Ασταμάτητη σε διεθνείς διακρίσεις αποδεικνύεται η Νομική σχολή του ΕΚΠΑ.
Αυτή τη φορά, ομάδα φοιτητών της νίκησε το διάσημο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και κατετάγη 3η σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης!
Συγκεκριμένα, η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Competition) που φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στις 8-12 Απριλίου 2025.
Την Σχολή εκπροσώπησαν οι φοιτητές Ινώ Παρθενιάδη, Γρηγόρης Κοντόπουλος, Γιώργος Γκρόπας και Ιωάννα Σταθακάρου. Αφού προκρίθηκε στους προκριματικούς γύρους, η ομάδα της Νομικής Αθηνών διαγωνίστηκε στον μικρό τελικό του διαγωνισμού, που διεξήχθη στην ιστορική βιβλιοθήκη του All Souls College, με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, ενώπιον επιτροπής κριτών απαρτιζόμενης από καθηγητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Τρίερ.
Η Νομική Αθηνών επικράτησε έναντι του Καίμπριτζ, αποσπώντας το 3ο ομαδικό βραβείο. Στον μεγάλο τελικό, η Οξφόρδη κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ η Λιέγη την δεύτερη. Στον Γιώργο Γκρόπα, ο οποίος συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των διαγωνιζομένων φοιτητών σε όλους τους γύρους του διαγωνισμού, απονεμήθηκε επίσης το πρώτο βραβείο καλύτερου αγορητή (Best Oralist).
Η ομάδα προετοιμάστηκε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Αθηνάς Δημοπούλου, με την πολύτιμη συμβολή ως προπονητών των φοιτητριών Δανάης Αργυροπούλου, Μαρίας Μαργαρίτη, Ροδάνθης Καραβασίλη και Μαρίας Φεφέ – οι οποίες είχαν λάβει το 1ο βραβείο του διαγωνισμού στην διοργάνωση του 2024 στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης – καθώς και της δικηγόρου Αρτεμησίας Παπαδάκη.
Στον φετινό διαγωνισμό οι φοιτητές κλήθηκαν να αγορεύσουν υπέρ και κατά δύο αγωγών – μιας αγωγής αδικαιολόγητου πλουτισμού και μιας αγωγής πώλησης -, επιχειρηματολογώντας επί ζητημάτων γενικών αρχών, ενοχικού και εμπραγμάτου δικαίου, καθώς και δικαίου των προσώπων, εφαρμόζοντας τις διατάξεις της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης, του κοινού θεμελίου του Αστικού Δικαίου ανά τον κόσμο.
Ευχαριστούμε θερμά τις Δικηγορικές Εταιρείες Ζέπος & Γιαννόπουλος, Καρατζά & Συνεργάτες, Ποταμίδης-Βεκρής και Κυριακίδης-Γεωργόπουλος για την ευγενική χορηγία τους και την σταθερή συμβολή τους στην διεθνή προβολή των υψηλού επιπέδου νομικών σπουδών της χώρας μας.
Και 3η θέση για τα γραπτά της υπομνήματα στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης “Manfred Lachs”
Στο μεταξύ, μια άλλη ομάδα φοιτητών της Νομικής ΕΚΠΑ, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» (2025 European Rounds), ο οποίος έλαβε χώρα από 31 Μαρτίου έως 04 Απριλίου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency- ESA) στο Παρίσι (Γαλλία), κατέλαβε επίσης 3η θέση στην Ευρώπη για τα γραπτά της υπομνήματα.

Ο εν λόγω διαγωνισμός εικονικής δίκης (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Lawκαι, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε σε νομικά ζητήματα που άπτονται αφενός του δημοσίου διεθνούς δικαίου γενικότερα, αφετέρου του διεθνούς ανθρωπιστικού και του διεθνούς διαστημικού δικαίου ειδικότερα, εστιάζοντας, ειδικότερα, στις νομικές πτυχές της διεξαγωγής διαστημικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια ένοπλης σύρραξης καθώς και σε ζητήματα που γεννώνται από συγκρούσεις διαστημικών αντικειμένων σε τροχιά. Η φετινή υπόθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο: IISL Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition 2025 – IISL.
Κατά τη φετινή χρονιά, την ομάδα απετέλεσαν οι προπτυχιακές φοιτήτριες: Ευθαλία Αργύρη, Έλλη Σβεντζούρη και Νίκη Βουμβουράκη, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεωργίου Κυριακόπουλου, με τη συνεπικουρία, στην προετοιμασία της ομάδας, του μεταπτυχιακού φοιτητή της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και ασκούμενου δικηγόρου, Γεωργίου Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος υπήρξε μέλος της ομάδας του 2022.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ελληνίδες φοιτήτριες έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών τους ισχυρισμών αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και του δικαίου του διαστήματος.
Η διάκριση αυτή της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία συνεχίζει μια διαχρονική παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο του εν λόγω διαγωνισμού εικονικής δίκης (ο οποίος αποτελεί εξαιρετικά επίπονη ακαδημαϊκή διαδικασία, με απαιτήσεις εξαντλητικής μελέτης και εμβάθυνσης τόσο στο δημόσιο διεθνές δίκαιο όσο και στο δίκαιο του διαστήματος) αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, το ταλέντο αλλά και το, συγκριτικά υψηλότατο, επίπεδο των φοιτητών και φοιτητριών της Νομικής Σχολής Αθηνών, τις εξαιρετικές δυνατότητές τους και το πάθος τους για τη νομική έρευνα.
Tέλος, ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες οφείλονται στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, και στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, στην εταιρεία “Hellas Sat Α.Ε.”, και στη δικηγορική εταιρεία “Ποταμίτης-Βεκρής” (POTAMITIS VEKRIS LAW PARTNERSHIP) για την ευγενή, αλλά και καθοριστική συνδρομή τους στην υλοποίηση της αποστολής της φετινής ομάδας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ