Σήμερα, 11 Απριλίου, συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ και μελών της Ομοσπονδίας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου 5094/2024, ο οποίος αφορά την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα μέσω Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ).
Η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης μόνο από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Παράλληλα, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η Ομοσπονδία αναφέρθηκε στην αδυναμία των ΝΠΠΕ να συνεισφέρουν στην ακαδημαϊκή αναβάθμιση, καθώς η θεσμοθέτησή τους αφορά κυρίως την αναγνώριση πτυχίων από ήδη λειτουργούντα κολέγια.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:
Σήμερα 11/4 συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της ΠΟΣΔΕΠ και 7 μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας, καθώς και αιτήσεις τρίτων, για αντισυνταγματικότητα του ν. 5094/2024. Οι διατάξεις αναφέρονται στην ίδρυση και λειτουργία από ιδιώτες Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), τα οποία θα αποτελούν παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού και θα απονέμουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για το θέμα αυτό η ΠΟΣΔΕΠ έδωσε συνέντευξη τύπου στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Η ίδρυση και λειτουργία ΝΠΠΕ είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, επειδή αυτό προβλέπει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά από ΝΠΔΔ. Δεδομένης της επίκλησης του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου, είναι αναγκαία η προδικαστική παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς επίρρωση της συμβατότητας του άρθρου 16 του Συντάγματος με το δίκαιο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αλλά και της αντίθεσης του προσβαλλόμενου νόμου με το ενωσιακό δίκαιο.
Εξάλλου, όπως τόνισε το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, από τις αιτήσεις για ίδρυση ΝΠΠΕ-παραρτημάτων που υποβλήθηκαν έγινε φανερό ότι δεν πρόκειται για ξένα πανεπιστήμια που προτίθενται να επενδύσουν για να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα. Τα ΝΠΠΕ θεσμοθετήθηκαν για την ακαδημαϊκή αναβάθμιση των πτυχίων που παρέχουν ήδη λειτουργούντα κολέγια και συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια αυτά, ενώ παραμένει άνευ ρύθμισης, κανονισμών και ελέγχου η λειτουργία των λοιπών κολλεγίων.
Η ΠΟΣΔΕΠ επίσης παρουσίασε λεπτομερή και συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας 20ετίας για τις μισθολογικές απώλειες εξαιτίας της στασιμότητας των αποδοχών των μελών ΔΕΠ. Οι καθηγητές πανεπιστημίου πρακτικά αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, σε αντίθεση με όλες τις άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων. Επιπλέον, επί σειρά ετών η πολιτεία έχει ακολουθήσει παρελκυστική τακτική, αναβάλλοντας τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτό οδηγεί σε μαζικές δικαστικές διεκδικήσεις, ενώ ζημιώνει και το δημόσιο, που καλείται να καταβάλλει τα οφειλόμενα με τόκο.
Διαπιστώνοντας τη συνεχιζόμενη κυβερνητική αδιαφορία, η ΠΟΣΔΕΠ έχει καλέσει τα μέλη ΔΕΠ να εξετάσουν κα δια της δικαστικής οδού πρόσφορους τρόπους διεκδίκησης συγκεκριμένων μισθολογικών αιτημάτων.
Οι πανεπιστημιακοί ζητούν νέο μισθολόγιο αποκατάστασης των αποδοχών τους, ώστε αυτές να είναι σε επίπεδα αντάξια του λειτουργήματος τους, ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τις αποδοχές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Σε αντιστοιχία με την ακολουθούμενη προσέγγιση για άλλα ειδικά μισθολόγια, οι αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου θα πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά στο πλαίσιο της ευαγγελιζόμενης πολιτικής αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των καθηγητών Πανεπιστημίου αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τη θωράκιση, ενίσχυση και αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ