ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου αναμένεται να παραδοθούν στην Υπουργό τα πρώτα παραδοτέα της Επιτροπής

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για το Νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μιχάλης Σφακιανάκης, τα πρώτα παραδοτέα αναμένεται να κατατεθούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η διαδικασία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, καθώς ολοκληρώνεται η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του εκπαιδευτικού συστήματος, ανά θεματικό πυλώνα.

Η Επιτροπή επιχειρεί μια συνολική αποτίμηση του ισχύοντος πλαισίου, αναδεικνύοντας τόσο τα στοιχεία που λειτουργούν αποτελεσματικά όσο και τα σημεία που παρουσιάζουν κενά ή δυσλειτουργίες. Η προσέγγιση δεν περιορίζεται σε επιφανειακές διαπιστώσεις, αλλά εστιάζει και στα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων, είτε αυτά εντοπίζονται σε θεσμικό είτε σε οργανωτικό και παιδαγωγικό επίπεδο.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα της πραγματικότητας, που θα αποτελέσει τη βάση για τις επόμενες προτάσεις μεταρρύθμισης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από πολλαπλές πηγές. Στο υλικό που αξιοποιείται περιλαμβάνονται εθνικές και διεθνείς μελέτες, διοικητικά στοιχεία, εκθέσεις οργανισμών, καθώς και συγκριτικά παραδείγματα από άλλα εκπαιδευτικά συστήματα.

Παράλληλα, σημαντική θέση κατέχουν και τα ποιοτικά δεδομένα: οι εμπειρίες εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης, που προσφέρουν μια πιο «ζωντανή» εικόνα της καθημερινότητας στο σχολείο. Οι πληροφορίες αυτές συνδυάζονται με δείκτες αποδοτικότητας, επιχειρώντας να γεφυρώσουν την απόσταση ανάμεσα στους αριθμούς και την πραγματικότητα της τάξης.

Η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία Μιχάλη Σφακιανάκη στο alfavita.gr

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για το Νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και συνεκτικού πλαισίου για το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδρομής. Εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου αναμένεται να παραδοθούν στην Υπουργό τα πρώτα παραδοτέα της Επιτροπής.

Αυτή την περίοδο, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η συστηματική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης ανά πυλώνα, καθώς και η αποτίμηση του βαθμού στον οποίο το ισχύον σύστημα ανταποκρίνεται στις γενικές επιδιώξεις που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης εργασιών της επιτροπής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη των στοιχείων που λειτουργούν αποτελεσματικά, αλλά και στον εντοπισμό κενών, ασυνεχειών και δυσλειτουργιών, καθώς και των παραγόντων που τα προκαλούν, σε θεσμικό, οργανωτικό και παιδαγωγικό επίπεδο.

εθνικοσ διαλογος

Παράλληλα, προχωρά η συγκέντρωση και αξιοποίηση δεδομένων και υλικού τεκμηρίωσης από ένα ευρύ φάσμα πηγών, όπως εθνικές και διεθνείς μελέτες, διοικητικά στοιχεία, αξιολογήσεις, εκθέσεις οργανισμών και συγκριτικά παραδείγματα άλλων εκπαιδευτικών συστημάτων. Στην ανάλυση ενσωματώνονται επίσης ποιοτικά δεδομένα από την εμπειρία εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς και δείκτες αποδοτικότητας.

Κεντρική επιδίωξη αποτελεί η διασφάλιση της ευθυγράμμισης μεταξύ των επιμέρους πυλώνων, ώστε να υπάρχει συνέπεια και συνοχή στο συνολικό εγχείρημα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η συγκρότηση ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή μελών από όλους τους πυλώνες, οι οποίες θα εξετάσουν σε βάθος κρίσιμα ζητήματα, όπως το σύστημα εξετάσεων και η ενίσχυση της συμπερίληψης.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Υπουργείο Παιδείας: Η προκήρυξη του 3ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων
Ο 3ος Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων 2026 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2026 - Οι επιτυχόντες θα συνεχίσουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό...
Υπουργείο Παιδείας: Η προκήρυξη του 3ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων
Καρέ καρέ η διαφυγή του 89χρονου μετά τους πυροβολισμούς στον ΕΦΚΑ
Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της διαφυγής του 89χρονου μετά τους πυροβολισμούς στον ΕΦΚΑ
Καρέ καρέ η διαφυγή του 89χρονου μετά τους πυροβολισμούς στον ΕΦΚΑ - Βίντεο ντοκουμέντο
Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της διαφυγής του 89χρονου μετά τους πυροβολισμούς στον ΕΦΚΑ