κεραι
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νέα παρέμβαση για το «δάσος» κεραιών δίπλα σε σχολεία της Ανατολής Ιωαννίνων

Η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη, επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη σωρευτική έκθεση σε ακτινοβολία στην περιοχή της Ανατολής Ιωαννίνων.

Η κ. Τζούφη επισημαίνει την ύπαρξη τουλάχιστον επτά αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων κεραιών, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικά μικρή απόσταση —μόλις 100 έως 200 μέτρων— από σχολικές και προσχολικές μονάδες, δημιουργώντας ένα επιβαρυμένο περιβάλλον για τους μαθητές.

Στην παρέμβασή της καταγγέλλει ότι οι υπάρχουσες μετρήσεις είναι αποσπασματικές και δεν αποτυπώνουν τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής, ενώ στηλιτεύει την κατάργηση των αυστηρότερων ορίων έκθεσης που ίσχυαν παλαιότερα για τις ζώνες πέριξ των σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την άμεση διενέργεια επικαιροποιημένων μετρήσεων, τη συνολική αποτίμηση της σωρευτικής ακτινοβολίας και τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η προληπτική προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας από την ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

Σε συνέχεια της υπ’ αρ. 3837/12.3.2026 Ερώτησης, επανερχόμαστε στο ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Ανατολής Ιωαννίνων, όπου καταγράφεται συγκέντρωση πολλαπλών εγκαταστάσεων σε άμεση εγγύτητα με σχολικές και προσχολικές δομές. Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι στην περιοχή λειτουργούν τουλάχιστον επτά εγκαταστάσεις διαφορετικών παρόχων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίζονται σε αποστάσεις της τάξης των 100-200 μέτρων από σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), οι μετρήσεις είναι αποσπασματικές, δεν καλύπτουν το σύνολο των εγκαταστάσεων και δεν αποτυπώνουν τη σωρευτική έκθεση σε επίπεδο περιοχής. Επιπλέον, με τον ν. 5256/2025 καταργήθηκε η πρόβλεψη αυστηρότερων ορίων έκθεσης σε ακτίνα έως 300 μέτρων από σχολικές μονάδες, αφαιρώντας μια βασική δικλείδα προληπτικής προστασίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να ζητήσει τη διενέργεια ολοκληρωμένων και επικαιροποιημένων μετρήσεων στην περιοχή της Ανατολής Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων σχολικών μονάδων, καθώς και συνολική αποτίμηση της σωρευτικής έκθεσης;
  2. Για ποιο λόγο καταργήθηκε η πρόβλεψη αυστηρότερων ορίων σε ακτίνα 300 μ. από σχολικές και προσχολικές δομές και αν εξετάζεται η επαναφορά της;

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Απεργία, ΑΔΕΔΥ, κινητοποίηση
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ – Στο επίκεντρο μισθοί, προσλήψεις και εργασιακές συνθήκες
Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 17 του μήνα – Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ – Στο επίκεντρο μισθοί, προσλήψεις και εργασιακές συνθήκες
διωξεις
Υπερβολικές ΕΔΕ στα σχολεία: Παρέμβαση για να μπει «φρένο» στις πειθαρχικές διαδικασίες
Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δευτεροβάθμιας για εξορθολογισμό ΕΔΕ και προστασία του παιδαγωγικού έργου
Υπερβολικές ΕΔΕ στα σχολεία: Παρέμβαση για να μπει «φρένο» στις πειθαρχικές διαδικασίες
καλαματα
«Καμία άλλη δολοφονημένη»: Οργή στην Καλαμάτα για τη γυναικοκτονία της 39χρονης Βασιλικής
Ο 41χρονος κατηγορούμενος οδηγείται στον ανακριτή υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ χιλιάδες πολίτες ζητούν δικαιοσύνη και ουσιαστικά μέτρα κατά...
«Καμία άλλη δολοφονημένη»: Οργή στην Καλαμάτα για τη γυναικοκτονία της 39χρονης Βασιλικής
ΠΕΣΕΚ: Διώξεις εκπαιδευτικών
Αύριο Κυριακή (07/06) γλέντι αλληλεγγύης στην Κουμουνδούρου ενάντια στις διώξεις αγωνιστών
Κυριακή 7 Ιουνίου (17:00), Πλατεία Κουμουνδούρου: Γλέντι Οικονομικής Ενίσχυσης για τον Αγώνα ενάντια στις Διώξεις και τους Διωκόμενους Αγωνιστές
Αύριο Κυριακή (07/06) γλέντι αλληλεγγύης στην Κουμουνδούρου ενάντια στις διώξεις αγωνιστών