Την πρωτότυπη άποψη ότι «όταν στην εκπαιδευτική διαδικασία εμπλέκονται πλέον των δύο εκπ/κων, είναι γεγονός που εν τέλει αποβαίνει επιζήμιο όχι μόνο για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και για τους μαθητές της τάξης συνολικά» (!) εξέφρασε η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας!
Αυτό απάντησε η εν λόγω Διεύθυνση σε σε απάντηση που έδωσε στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ που ρωτούσαν ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση, ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες στην Παράλληλη Στήριξη και τα τμήματα Ζ.Ε.Π. με όλο το απαραίτητο προσωπικό στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, και πρόσθεσε ότι:
Τοποθέτηση εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης σε αναλογία με τον μαθητή 1:1 δεν προκύπτει από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην «Παράλληλη στήριξη-Συνεκπαίδευση»!
Αρχικά, η πρώην υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή, στη δική της απάντηση (δείτε την ολόκληρη στο τέλος του κειμένου) παρέθεσε τον αριθμό των προσλήψεων που έχουν γίνει, ανεφερε μεταξύ άλλων ότι παρατηρείται έλλειψη διαθεσιμότητας υποψηφίων εκπ/κών κλάδου Δασκάλων και Δασκάλων ΕΑΕ (για απασχόληση σε ορισμένες περιοχές της χώρας), υπό το πρίσμα των γενικών διατάξεων του άρθρου 63 του ν.4589/2019 και για τον σκοπό αυτό:
α) Έχουν ήδη εκδοθεί τρεις Ειδικές Προκηρύξεις κάλυψης θέσεων απευθείας σε σχολικές μονάδες σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 86 του ν.4547/2018 (υπό στοιχεία 1302561/Ε1/31-10-2024, ΑΔΑ:9ΝΑΜ46ΝΚΠΔ-3ΗΡ, 138092/Ε1/18-11-2024, ΑΔΑ:9ΝΑΜ46ΝΚΠΔ-3ΗΡ και 154099/Ε1/23-12-2024, ΑΔΑ:ΡΔΜΝ46ΝΚΠΔ-42Τ), αλλά ελάχιστο ενδιαφέρον υπήρξε από τους ενταγμένους υποψήφιους του οικείου κλάδου στους πίνακες του ΑΣΕΠ.
β) Πρόσφατα εκδόθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 38 του Ν.5160/2024: «Τοπική πρόσκληση για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Προσθήκη άρθρου 63Α στον ν. 4589/2019», στις οποίες και προβλέπεται η δυνατότητα αναζήτησης νέων πτυχιούχων ή και συνταξιούχων εκπ/κών μέσω έκδοσης τοπικής πρόσκλησης απευθείας από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου. Οι εν λόγω διατάξεις έχουν ήδη ενεργοποιηθεί με την διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων από τον κ. Υπουργό (με τα αριθμ. 145788/Ε1/5-12-2024 και 6939/Ε122-1-25 έγγραφα) προς τις οικείες Δ/νσεις Π.Ε., μεταξύ των οποίων και για τη Δ/νση Π.Ε Αχαϊας για δομές ΕΑΕ.
Στη συνέχεια, επικαλέστηκε την απάντηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής (δείτε την ολόκληρη επίσης στο τέλος του κειμένου), η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Περί του σχολιασμού για την τοποθέτηση εκπ/κού παράλληλης στήριξης σε αναλογία με τον μαθητή 1:1:
1. Η συγκεκριμένη απαίτηση δεν προκύπτει από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην «Παράλληλη στήριξη-Συνεκπαίδευση» και αναλυτικότερα:
• Στην παρ. β του άρθ. 1 του ν. 3699/2008 (Α΄199) προσδιορίζεται ότι η Παράλληλη στήριξη παρέχεται σε:
α. μαθητές που μπορούν με κατάλληλη ατομική υποστήριξη να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης,
β. σε μαθητές με σοβαρότερες εκπαιδευτικές ανάγκες όταν στην περιοχή τους δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο ΕΑΕ (ειδικό σχολείο, τμήμα ένταξης) ή
γ. όταν η παράλληλη στήριξη καθίσταται απαραίτητη – βάσει της γνωμάτευσης του ΚΕΔΑΣΥ – εξαιτίας των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών.
δ. Την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΔΑΣΥ εφόσον διαπιστώσει την αναγκαιότητα κατόπιν ανάλογης αξιολόγησης από την διεπιστημονική ομάδα και συνεκτιμώντας τα όποια ιατρικά πορίσματα.
2. Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που εφαρμόζονται οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις βασισμένες στις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης και της φιλοσοφίας για την διασφάλιση των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων αυτών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν εφαρμόζεται η διδασκαλία σε συνθήκη 1:1, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και όπου αυτό ειδικά τεκμηριώνεται. Αυτό που εφαρμόζεται είναι η συνεργασία εκπ/κου τάξης και εκπ/κου της παράλληλης στήριξης, που λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, δημιουργώντας από κοινού , κοινή εκπαιδευτική ενταξιακή πρακτική και κοινό εκπαιδευτικό πρότυπο/μοντέλο προς όλους τους μαθητές της τάξης.
3. Γίνεται κοινά αντιληπτό ότι εφαρμόζοντας την διδασκαλία 1:1:
• Δεν μπορεί να εφαρμοστούν τα παραπάνω αποτελεσματικά, όταν στην εκπαιδευτική διαδικασία εμπλέκονται πλέον των δύο (2) εκπ/κων , γεγονός που εν τέλει αποβαίνει επιζήμιο όχι μόνο για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και για τους μαθητές της τάξης συνολικά.
• Αντί να «μειώνεται η απόσταση» στο πλαίσιο της τάξης και της σχολ. κοινότητας εν τέλει αναδεικνύεται η διαφορετικότητα κι έτσι, αντί για την επιδιωκόμενη «ένταξη», προωθούμε την διάκριση και τον στιγματισμό.
(...)
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτημάτων Παράλληλης Στήριξης δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για να στηριχθούν παιδαγωγικά οι μαθητές. Οι προσλήψεις δε εκπαιδευτικών πραγματοποιούνται από το τμήμα Διορισμών και Προσλήψεων της Κεντρικής Υπηρεσίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες λειτουργικές ανάγκες στην επικράτεια της χώρας, όπως αυτές δηλώνονται, με βάσει τα οριζόμενα στην προαναφερθείσα εγκύκλιο, από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και επιβεβαιώνονται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και σύμφωνα με τις υφιστάμενες εγκεκριμένες πιστώσεις από τα αρμόδια όργανα.
Δείτε την απάντηση της Ζέττας Μακρή
Δείτε την απάντηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ