Την ίδια ώρα που εμείς περιμένουμε να έρθουν τα ξένα ΑΕΙ να μας «αναβαθμίσουν», αλλά μέχρι τώρα τουλάχιστον βλέπουμε κυρίως αιτήσεις «αναβάθμισης» κολεγίων που συνεργάζονται με ΑΕΙ του εξωτερικού, τα πανεπιστήμια στη Βρετανία βιώνουν μια τεράστια οικονομική κρίση!
Σχεδόν ένα στα τέσσερα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνουν τον αριθμό του προσωπικού και τους προϋπολογισμούς, με έως και 10.000 απολύσεις ή απώλειες θέσεων εργασίας μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων, προκαλώντας εκκλήσεις για δράση για να αποφευχθεί η καταστροφή της διεθνούς θέσης του κλάδου...
Στα τέλη Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού Γκάρντιαν, τέσσερα πανεπιστήμια, ανακοίνωσαν συνολικά 1.000 απώλειες θέσεων εργασίας ως απάντηση στις ελλείψεις στον προϋπολογισμό.
Και να σκεφτεί κανείς ότι από τα 33 ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, εννέα έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση σε πανεπιστημιακά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ και κυρίως -αλλά όχι μόνο- αυτά που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Aegean College και το American College of Greece-Deree. Τα περισσότερα προσανατολίζονται στη διατήρηση των υπαρχόντων αντικειμένων σπουδών τους, με μερικές προσθήκες που δεν απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.
Και αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι ο κλάδος στο σύνολό του είχε κέρδη δισεκατομμυρίων λιρών σε «πιο ευτυχισμένες» εποχές: πλεονάσματα που δαπανήθηκαν σε μισθούς ανώτερων υπαλλήλων και νέα κτίρια αντί να προετοιμαστούν για πιο δύσκολες συνθήκες.
Υπήρξε ανακούφιση πέρυσι όταν η γραμματέας εκπαίδευσης, Bridget Phillipson, αύξησε τα εγχώρια δίδακτρα προπτυχιακών σπουδών στην Αγγλία σε £ 9.535 από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Αλλά το Office for Students, η ρυθμιστική αρχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την Αγγλία, εκτιμά ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει συνδυασμένο έλλειμμα 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών το 2025-26, ακόμη και μετά την αύξηση τελών εγγραφής και διδάκτρων.
Και είναι λογικό, αφού τα δίδακτρα όσο ακριβαίνουν για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα, τόσο περισσότερο «διώχνουν» αλλοδαπούς ενδιαφερόμενους για σπουδές, προς άλλες χώρες που προσφέρουν έγκυρες πανεπιστημιακές σπουδές στα αγγλικά, όπως λχ η Ολλανδία... Ακόμα και η Γαλλία έχει δημιουργήσει πλέον σε αρκετά της πανεπιστήμια προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα Αγγλικά, για να προσελκύσει ξένους φοιτητές. Και αυτές οι χώρες, ζητούν πολύ χαμηλότερα δίδακτρα από τη Βρετανία.
Μείωση ξένων φοιτητών κατά 40%!
Εκτιμάται λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά το Brexit, υπήρξε μείωση 40% στους φοιτητές από το εξωτερικό. Ομως, πολλά πανεπιστημιακά επιχειρηματικά σχέδια είχαν χτιστεί πάνω στην υπόθεση αυξανόμενου αριθμού φοιτητών από το εξωτερικό, οι οποίοι πληρώνουν και πολύ υψηλότερα δίδακτρα από τους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά τα σχέδια έχουν πλέον καταρρεύσει.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία έχει ξεχωριστά καθεστώτα χρηματοδότησης, αλλά το Κάρντιφ δεν είναι το μόνο που αισθάνεται την πίεση: το Queen's University του Μπέλφαστ, το Aberystwyth, η Γλασκώβη και το Aberdeen είναι μεταξύ εκείνων που κάνουν περικοπές.
Ο καθηγητής Robert Van de Noort, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Reading, είπε ότι η αναμόρφωση στον τομέα ήταν «αναπόφευκτη», αλλά ότι απαιτείται καινοτομία στη διδασκαλία καθώς και στην έρευνα.
«Οι αντιπρυτάνεις υπεύθυνοι των οικονομικών, θέλουν πάντα περισσότερη κρατική χρηματοδότηση, αλλά θα πρέπει επίσης να βρούμε τρόπους να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Για παράδειγμα, οι νέες μας υποτροφίες βιωσιμότητας , οι οποίες ξεκινούν φέτος, θα προσελκύσουν μελλοντικούς ηγέτες να σπουδάσουν στο Reading σε όλα τα μαθήματα σπουδών», είπε.
Σύμφωνα εξάλλου με τον Dyfrig Jones , λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Bangor και μέλος της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του University and College Union σε άρθρο του στους timeshighereducation, τα νέα από τα πανεπιστήμια του Κάρντιφ , του Ντάραμ , του Νιούκαστλ και του Κεντ είναι καταθλιπτικά.
Περίπου 1.000 καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινδυνεύουν να απολυθούν, σε πανεπιστήμια που συνήθως περιγράφονται ως «παγκοσμίως κορυφαία». Προσθέστε αυτούς τους αριθμούς στους άλλους από όλο τον κλάδο και θα βρείτε περίπου 10.000 θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν αυτήν τη στιγμή.
«Είναι μια κρίση γενεών που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας»
«Είναι επίσης μια εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη κρίση, που προκύπτει από μια εσκεμμένη προσπάθεια να καταστρέψει το επάγγελμά μας», λέει ο πανεπιστημιακός. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση εξυπηρετήθηκε ελάχιστα από μια διαδοχή κυβερνητικών υπουργών, αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της τελευταίας κυβέρνησης των Τόρις, έγινε φανερό ότι η καταστροφή του τομέα θεωρήθηκε από τους υπουργούς ως μια μάχη που αξίζει να δοθεί ως μέρος των ευρύτερων πολιτιστικών πολέμων. Όχι μόνο εξυπηρέτησε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Συντηρητικού Κόμματος να υπονομεύσει την εκπαίδευση, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τείνουν να στρίβουν προς τα αριστερά, αλλά τα πανεπιστήμια έφτασαν επίσης να συμβολίζουν όλα όσα αντιμάχεται το κόμμα.
Όταν η σημερινή κυβέρνηση της Βρετανίας έλαβε τις εντολές της τον Ιούλιο του 2024, πολλοί από εμάς αναστενάξαμε με ανακούφιση. Όποιες κι αν ήταν οι απόψεις μας για τον Keir Starmer, υπήρχε αισιοδοξία ότι τουλάχιστον η κυβέρνησή του δεν στόχευε εσκεμμένα να καταστρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως, ενώ η έλλειψη ξεκάθαρης εχθρότητας είναι ευπρόσδεκτη, φαίνεται ότι έχει αντικατασταθεί από κάτι που προσεγγίζει την αδιαφορία, καθώς το κέρδος για τα αγγλικά πανεπιστήμια από τη μικρή επιτρεπόμενη αύξηση των διδάκτρων αντισταθμίστηκε περισσότερο από την αύξηση των εθνικών ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση