Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Του Κώστα Καπετσώνη

 

Αξιολόγηση. To 2o «σοφιστικέ» ερώτημα του εκπαιδευτικού

Υπάρχουν μαύροι κύκνοι;

Μετά το «φοβερό» ερώτημα που υπέβαλε στις 15 Αυγούστου ο εκπαιδευτικός συνεχίζει:

  Η επιστημονική ομάδα που συνέβαλε στη συγγραφή του ΠΔ, αναγνωρίζοντας μια άλλη αδυναμία του, αναφέρει[1] ότι «με αυτές τις προδιαγραφές που εμπεριέχουν οι ρούμπρικες είναι αδύνατον να διασφαλίσουμε στις ανθρώπινες δράσεις την αντικειμενικότητα των μετρήσεων και αξιολογήσεων που επιτυγχάνεται κατά την παρατήρηση και αξιολόγηση του φυσικού κόσμου».

Η φράση αυτή λοιπόν έχει δύο παραδοχές:

·         Ότι η επιστημονική μέθοδος που υιοθετεί το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης είναι η εμπειρικο-επαγωγική  μέθοδος που εφαρμόζεται στις θετικές επιστήμες. Μια μέθοδος με εξαίσια αποτελέσματα στην επιστημονική εξέλιξη που δεν αμφισβητεί κανείς.

·         Ότι δε μπορεί να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα των μετρήσεων σε ότι αφορά την επαγγελματική συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού, που πρέπει να αναδειχτούν για να αξιολογηθούν από τον αξιολογητή, διότι απλά οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι απρόβλεπτες και  μη μετρήσιμες με τα εργαλεία της επαγωγικής μεθόδου.

Μια από τις βασικές αρχές όμως του επαγωγισμού σύμφωνα  με τον Harre[2] είναι η αρχή της επιβεβαίωσης δηλαδή όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των παρατηρήσεων τόσο μεγαλύτερη η ισχύς και αξιοπιστία του της νέας γνώσης-νόμου.

Όμως παρ’ ότι το σύστημα αξιολόγησης επιχειρεί να παρατηρήσει και να αξιολογήσει ανθρώπινες- επαγγελματικές συμπεριφορές από τη μία, από την άλλη δεν εξασφαλίζει και την αρχή της επιβεβαίωσης με μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων (μόνο 2 διδασκαλίες).

Για να κατανοήσουμε το μεγάλο μέγεθος της προβληματικής που τίθεται, αναφέρουμε τα λόγια του Popper[3]  όταν επιχειρηματολογούσε ενάντια στον επαγωγισμό των θετικών επιστημών(που και  ικανό αριθμό  παρατηρήσεων έχουν αλλά και αφορούν θετικές επιστήμες):

Δεν είναι καθόλου προφανές, από λογική άποψη, ότι δικαιολογούμαστε να συμπεραίνουμε γενικές προτάσεις από επιμέρους, όσο μεγάλος κι αν είναι ο αριθμός των παρατηρήσεων. Γιατί κάθε συμπέρασμα που βγαίνει με αυτό τον τρόπο μπορεί πάντα να βγει αργότερα λάθος. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες έχουμε παρατηρήσει άσπρους κύκνους, δεν έχουμε το δικαίωμα να συμπεραίνουμε ότι όλοι οι κύκνοι είναι άσπροι.

Για όποιον δε το γνωρίζει, υπάρχουν μαύροι κύκνοι και μάλιστα στην Αυστραλία.

Το 3ο ερώτημα (εντός των ημερών) θα αφορά αυτή τη φορά τον αντίλογο της επιστημονικής επιτροπής.

Του Καπετσώνη Κώστα

http://blogs.sch.gr/kkapetso/

 

 


[1] Επιμορφωτικό Υλικό για την Αξιολόγηση Στελεχών και Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΔ 152/2013)  ΙΕΠ, Αθήνα 2014, σ.29

[2] Κουλαϊδής, Β. (2001α). Εμπειρικο-επαγωγική εικόνα της επιστημονικής γνώσης : Η παράδοση της κοινής αντίληψης. Στο : Δημόπουλος, Κ. & Χατζηνικήτα, Β. (Επιμ.) Διδακτική των Φυσικών Επιστημών (τομ. Α, σελ. 279-294). Πάτρα : ΕΑΠ

[3] Popper K.,Μια γενική ματιά σε μερικά θεμελιώδη προβλήματα Περ. Δευκαλίων τ. 16, 1976

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαίρη Πλέσσα
Από την υπερπροστασία της οικογένειας στην παραίτηση της τάξης: Η βουβή κρίση της σχολικής απουσίας
Η διαχείριση της σχολικής παραίτησης δεν λύνεται με ψηφιακές πλατφόρμες και λογιστικές καταγραφές απουσιών στο myschool
Από την υπερπροστασία της οικογένειας στην παραίτηση της τάξης: Η βουβή κρίση της σχολικής απουσίας
σφακια
Μιχ. Σφακιανάκης (Πρόεδρος Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία) στο alfavita.gr: «Ήδη έχουν κατατεθεί τα πρώτα αναλυτικά παραδοτέα των Πυλώνων»
Νέα συνάντηση του Εθνικού Διαλόγου την Τρίτη 26 Μαΐου
Μιχ. Σφακιανάκης (Πρόεδρος Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία) στο alfavita.gr: «Ήδη έχουν κατατεθεί τα πρώτα αναλυτικά παραδοτέα των Πυλώνων»
Φυσική
Πανελλαδικές 2027: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή υποψηφίων του 3ου Πεδίου στα Τμήματα Φυσικής
Η ΕΕΦ υποστηρίζει ότι οι μαθητές του Πεδίου Υγείας διαθέτουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο και ζητά να αξιοποιηθεί η νέα δυνατότητα πρόσβασης στα...
Πανελλαδικές 2027: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή υποψηφίων του 3ου Πεδίου στα Τμήματα Φυσικής