - Η ανακοίνωση
Γιάννος Παπαντωνίου: Διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο – «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού»