Σύλλογος Αλμα ζωής

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να ενημερώνουμε και να είμαστε δίπλα στους συναδέλφους θέλουμε να κάνουμε γνωστο στην εκπαιδευτική κοινότητα την δράση του Συλλογου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» ο οποίος  ιδρύθηκε με έδρα την Πάτρα το 2001 και λειτούργησε ως το πρώτο Παράρτημα του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» μέχρι το 2011 όπου και μετατρέπεται σε αυτόνομο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας.

Ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ως «μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» , με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.

Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Εκτιμάται ότι μια στις 8-10 γυναίκες εμφανίζει τη νόσο, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται ετησίως περίπου σε 4.000 τα νέα περιστατικά. Ωστόσο, πρόκειται για μια νόσο που, αν διαγνωστεί εγκαίρως, χαρακτηρίζεται από πιθανότητα ίασης που ξεπερνά πολλές φορές το 97%.

Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας, εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και από αυτές 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους.

Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού βρίσκονται τόσο στις καθημερινές συνήθειες μια γυναίκας (απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα κλπ), όσο και σε κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων.

Σε μια κλειστή κοινωνία όπου, σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος μαστού αποτελεί ταμπού και οικογενειακό μυστικό, το Παράρτημα αρχικά και ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας στη συνέχεια προσπάθησε και προσπαθεί να κινητοποιήσει τις γυναίκες με καρκίνο μαστού να αναζητήσουν τη στήριξη που χρειάζονται, καθώς και κάθε γυναίκα να κάνει τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Το «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Αχαΐας είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση και στηρίζεται οικονομικά στις συνδρομές των μελών και των αρωγών μελών του, στις ευγενικές δωρεές και χορηγίες φορέων και εταιρειών, καθώς και όλων εκείνων που αναγνωρίζουν το έργο και τις προσπάθειες του.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, παρά τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας, η γυναίκα πρέπει να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει πραγματικά ζωές.

Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε και στα μέλη του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ

Ο Σύλλογος «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» στις 23 Οκτωβρίου διοργανώνει την δράση:

Pink the city 2016!!!
Ελάτε μαζί μας για τέταρτη χρονιά!!!!!  Φέτος θα «βάψουμε» ροζ την πόλη της Πάτρας!!!Pink the City 2016: Ένας συμβολικός περίπατος 1,5χλμ ενάντια στον καρκίνο του μαστού που θα ξεκινήσει από τα Ψηλά Αλώνια θα κατηφορίσει την οδό Δημ. Γούναρη θα διανύσει τον Πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου και από την Αγίου Νικολάου θα καταλήξει στον Μόλο της Πάτρας!

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Σιάχος Χρήστος                                                Ψαρράς Σπύρος

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση