Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ)

Με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης

το  χειμερινό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι στον αέρα!

Κλείνουμε 8 περίπου εβδομάδες μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο μας και η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καλυφθούν τα κενά που οφείλονται στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα από αρχές Αυγούστου έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για τον διορισμό 402 μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια, εκ των οποίων 21 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά ονομαστικά ΦΕΚ διορισμού. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο έδωσε μόνο 31 πιστώσεις ΠΔ 407/80  έναντι των 270 πέρσι στο σύνολο των πανεπιστημίων. Από αυτές μόλις 3,5 πιστώσεις διατέθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έναντι των 45,5 που είχε πέρσι.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν χορηγεί πιστώσεις, θεσπίζει τη δυνατότητα να πάρουν τα πανεπιστήμια έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό με χρήση ταμειακών διαθεσίμων, μία λύση απαράδεκτη όχι μόνο λόγω του προσωρινού του χαρακτήρα της (μιας και μπορούν από τα ταμειακά διαθέσιμα  να καλυφθούν οι ανάγκες για το πολύ 2-3 εξάμηνα) αλλά κυρίως γιατί αναιρεί την συνταγματική υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών τους. Και ενώ το Υπουργείο ανακοίνωσε στις αρχές του εξαμήνου ότι θα δώσει έστω και αυτήν την απαράδεκτη λύση, 8 εβδομάδες μετά (!) κατέθεσε την σχετική τροπολογία για το έκτακτο προσωπικό για να καλύψει το κενό που υπήρχε ως προς την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αμοιβή (που είναι τυπική προϋπόθεση για τη σύναψη συμβάσεων). Δεν έχει όμως ακόμη εκδώσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που είναι απαραίτητη για κάθε πρόσληψη στο δημόσιο και η οποία θα εγκρίνει την ΚΥΑ.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι δεκάδες υποχρεωτικά μαθήματα να μην διδαχθούν σε προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτι που οδηγεί στην παράταση των σπουδών των φοιτητών μας κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον! Πρακτικά αυτό σημαίνει χάσιμο εξαμήνου! Επιπλέον αυτό σημαίνει ότι οι 100 περίπου συμβασιούχοι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου -μάλιστα πολλοί εξ αυτών με πολλά χρόνια πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο πανεπιστήμιο- που είναι απολύτως απαραίτητοι για την διδασκαλία υποχρεωτικών μαθημάτων και για την υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, θα παραμείνουν για ένα εξάμηνο ακόμη στην ανεργία.  Για την εργασιακή τους θέση ενημερώθηκαν μόλις πριν από μια εβδομάδα!

Η καταστροφική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Επιπλέον, δεν έχει μέχρι σήμερα εγκρίνει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι απολύτως απαραίτητοι για την υλοποίηση των μαθημάτων Πρακτικής Άσκησης στα Παιδαγωγικά Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο. Αυτό οδηγεί στην παράταση των σπουδών 600 περίπου τριτοετών και τεταρτοετών φοιτητών κατά δύο εξάμηνα. Πρακτικά σημαίνει χάσιμο δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων για τους φοιτητές μας των δύο Παιδαγωγικών Τμημάτων στη Ρόδο!

Η υποκρισία και ο κυνισμός της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο! Τη στιγμή που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το χάσιμο του εξαμήνου στα πανεπιστήμια, επειδή  οι σύλλογοί τους απεργούν για 12η συνεχή εβδομάδα για να μην γίνουν οι απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, την ίδια στιγμή με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σ' όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια το χειμερινό εξάμηνο βρίσκεται στον αέρα! Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση και Υπουργείο οδηγούν τα δημόσια πανεπιστήμια στην εξαθλίωση και τη διάλυση. Με περισσό θράσος απειλούν διοικητικούς που απεργούν, απολύουν διοικητικούς που δεν απογράφηκαν, στρέφονται δικαστικά κάθε μέρα περίπου ενάντια σε απεργούς, και στρέφουν διοικητικούς ενάντια σε διοικητικούς. Αποκορύφωμα αυτής της κανιβαλικής τακτικής είναι το χθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργού που τάζει σε υπαλλήλους που απογράφηκαν και με βάση τα προσόντα τους βγαίνουν στη διαθεσιμότητα, ότι μπορεί να λάβουν τις θέσεις των υπαλλήλων που αρνήθηκαν να απογραφούν και απολύονται!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζομένους σε ΕΜΠ, ΕΚΠΑ που για 12η εβδομάδα δίνουν έναν μεγαλειώδη και ανυποχώρητο αγώνα για να μην απολυθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι, που δεν υποκύπτουν στις απειλές και τις πιέσεις της κυβέρνησης και των στηριγμάτων της εκτός και εντός πανεπιστημίων. Είμαστε στο πλευρό τους!

Διεκδικούμε:

-  τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ

-  τη χορήγηση όλων των απαραίτητων πιστώσεων με βάση το ΠΔ 407/80 για την πλήρη κάλυψη των προγραμμάτων σπουδών

-  την απόσπαση εκπαιδευτικών για την υλοποίηση των μαθημάτων Πρακτικής Άσκησης των Παιδαγωγικών Τμημάτων

-  την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Παράλληλα:

-  απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την ΚΥΑ που θέτει σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενους στα πανεπιστήμια. Να μην ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις σε όσους υπαλλήλους, στα πλαίσια των συλλογικών τους αποφάσεων, δεν «αυτοαπογράφησαν».

-  καταδικάζουμε τη στάση των Συμβουλίων και τις συνεχείς παραγγελίες της κυβέρνησης να κηρυχτεί η απεργία των διοικητικών παράνομη και καταχρηστική. Το πανεπιστημιακό κίνημα δεν θα επιτρέψει εισαγγελικές και κατασταλτικές επεμβάσεις για το χτύπημα της συνδικαλιστικής/πολιτικής δράσης στα πανεπιστήμια.

-  απαιτούμε την αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών και εκπαιδευτικών αναγκών, για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων που απεργούν για 12η συνεχή εβδομάδα. Να μην επιτρέψουμε καμία απόλυση και να μην τεθεί σε αργία κανένας εργαζόμενος, να μην τιμωρηθούν όσες και όσοι που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό και δεν απογράφηκαν.

24 Νοέμβρη 2013

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6