Το Υπουργείο Παιδείας ισοπεδώνει τη δημόσια εκπαίδευση
Την Τρίτη 9 Ιούνη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και κατεβαίνουμε ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση στις 13:00 στα Προπύλαια
Την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 το αντιεκπαιδευτικό – αντιλαϊκό νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ προωθείται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο αυτό, στη γραμμή όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, σαρώνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οξύνει τις ταξικές ανισότητες ορθώνοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση των μαθητών από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, υποβαθμίζει και υπονομεύει παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, προωθεί την αξιολόγηση, την αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, το εξεταστικό κάτεργο και την επαναφορά διαγωγής και πολυήμερων αποβολών σε Γυμνάσιο και Λύκειο, τις αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.
Αντίθετα, εκπαιδευτικοί και γονείς παλεύουμε για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία, διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, μείωση των μαθητών ανά τμήμα, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, παλεύουμε για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο).
Ο εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας για το όριο των μαθητών ανά τμήμα
Στις 18 Μαΐου 2020, η Υπουργός Παιδείας δήλωνε σε συνέντευξή της στα Νέα: «Δεν θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι διατάξεις που αφορούν [στον] αριθμό των μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό σχολείο». Δέκα ημέρες αργότερα, στις 28 Μαΐου 2020, κατέθεσε το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», το οποίο, στο άρθρο 50 προβλέπει αύξηση του μέγιστου αριθμού παιδιών ανά τμήμα, από 22 στα 25 παιδιά για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία. Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα γραφής για το είδος της εκπαιδευτικής πολιτικής που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι, σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δέκα πέντε (15) ανά τμήμα, ενώ καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές του Π.Δ. 79 και όλες οι αρμοδιότητες υποχρεωτικών μετακινήσεων μαθητών μεταβιβάζονται αποκλειστικά στους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Τέλος, η ισχύς των παραπάνω διατάξεων αρχίζει για την πρώτη εγγραφή προνηπίων ή νηπίων στο νηπιαγωγείο και για την εγγραφή στην πρώτη τάξη του δημοτικού από το σχολικό έτος 2020 – 2021 και εφεξής. Επειδή όμως το νομοσχέδιο δεν προβλέπεται να ψηφιστεί έως τις 10 Ιουνίου, θα πρέπει να οριστούν τα τμήματα με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει 22 μαθητές ανά τμήμα. Τι έκανε λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας;
Κυκλοφόρησε εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 66315 /Δ1/1 – 6 – 2020) που παρατείνει την προθεσμία συγκρότησης τμημάτων από τις 10 στις 22 Ιουνίου. Γιατί τόση βιασύνη να εφαρμοστεί άμεσα η συγκεκριμένη διάταξη; Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στις εκτιμήσεις αιρετών για τις χαμένες θέσεις εργασίας νηπιαγωγών, δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για να αντιληφθεί το πολυπόθητο μακροοικονομικό όφελος στο οποίο στοχεύει. Συγκεκριμένα, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, υπολογίζοντας με 24ρια τμήματα, έχουμε 71 λιγότερα τμήματα Α΄ Δημοτικού στη Διεύθυνση Α΄ Αθήνας, 54 στη Β΄ Αθήνας, 53 στη Γ΄ Αθήνας, 33 στη Δ΄ Αθήνας, 56 στην Α΄ Πειραιά, 51 στην Ανατολική Αττική και 8 στη Δυτική Αττική. Σύνολο, 326 τμήματα Α΄ Δημοτικού λιγότερα μόνο στην Αττική. Αντίστοιχες είναι και οι μειώσεις τμημάτων νηπιαγωγείων.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας για να κατανοήσει κανείς ότι, σήμερα ειδικά, απαιτείται μικρός αριθμός μαθητών ανά τμήμα ώστε να αναβαθμιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα μορφωτικά ελλείμματα της μακρόχρονης αναστολής των σχολείων και να διασφαλιστούν οι κανόνες υγιεινής και τήρησης των αποστάσεων στις σχολικές αίθουσες στην περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για δραστικές περικοπές και μείωση του κόστους των δημοσίων δαπανών έχουν απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας.
Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, το εκπαιδευτικό κίνημα θα αναμετρηθεί μετωπικά με τις αντιεκπαιδευτικές – αντιλαϊκές πολιτικές. Απέναντι στη σιδερένια αποφασιστικότητα του ΟΟΣΑ και το νεοθατσερισμό της Κεραμέως οφείλει να προτάξει τη μαζικότητα, τη φαντασία, τη δυναμική του αλλά και μια πλατιά μετωπική πολιτική συμμαχιών με τους γονείς και τους εργαζόμενους. Ήδη, το εκπαιδευτικό κίνημα έδειξε την αποφασιστικότητά του ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ σε όλα τα σχολεία! Με την ίδια αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε και για την αξιολόγηση, με όπλο την απεργία – αποχή.
Οι ημέρες ψήφισης του πολυνομοσχεδίου πρέπει να είναι ημέρες απεργίας και όχι απλώς στάσεων εργασίας. Πρέπει να είναι ημέρες μαζικής πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης. Γι’ αυτό κηρύσσουμε επιπλέον μία τρίωρη στάση εργασίας (διευκολυντική) ώστε να λειτουργήσει ως 24ωρη απεργία η 9η Ιουνίου (3ωρη ΔΟΕ τρεις τελευταίες ώρες +3ωρη ΣΥΛΛΟΓΟΥ Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου τρεις πρώτες ώρες). Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει απόφαση για απευθείας 24ωρη απεργία.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στα συλλαλητήρια:
- Την Τρίτη 9/6, 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 13.00, Προπύλαια
- Την Τετάρτη 10/6, στις 19.00, Προπύλαια
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη