Πρόταση Προσθήκης Ομάδας Προσανατολισμού “Γραφικών & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ”
στα Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2014-2015
Βάσει του υπ’ αρ. πρωτ. 21310 /Δ4/14-2-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΡ89-ΘΑΙ) εγγράφου της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων ΠΕ & ΔΕ (τμήμα Β’) του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, με θέμα «Προσθήκες ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ για το έτος 2014-2015», καταθέτουμε στη συνέχεια τις σχετικές προτάσεις μας για ίδρυση στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο - ΕΠΑΛ Ομάδας ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ “Γραφικών & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ”, για τους παρακάτω λόγους:
- Σε κάθε μαθητή/τρια που αναζητά επαγγελματική σταδιοδρομία μέσα από την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση θα πρέπει, αφού επιλέξει την ειδικότητα που επιθυμεί στο νέο ΕΠΑΛ, να του παρέχεται η δυνατότητα απρόσκοπτης εξέλιξης με πρόσβαση σε ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης, χωρίς να υποχρεώνεται να ολοκληρώσει αρχικά το Γενικό Λύκειο και στη συνέχεια να επιλέξει επαγγελματική κατεύθυνση, είτε μέσω πανελληνίων εξετάσεων προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε προς την άτυπη εκπαίδευση και κατάρτιση.
- Η προτεινόμενη Ομάδα έχει προσανατολισμό τις Εφαρμοσμένες Τέχνες και δεν υφίσταται στο νέο ΕΠΑΛ, γεγονός που δημιουργεί κενό στη δυνατότητα πρόσβασης των μαθητών/τριών μέσω της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στα αντικείμενα σπουδών της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών, όπως μετονομάσθηκε πρόσφατα η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας (σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά), της οποίας τα τμήματα τυγχάνει να είναι μοναδικά στην Ελλάδα.
- Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών τοποθετείται, βάσει του νέου νόμου αποσπασματικά (με κάποιες εξειδικεύσεις), στο χώρο της κατάρτισης, μέσω των Σ.Ε.Κ. και ΙΕΚ, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στους μαθητές/τριες που επιλέγουν τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα σπουδών. Η μόνη διέξοδός τους, επομένως, για σπουδές στα ΑΤΕΙ στις αντίστοιχες ειδικότητες δίνεται μέσω επιτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις, η οποία όμως καθίσταται σχεδόν ανέφικτη, αναφορικά με το πιο αδύναμο κοινωνικά και οικονομικά τμήμα του μαθητικού πληθυσμού.
- Η μη ίδρυση και λειτουργία της προτεινόμενης Oμάδας Προσανατολισμού θα έχει ως συνέπεια το νέο Επαγγελματικό Λύκειο να μην πληροί το σκοπό και τους στόχους του για όλους, όπως ορίζονται, αφού εκτός των άλλων, δεν παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στους μαθητές/τριες με καλλιτεχνικές ικανότητες και δεξιότητες, που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν σε επαγγέλματα με προσανατολισμό τις Εφαρμοσμένες Τέχνες.
- Οι ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών έχουν αυξημένη ζήτηση σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως προκύπτει από τις προτιμήσεις στα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών/τριών και τις υψηλές βάσεις εισαγωγής.
- Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, έχει επιδείξει πανελλαδικά σημαντικό έργο όσον αφορά στην προβολή της ελληνικής τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από έντυπο υλικό, συμμετοχές και βραβεύσεις σε διαγωνισμούς και Ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα πολιτισμού και τεχνών.
- Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την υποβάθμιση των ειδικοτήτων Διακόσμησης και Συντήρησης Έργων Τέχνης μέσω της ένταξής τους στις επαγγελματικές σχολές - ΕΠΑΣ, παρατηρήθηκε ουσιαστικό κενό στην τεχνολογική εκπαίδευση. Οι μαθητές/τριες βίωσαν την απαξίωση των ειδικοτήτων και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Οργανωμένα εργαστήρια εγκαταλείφθηκαν και οι εργασίες των μαθητών/τριών κατέληξαν εκθέματα που κοσμούν τους τοίχους των Λυκείων.
- Ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό της χώρας μας. Σε μία χώρα με πλούσια καλλιτεχνικά ερεθίσματα και σημαντική πολιτιστική κληρονομιά δε θα πρέπει να αμφισβητείται η αναγκαιότητα εκπαίδευσης σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των μελλοντικών γενεών στο αντικείμενο των Εφαρμοσμένων Τεχνών.
- Σε διεθνές επίπεδο άλλωστε, ο τομέας των Εφαρμοσμένων Τεχνών στην επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκεται στην αιχμή προώθησης της καινοτομίας στο σύγχρονο κλάδο της δημιουργικής οικονομίας.
- Τέλος, ο εργαστηριακός εξοπλισμός του τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ εξακολουθεί να υφίσταται και μπορεί να υποστηρίξει την προτεινόμενη ομάδα προσανατολισμού, χωρίς επιπλέον κόστος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τείνει να αχρηστευτεί.
Συμπερασματικά, η ίδρυση της προτεινόμενης ομάδας προσανατολισμού θα δημιουργήσει μια συνέχεια μέσω της τυπικής εκπαίδευσης, στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών, όπου ο κάθε μαθητής/τρια θα δύναται, είτε μέσω πανελληνίων εξετάσεων να εισαχθεί στο τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της επιλογής του, είτε να φοιτήσει στο 2ο έτος αντίστοιχης ειδικότητας των ΙΕΚ, μετά τη φοίτηση στο ΕΠΑΛ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του κατακερματισμού παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με δυνατότητα τόσο της ολόπλευρης γνώσης ενός επαγγέλματος όσο και την Κατάρτιση - Μαθητεία πάνω σε συγκεκριμένη θέση εργασίας, που σαφώς πρέπει να προσφέρεται συμπληρωματικά και στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, λόγω των συνεχών εξελίξεων της τεχνολογίας.
Στους τομείς και τις ειδικότητες που προτείνονται στη συνέχεια, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, υπάρχει συνδυασμός του θεωρητικού πλαισίου με το σχεδιασμό και την τεχνολογία, με τις απαιτήσεις εξ αντικειμένου να είναι περισσότερες και πολυπλοκότερες συγκριτικά με την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, που προσφέρεται μέσω των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης – ΙΕΚ (παράλληλα με τους τομείς και τις ειδικότητες του ΕΠΑΛ προτείνονται ενδεικτικά εξειδικεύσεις που δύνανται να προσφέρονται στα ΙΕΚ):
α. Τομέας “Γραφικών Τεχνών & Ψηφιακών Μέσων” με Ειδικότητες:
- Σχεδιασμός/graphic design & Τεχνολογία εντύπων
- Σχεδιασμός & Τεχνολογία Ψηφιακών Μέσων/web design - new media
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών των καταργούμενων κλάδων ΠΕ1801 και ΠΕ1826 έχει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο αντικείμενο των Γραφικών Τεχνών – Πολυμέσων, από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και θα μπορούσε να καλύψει απαιτήσεις αντίστοιχων μαθημάτων.
Επισημαίνεται δε ότι, η Έντυπη & Ηλεκτρονική Επικοινωνία, τα Πολυμέσα και το Web Design αποτελούν μαθήματα και στα τμήματα της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας, τα οποία έχουν ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών (σε τουλάχιστον 3 εξάμηνα), ως αναγκαιότητα λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και κατά συνέπεια των απαιτήσεων σε ότι αφορά στο Δημιουργικό Σχεδιασμό και την Οπτική Επικοινωνία των Ψηφιακών Μέσων (web, newsletter, smartbooks, i-books κλπ).
Σημείωση: Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω καταργούμενων ειδικοτήτων, ενώ δίδασκαν παλαιότερα τα μαθήματα της Τεχνολογίας και των Εικαστικών στο Γυμνάσιο, αιφνιδίως εξαιρέθηκαν από τις ειδικότητες που δύνανται να τους ανατίθενται. Επίσης, ενώ οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ1801 δίδασκαν ως ωρομίσθιοι (μέσω εγκυκλίων) και ως μόνιμοι (με διάθεση ή απόσπαση) το μάθημα των Εικαστικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το 2011 τους αφαιρέθηκε αναίτια και αυτό το δικαίωμα. Διαπιστώνεται δηλαδή γενικότερη απαξίωση των πτυχιούχων Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών σε όλα τα επίπεδα της τυπικής εκπαίδευσης.
[Παρενθετικά, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα πρέπει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά, ειδικότερα το τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΑΤΕΙ Αθήνας, αποτελεί πλέον κατεύθυνση του τμήματος Γραφιστικής, ενώ είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Γραφιστική και η Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών αποτελούν συμπληρωματικούς τομείς, που συνιστούν το χώρο της βιομηχανίας των ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ο οποίος συναντάται σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά σε θέματα της συνολικής παραγωγικής διαδικασίας των Γραφικών Τεχνών, όπως η Οπτική Επικοινωνία, ο Σχεδιασμός και η παραγωγή Έντυπων και Ηλεκτρονικών Μέσων, η Εκδοτική Δραστηριότητα, η Συσκευασία, το Βιβλίο, τα Ψηφιακά Μέσα κλπ (Graphic/Media industry, Print Media στον Ευρωπαϊκό χώρο, Graphic Communication στον Αγγλοσαξωνικό χώρο, Druck – Print Medien, Graphische Gewerbe στον Γερμανόφωνο χώρο κ.λ.π.).
Βάσει των ανωτέρω, γίνονται προφανείς οι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η λειτουργία τουλάχιστον ενός τμήματος «Γραφικών Τεχνών» σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη χώρα μας, με κατευθύνσεις α) Γραφιστικής και β) Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και με εξειδικεύσεις στα πλείστα αντικείμενα τα οποία πραγματεύονται, όπως συμβαίνει σε πανεπιστήμια με κύρος, Ευρώπης και Αμερικής (Επί παραδείγματι, σε προπτυχιακό επίπεδο το τμήμα Γραφικών Τεχνών & Πολυμέσων, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (http://www.cut.ac.cy/mga), το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στις Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) (http://www.eap.gr/gtp.php).
Συνεπώς, η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, που τοποθετεί το τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, ως κατεύθυνση του τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών αποτελεί αποδεδειγμένα παγκόσμια πρωτοτυπία!]
Προτεινόμενες εξειδικεύσεις στα ΙΕΚ:
- Εικονογράφηση - Σκίτσο
- Γραφιστική Εντύπων/graphic design
- Τεχνολογία Εκτυπώσεων (Προεκτύπωση /PrePress - Εκτυπώσεις /Μέθοδοι - Print on demand - Print Media)
- Μετεκτύπωση - Περατώσεις /Βιβλιοδεσία - Κυτιοποιία
- Συσκευασία & Οπτική Επικοινωνία
- Γραφιστική Ψηφιακών Μέσων/web design - new media
- Τεχνολογία Ψηφιακών Μέσων/web design - new media
β. Τομέας “Διακόσμησης” με Ειδικότητα:
- Εσωτερική Αρχιτεκτονική & Διακόσμηση /Interior Design
Προτεινόμενες εξειδικεύσεις στα ΙΕΚ:
- Εσωτερική Αρχιτεκτονική & Διακόσμηση/Interior Design
- Αρχιτεκτονική Τοπίου
- Ψηφιακός Σχεδιασμός Αντικειμένων
γ. Τομέας “Φωτογραφίας” με Ειδικότητα:
- Δημιουργική Φωτογραφία
Προτεινόμενες εξειδικεύσεις στα ΙΕΚ:
- Καλλιτεχνική Φωτογραφία
- Ψηφιακή Φωτογραφία
- Οπτικοακουστικών Τεχνών
δ. Τομέας “Συντήρησης” με Ειδικότητα:
- Συντήρηση Έργων Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Προτεινόμενες εξειδικεύσεις στα ΙΕΚ:
- Συντήρηση Βιβλιακού & Αρχειακού Υλικού
- Συντήρηση Έργων Τέχνης
- Συντήρηση Αρχαιοτήτων
(Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τις προτεινόμενες ειδικότητες, στα επαγγελματικά περιγράμματα του ΕΟΠΠΕΠ: http://www.eoppep.gr/index.php/el/structure-and-program-certification/workings/list-ep)
Σήμερα οι μαθητές/τριες μας ζητούν να φοιτήσουν στις ειδικότητες των Εφαρμοσμένων Τεχνών στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο κι εμείς με τη σειρά μας, σας ζητούμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική ίδρυση και επαναλειτουργία τους.
Ελπίζοντας ότι οι παραπάνω προτάσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στη χώρα μας, με γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, καθώς και την τήρηση της αρχής των ίσων ευκαιριών.
Τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών
Πτυχιούχων Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών - ΣΓΤΚΣ
Δείτε εδώ αναλυτικά το έγγραφο του υπ. Παιδείας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη