katsaros
Αλλαγές  αναμένονται από το Υπουργείο Παιδείας στο θέμα των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, με τις εξελίξεις να τοποθετούνται στους επόμενους 1-2 μήνες.

Δραματική κατάσταση από την έλλειψη εκπαιδευτικών έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και ειδικότερα στη Γερμανία (Β.Ρηνανία-Βεστφαλία) , με αποτέλεσμα η ομογένεια να ανησυχεί για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, η ΕΛΜΕ Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του  απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου που δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Κατσαρός, κατά τη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, διαβεβαίωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα έρχονται νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιλύσουν υπαρκτά προβλήματα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ., Παναγιώτης Πασσάς, ο σύμβουλος του Γ.Γ. κ. Παπακωνσταντίνου και η νομική σύμβουλος του Υπουργού, κ. Πεντάρη.

Ο κ. Κατσαρός τόνισε χαρακτηριστικά: "Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση οφείλει να στηριχτεί με επιπρόσθετα μέτρα και αλλαγές".

Πιέσεις από την ΟΛΜΕ – Δράσεις και αιτήματα

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., κατά την οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά η κατάσταση στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η Ο.Λ.Μ.Ε. δεσμεύτηκε να εντείνει τις πιέσεις προς το Υπουργείο και να προωθήσει τα αιτήματα της ΕΛΜΕ, τα οποία έχει υιοθετήσει ήδη από το 2023.

Πολιτικές πρωτοβουλίες και επερωτήσεις στη Βουλή

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είχε επαφές και με εκπροσώπους των κομμάτων, συγκεκριμένα:
- Τον κ. Παραστατίδη και τον κ. Τσούλια από το ΠΑΣΟΚ,
- Την κ. Τσαπανίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ,
- Τον κ. Δελή από το ΚΚΕ.

Όλοι οι παραπάνω διαβεβαίωσαν ότι θα αναλάβουν δράση μέσω επερωτήσεων στη Βουλή, πιέζοντας την ηγεσία του Υπουργείου για διευκρινίσεις και λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Τι μένει να φανεί;

Ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Αν θα δοθούν άμεσες λύσεις στα αιτήματα των εκπαιδευτικών.
Αν οι πολιτικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

«έξυπνες» κάμερες
Αττική: Ξεκίνησε η εγκατάσταση «έξυπνων» καμερών για οδική ασφάλεια – Πως θα στέλνουν τα πρόστιμα
Οι πρώτες επτά κάμερες τέθηκαν σε λειτουργία, ενώ έως τον Φεβρουάριο θα έχουν εγκατασταθεί άλλες 44 σε κεντρικές αρτηρίες της Αττικής
Αττική: Ξεκίνησε η εγκατάσταση «έξυπνων» καμερών για οδική ασφάλεια – Πως θα στέλνουν τα πρόστιμα
γιαπωνεζα
Ιαπωνία: Γάμος με τεχνητή νοημοσύνη μέσω ChatGPT – «Μου έμαθε τι σημαίνει αγάπη»
Μια 32χρονη αντάλλαξε όρκους με ψηφιακό σύντροφο σε τελετή με VR, προκαλώντας συζητήσεις για τα όρια ανθρώπου και AI
Ιαπωνία: Γάμος με τεχνητή νοημοσύνη μέσω ChatGPT – «Μου έμαθε τι σημαίνει αγάπη»
logo
Kick-off Meeting του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ “XPLORE” στη Βαρσοβία με τη συμμετοχή της ΔΠΕ Λασιθίου
Στη συνάντηση συμμετείχαν έξι εταίροι από πέντε ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι έθεσαν το πλαίσιο συνεργασίας και τις βάσεις για την ποιοτική υλοποίηση...
Kick-off Meeting του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ “XPLORE” στη Βαρσοβία με τη συμμετοχή της ΔΠΕ Λασιθίου