Σχολεία της Ομογένειας στο χείλος του γκρεμού: Η κρίση στελέχωσης φτάνει στο απροχώρητο
Η ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και ζητά ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των αποσπάσεων

Αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά ανησυχητική πραγματικότητα έρχεται η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, καθώς η πρόσφατη δημοσίευση του πίνακα εκπαιδευτικών που εκδήλωσαν πρόθεση να αποσπαστούν δείχνει, με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει αποτύχει. Ο αριθμός των αιτήσεων είναι τόσο χαμηλός, που φανερώνει πλέον μια κρίση στελέχωσης σε πλήρη εξέλιξη, με άμεσο αντίκτυπο στις σχολικές μονάδες της ομογένειας.

Η ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας ριζικές αλλαγές και όχι απλώς διορθωτικές κινήσεις. Με ανακοίνωσή της προς το Υπουργείο Παιδείας, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη ΔΙΠΟΔΕΕΜΣ, παρουσιάζει τέσσερις σαφείς και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Πρώτον, επισημαίνει το παράλογο της διάταξης που προβλέπει απόσπαση για πέντε χρόνια, αλλά επιμίσθιο μόνο για τα τέσσερα. Μετά την τετραετία, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να παραμείνουν στο εξωτερικό χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση, γεγονός που καθιστά την παραμονή τους αδύνατη. Το αποτέλεσμα είναι η αποψίλωση των σχολείων και η συνεχής εξάρτηση από νέες αποσπάσεις – που, φέτος, φαίνεται πως δεν επαρκούν.

Δεύτερον, ζητείται αύξηση του επιμισθίου κατά τουλάχιστον 30%, καθώς το κόστος ζωής –ιδίως στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού– έχει εκτοξευθεί. Η τρέχουσα οικονομική ενίσχυση, σημειώνει η ΕΛΜΕ, δεν επαρκεί πλέον ούτε για τα βασικά.

Τρίτον, προτείνεται η άρση των περιορισμών για τους εκπαιδευτικούς με συνεχή υπηρεσία άνω της οκταετίας στο εξωτερικό, οι οποίοι καλύπτουν σταθερές ανάγκες. Με το υπάρχον καθεστώς, βρίσκονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες μετακινήσεις, παραίτηση ή άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς ουσιαστικό όφελος ούτε για τους ίδιους ούτε για τις σχολικές μονάδες.

Τέλος, προτείνεται η πλήρης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των αποσπάσεων, με κατάργηση των χρονικών περιορισμών και δημιουργία ενός πίνακα υποψηφίων, από τον οποίο θα επιλέγονται εκπαιδευτικοί μετά την εξάντληση των πρωτοαποσπώμενων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η φετινή κατάρρευση του αριθμού ενδιαφερομένων για απόσπαση προοιωνίζεται ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις για την επόμενη σχολική χρονιά.

Το μήνυμα είναι σαφές: είτε θα υπάρξουν άμεσες και γενναίες αλλαγές, είτε τα σχολεία της ομογένειας θα μείνουν χωρίς δασκάλους και καθηγητές, γεγονός που θα πλήξει όχι μόνο τις τοπικές κοινότητες αλλά και την ίδια τη διεθνή εικόνα της χώρας.

H ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

ΠΡΟΣ:

  1. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη

  2. Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Γιάννη Κατσαρό

  3. ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.
    ΚΟΙΝ.: ΟΛΜΕ, Αν. Σ.Ε. Β.Ρ.Β., κ. Σωκράτη Παππά

ΘΕΜΑ: Κατεπείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του πλαισίου των αποσπάσεων – Προτάσεις της ΕΛΜΕ Β.Ρ.Β. για την επίλυση του προβλήματος στελέχωσης των σχολείων του εξωτερικού

Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του πίνακα των εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει πρόθεση να αποσπαστούν στο εξωτερικό, διαπιστώνεται πλέον με αδιαμφισβήτητο τρόπο το βάθος του προβλήματος στελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Ο εξαιρετικά μικρός αριθμός των αιτήσεων αποτελεί ηχηρή ένδειξη της αναποτελεσματικότητας του ισχύοντος πλαισίου αποσπάσεων και υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες και γενναίες θεσμικές παρεμβάσεις.

Η ΕΛΜΕ Β.Ρ.Β., στη βάση της εμπειρίας των μελών της και των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στις δομές της ομογένειας, καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:

  1. Παροχή επιμισθίου για ολόκληρη την πενταετία. Η διάταξη που προβλέπει απόσπαση για πέντε έτη αλλά επιμίσθιο μόνο για τέσσερα αναιρεί στην πράξη τη δυνατότητα πενταετούς παραμονής. Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών αποχωρεί μετά την τετραετία, αφού η παραμονή χωρίς οικονομική ενίσχυση καθίσταται οικονομικά ασύμφορη. Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής αποψίλωση των σχολικών μονάδων και η εξάρτηση από νέες αποσπάσεις, που φέτος φαίνεται πως δεν θα αρκέσουν. Ζητούμε την άμεση τροποποίηση της διάταξης και την παροχή επιμισθίου και για τον πέμπτο χρόνο, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των ήδη έμπειρων εκπαιδευτικών και να μειωθεί η ανάγκη συνεχών, αβέβαιων αναπληρώσεων.

  2. Αύξηση του επιμισθίου κατά τουλάχιστον 30%. Το επιμίσθιο έχει παραμείνει στάσιμο για πάνω από 15 χρόνια. Οι ραγδαίες αυξήσεις στο κόστος ζωής – κυρίως στα ενοίκια των μεγάλων πόλεων του εξωτερικού – έχουν μετατρέψει την οικονομική ενίσχυση σε ανεπαρκή κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης. Η αύξησή του είναι απαραίτητη τόσο για την παραμονή των ήδη αποσπασμένων όσο και για την προσέλκυση νέων υποψηφίων.

  3. Παράταση απόσπασης για εκπαιδευτικούς με συνεχόμενη υπηρεσία άνω της οκταετίας. Παροχή της δυνατότητας σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς που υπερβαίνουν την οκταετία συνεχόμενης απόσπασης στο εξωτερικό να λάβουν παράταση της απόσπασής τους κατά προτεραιότητα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί καλύπτουν διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας και η ταλαιπωρία που υφίστανται με το ισχύον καθεστώς (συνεχείς μετακινήσεις σε σχολεία που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, εξώθηση σε άδεια άνευ αποδοχών ή παραίτηση), ούτε πρακτικό σκοπό εξυπηρετεί, ούτε τα ίδια τα σχολεία, που τελικά μένουν αστελέχωτα. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η παρουσία μιας μικρής ομάδας εκπαιδευτικών που θα εξασφαλίζουν τη συνέχεια σε σχολικές μονάδες με μεγάλη κινητικότητα.

  4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και κατάργηση των χρονικών περιορισμών για όσους επιθυμούν να αποσπαστούν εκ νέου. Προτείνουμε την άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά. Να δίδεται η δυνατότητα σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση για απόσπαση, εντασσόμενοι σε πίνακα, από τον οποίο θα επιλέγονται οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί, μετά την εξάντληση των αιτήσεων πρώτης φοράς. Από τον ίδιο πίνακα θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους. Η λύση αυτή θα αποτελέσει μια επιπλέον πηγή άντλησης εκπαιδευτικών διατεθειμένων να υπηρετήσουν στα ελληνικά σχολεία της ομογένειας, δίνοντας απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Η δραματική μείωση των δηλώσεων πρόθεσης για απόσπαση φέτος συνιστά σαφές μήνυμα αναποτελεσματικότητας του ισχύοντος πλαισίου και προειδοποιητικό καμπανάκι για την επόμενη σχολική χρονιά. Χρειάζονται τολμηρές και ριζικές λύσεις – όχι αποσπασματικά μέτρα. Οι δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε μαρασμό, με σοβαρές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινότητες της διασποράς και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Σας καλούμε να προχωρήσετε σε άμεση αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε το επόμενο σχολικό έτος να μη βρει τα σχολεία της ομογένειας χωρίς δασκάλους και καθηγητές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 9Κ/2021: Βγήκαν οι πίνακες για 150 προσλήψεις στις φυλακές
Διενέργεια Υγειονομικών Εξετάσεων Επιλαχόντων για την πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας, για τη στελέχωση των Καταστημάτων Κράτησης.
ΑΣΕΠ 9Κ/2021: Βγήκαν οι πίνακες για 150 προσλήψεις στις φυλακές
eidiki agogi
28 Απριλίου ξεκινάει η Ειδική Αγωγή του Παν.Πατρών για εκπαιδευτικούς
Με 30.000 εκπαιδευτικούς να εχουν πιστοποιηθεί και επιμορφωθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών στις 28 Απριλίου ξεκινάει νέο κύκλο του προγράμματος...
28 Απριλίου ξεκινάει η Ειδική Αγωγή του Παν.Πατρών για εκπαιδευτικούς