Erasmus+ :Το 15ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου στη Μαδέρα της Πορτογαλίας

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2023-1-EL01-KA122-SCH-000149244, με θέμα «Uniting a Diverse community» (Ενώνοντας μια Ποικιλόμορφη Κοινότητα),που υλοποίησε το 15ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η κινητικότητα εκπαιδευτικών, για το διάστημα 21 έως 27 Ιουλίου 2024.

Η δασκάλα, Μαρία Βραχάτη και η καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Χρυσάνθη Αργυρίου παρακολούθησαν κύκλο μαθημάτων με τίτλο “Transforming teaching with emotional intelligence” (Μεταμορφώνοντας τη Διδασκαλία μέσω της Συναισθηματικής Νοημοσύνης), στη Μαδέρα.

Εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία

Οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν οργανωμένο κύκλο μαθημάτων, εξοπλίστηκαν με συναισθηματικές δεξιότητες επιμορφώθηκαν σε στρατηγικές και τεχνικές διαμεσολάβησης, που θα τις βοηθήσουν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό και ελκυστικό περιβάλλον στην τάξη, το οποίο θα οδηγήσει, αφενός, στην άμβλυνση των προσωπικών διαφορών και συγκρούσεων και αφετέρου, στην ενότητα και στην ισχυροποίηση των δεσμών της σχολικής κοινότητας.

Οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν τη φιλοσοφία της συναισθηματικής νοημοσύνης και τις τεχνικές διδασκαλίας της. Έμαθαν να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να οικοδομούν ισχυρές σχέσεις με τους μαθητές και τους συναδέλφους τους.

Μέσω ενός συνδυασμού θεωρητικών γνώσεων, πρακτικών ασκήσεων και διαδραστικών συζητήσεων, ανέπτυξαν μια βαθιά κατανόηση του δικού τους συναισθηματικού τοπίου και απέκτησαν στρατηγικές για την αποτελεσματική πλοήγηση στο συναισθηματικό τοπίο των μαθητών τους. Πήραν μέρος σε δραστηριότητες που εφαρμόζονται μέσα και έξω από την τάξη και βίωσαν το πώς ακαδημαϊκές, προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τη συναισθηματική νοημοσύνη και να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό σχολείο.

Εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία

Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν δραστηριότητες και πρακτικές που υλοποιούν στο σχολείο/χώρα τους και να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Το παραπάνω σχέδιο ένωσε εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά σε θέματα εκπαιδευτικά, να ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις, να μοιραστούν νέες μεθόδους διδασκαλίας, να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα και την κουλτούρα άλλων χωρών και μέσα από αυτή τη συνεργασία, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Παράλληλα με το εξαιρετικό, εκπαιδευτικό ενδιαφέρον που είχε το σεμινάριο, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα της Μαδέρα. Οι αποσκευές των συμμετεχόντων επέστρεψαν γεμάτες με γνώσεις, εμπειρίες και αναμνήσεις από ένα ιδιαίτερο τόπο με μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία.

Το σχέδιο Erasmus+ είναι το 1ο σχέδιο που εγκρίνεται, για το 15ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου, και περιλαμβάνει 2 κινητικότητες εκπαιδευτικών με σκοπό την επιμόρφωσή τους και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με συναδέλφους τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η προσπάθεια για εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας με νέες μεθόδους διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αναβαθμίζει την προσφερόμενη εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο με στόχο πάντα το όφελος των παιδιών και της κοινότητας.

Η δημοσίευση του κειμένου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διάχυσης του σχεδίου, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας και έχει διάρκεια 18 μήνες.

Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα μπορεί να συμβούν και στο δικό σας σχολείο. Για όσους εκπαιδευτικούς το σκέφτονται, πρέπει να το τολμήσουν.

Erasmus+

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)