Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος της Κτηνοτροφίας, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Ιδρύματος, Σταμάτης Αγγελόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην Ημερίδα με τίτλο «Εφαρμογές καινοτομιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, το Τμήμα Γεωπονίας και Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σάββατο 1/2/2025, στην Αίθουσα Α του περιπτέρου 8 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA 2025.
Ο κ. Αγγελόπουλος επεσήμανε το σημαντικό ερευνητικό έργο που παράγουν τα τέσσερα τμήματα των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης που ενώνουν τις επιστημονικές τους δυνάμεις και δυνατότητες για να υποστηρίξουν τη διείσδυση της καινοτομίας στον κλάδο της κτηνοτροφίας. «Πρόκειται για δημοσιοποίηση επιστημονικής γνώσης που στηρίζεται από τα τμήματα αυτά που διαπερνά και αξιοποιεί πλήθος πληροφοριών, και αναμένεται να συντελέσουν στη λήψη αποφάσεων πολιτικής. Αποτελεί τη δυναμική συμβολή των Πανεπιστημίων μας προς την κοινωνία και εν γένει την Πολιτεία για την ενίσχυση μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής αγοράς για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα», επεσήμανε.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση των υποδομών αυτών των τμημάτων, στον εκσυγχρονισμό των Προγραμμάτων Σπουδών ώστε να καλύπτονται νέες εκπαιδευτικές ανάγκες και επιστημονικές τάσεις, στην ενσωμάτωση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής καινοτομίας, στη διαρκής αναζήτηση ερευνητικών πόρων από την ΕΕ. και την Ελλάδα καθώς και στην ανάγκη να δοθούν νέες θέσεις προσωπικού αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση ερευνητών, εθνικές δικτυώσεις και διεθνείς πρωτοβουλίες.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του κλάδου της κτηνοτροφίας επεσήμανε πως «τα τελευταία δεδομένα, κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης ασθενειών όπως η ευλογιά και η πανώλη των αιγοπροβάτων, εντείνουν τις πιέσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα. Το 2025, οι ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σοβαρή πρόκληση, καθώς οι επιδημίες ευλογιάς και πανώλης των αιγοπροβάτων έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου. Η Ελλάδα έχασε σημαντικό πληθυσμό αιγοπρόβατων λόγω των ασθενειών αυτών, με τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών να πλήττονται περισσότερο. Αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές απώλειες για τους κτηνοτρόφους, ενώ η μείωση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος έχει ήδη επηρεάσει τις τοπικές αγορές. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις ευρύτερες ευρωπαϊκές τάσεις».
Μιλώντας τέλος για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως αποτελεί αναγκαιότητα πλέον η λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν στον διαρθρωτικό ανασχηματισμό της Γεωργίας που θα αναφέρεται στη βελτίωση της γεωργικής υποδομής, της διάρθρωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, της σύνθεσης της γεωργικής παραγωγής, της χρησιμοποίησης καινοτομιών. Στην ανάγκη νέας αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με την επέκταση της παραγωγής νέων, δυναμικών και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων. Στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και συμπίεση του κόστους παραγωγής. Στην αύξηση της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου, με μέτρα για την τεχνικο-οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση