κινητοποιηση
«Η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας»

Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την χώρα πραγματοποιήσαν σήμερα μαζική κινητοποίηση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων με βασικό «αίτημα κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί».

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους κατάφεραν να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους και στην διαδικασία της Συνόδου.

κινητοποιηση

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Στις 13 Δεκεμβρίου, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα κινητοποιηθήκαμε στη Σύνοδο Πρυτάνεων στον Μυστρά. Την ημέρα που ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων, οι φοιτητικοί σύλλογοι παρεμβήκαμε και μεταφέραμε τα αιτήματα και τις αποφάσεις μας, ενώ ο Υπουργός δεν τόλμησε καν να παρευρεθεί! Δώσαμε για μία ακόμα φορά ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα τους περάσει! Δηλώνουμε ότι όσο μακριά κι αν πάνε, για να γλιτώσουν τις μαζικές αντιδράσεις των φοιτητών για τα μέτρα που ετοιμάζουν, θα είμαστε εδώ για να διεκδικούμε τα αιτήματα μας! Έτσι και σήμερα, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταφέραμε να παρέμβουμε στη διαδικασία της Συνόδου Πρυτάνεων.

Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη! Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσα από μαζικές ΓΣ, έχουμε καταδικάσει τις διαγραφές, ενώ στο πλευρό των φοιτητών στέκονται οι σύλλογοι των ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών των ΑΕΙ, οι οποίοι με τις αποφάσεις τους εναντιώνονται στο μέτρο. Η Συνέντευξη Τύπου της ακαδημαϊκής κοινότητας στις 12 Δεκέμβρη εξέφρασε δημόσια και ενιαία την αντίθεση της στο μέτρων διαγραφών και των ιδιωτικών ΑΕΙ όσο η σύνοδος πρυτάνεων βρίσκονταν εν εξελίξει και ήταν η πρώτη από τις πολλές κοινές αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, που θα βγει μπροστά και θα εξασφαλίσει όχι μόνο την μη εφαρμογή του μέτρου των διαγραφών αλλά και τη συνολική απόσυρση του κατάπτυστου νόμου Κ/Χ. Κανένας δεν μπορεί να σωπαίνει μπροστά στο έγκλημα που ετοιμάζει, πετώντας εκτός Πανεπιστημίου πάνω από 330.000 φοιτητές και φοιτήτριες σε 3 εξεταστικές από τώρα! Πετώντας στον κάδο των αχρήστων τους κόπους χρόνων των ίδιων και των οικογενειών τους!

κινητοποιηση

Τα ψέματα της κυβέρνησης δεν πείθουν κανέναν. Μιλάει για «κοστοβόρους αιώνιους», παρόλο που οι φοιτητές που υπερβαίνουν το ν+ν/2 δεν έχουν καμία παροχή σίτισης και στέγασης, και η μόνη δαπάνη του πανεπιστημίου για αυτούς είναι μία κόλλα χαρτί στις εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, τα ιδρύματα αιμορραγούν από την υποχρηματοδότηση με ευθύνες της κυβέρνησης. Πως, λοιπόν, το πρόβλημα είναι οι δήθεν «αιώνιοι» φοιτητές που κοστίζουν μόνο μια κόλλα χαρτί στα ιδρύματα, όταν η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων όλο και μειώνεται και η υποστελέχωση και η υποβάθμιση του πανεπιστημίου είναι πραγματικότητα; Από την άλλη, τολμά να χαρακτηρίζει τους φοιτητές «τεμπέληδες», ενώ στην πραγματικότητα η κύρια αιτία παράτασης του χρόνου φοίτησης είναι η μεγάλη δυσκολία των προγραμμάτων σπουδών. Οι αλυσίδες, οι πρόοδοι, οι υπέρογκες ύλες, τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των εξετάσεων λόγω αναβαθμισμένης δυσκολίας των θεμάτων κ.ά. οδηγούν τον μέσο όρο αποφοίτησης πολλών τμημάτων πάνω από το ν+ν/2, με αποτέλεσμα πάνω από το 50% των φοιτητών τους να κινδυνεύει να διαγραφεί, ενώ μάλιστα βρίσκεται κοντά στη λήψη πτυχίου. Για παράδειγμα σύμφωνα με την ανακοίνωση των Προέδρων των Μαθηματικών Σχολών, το 50% των αποφοίτων που πήραν πτυχίο μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2023 και του Σεπτεμβρίου του 2024, θα είχε διαγραφεί! Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ μόλις το 39% των φοιτητών διεθνώς αποφοιτά στον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών, ενώ το 70% λαμβάνει πτυχίο μετά από 3 επιπλέον έτη.

Μας μιλούν για υπερπληθώρα αποφοίτων που δήθεν πρέπει να εξορθολογιστεί με το μέτρο των διαγραφών. Ωστόσο η Ελλάδα εμφανίζει ποσοστά κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην απασχόληση των αποφοίτων ΑΕΙ. Επομένως όχι απλώς δεν υπάρχει υπερπληθώρα αλλά υποαπασχόληση.  

Παράλληλα, όλο και περισσότερα είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές για να σπουδάσουν. Η αύξηση του κόστους διαβίωσης και η φτώχεια που έχει επιβάλει η κυβερνητική πολιτική, οδηγούν πάνω από το 40% των φοιτητών και φοιτητριών να εργαστούν για να πληρώνουν τα υψηλά ενοίκια και να μπορούν να επιβιώσουν. Μάλιστα, το 70% αυτών εκτιμάται ότι δουλεύει «μαύρα», αναδεικνύοντας πως ακόμα και η πρόβλεψη της «μερικής φοίτησης» αποτελεί μια κοροϊδία που δεν θα παρέχει καμία ελάφρυνση σε όσους δουλεύουν.

Με τις διαγραφές έρχεται να ολοκληρωθεί η επίθεση στην προοπτική της νεολαίας. Η κυβέρνηση, έχοντας θεσπίσει ως κόφτη την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία αποκλείει κάθε χρόνο από τα πανεπιστήμια 30.000 νέους, φέρνει τις διαγραφές για να ρυθμίζει πλέον και τον όγκο των αποφοίτων. Έτσι, θα εκτοπίζει από τα πανεπιστήμια την πλειοψηφία των νέων και θα την κατευθύνει στον τουρισμό και την εστίαση ή ως πελατεία στους κολλεργιάρχες που προωθεί η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, μέσω του τρίπτυχου ΕΒΕ-διαγραφές-ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιχειρείται ο έλεγχος των ροών στην αγορά εργασίας, με τους έχοντες γόνους να μπορούν να αγοράζουν πτυχία για μια καλύτερη θέση και την κοινωνική πλειοψηφία να παλεύει να περάσει από τον κόφτη της ΕΒΕ και των διαγραφών για να λάβει ένα πτυχίο που θα της εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα. Ωστόσο ακόμα και αυτό διακυβεύεται με την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών. Παράλληλα, το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο θα συρρικνωθεί και θα υποβαθμιστεί, ενώ πολλά τμήματα ενδέχεται να κλείσουν.

κινητοποιηση

Οι διαγραφές θα διαμορφώσουν μια ασφυκτική καθημερινότητα για τους φοιτητές. Το πανεπιστήμιο ανέκαθεν αποτελούσε χώρο κοινωνικοποίησης, δραστηριοτήτων και πολιτικοποίησης. Ωστόσο, υπό τις πιέσεις και το φόβητρο των διαγραφών, επιδιώκεται η παγίωση μιας καθημερινότητας συνεχούς διαβάσματος, χωρίς ελεύθερο χρόνο, η ενίσχυση του κανιβαλισμού και του ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητών.

Το φοιτητικό κίνημα έχει μπλοκάρει  τα σχέδια της ΝΔ για πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικές διώξεις στην πράξη και πέρυσι έδωσε μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με πρόφαση τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων και την εξωστρέφεια μια σειρά από ΑΕΙ σχεδιάζουν την ίδρυση ιδιωτικών παραρτημάτων στο εξωτερικό. Θέλουν να έχουμε πανεπιστήμια προσαρμοσμένα στην αγορά εργασίας, με δίδακτρα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς συλλογικές δομές. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε, μπροστά στην επικείμενη εφαρμογή του μέτρου των διαγραφών φοιτητών το Σεπτέμβριο του 2025, μπλοκάροντας για 5η φορά μεταπολιτευτικά αυτό το αυταρχικό μέτρο!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη διαγραφή κανενός φοιτητή! Μέσω των συλλογικών διαδικασιών και κινηματικών μας δράσεων, θα βάλουμε φραγμό στα σχέδια του υπουργείου. Η υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Καλούμε κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας να πλαισιώσει τις δράσεις μας. Καλούμε κάθε συλλογικό φορέα, τα τμήματα, τις κοσμητείες και τις πρυτανικές αρχές να πάρουν θέση καταδίκης ενάντια στις διαγραφές φοιτητών!

Το επόμενο διάστημα προχωράμε σε πολύμορφες δράσεις! Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!

κινητοποιηση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ανταρκτικη
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στην αιχμή της αρχιτεκτονικής έρευνας στην Ανταρκτική!
Οι δύο φοιτήτριες που συμμετέχουν στην πρώτη επίσημη επιστημονική αποστολή από την Ελλάδα στην Ανταρκτική
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στην αιχμή της αρχιτεκτονικής έρευνας στην Ανταρκτική!
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Εορτή των Τριών Ιεραρχών σχολικού έτους 2024-2025 (Εγκύκλιος)
«Πραγματοποιούνται εκκλησιασμός και εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, η διάρκεια των οποίων θα είναι...
Υπουργείο Παιδείας: Εορτή των Τριών Ιεραρχών σχολικού έτους 2024-2025 (Εγκύκλιος)