Thumbnail
Σε «οικονομική ασφυξία» οδηγούνται τα πανεπιστήμια της χώρας

Σε «οικονομική ασφυξία» οδηγούνται τα πανεπιστήμια της χώρας. Οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά έως και 80% μέσα στην τελευταία πενταετία, ενώ παρότι διανύουμε τον όγδοο μήνα του 2015, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν λάβει μόλις 2 από τα συνολικά 112 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται στον «αέρα» βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων, όπως είναι η καθαριότητα, τα συγγράμματα, αλλά και η σίτιση των φοιτητών.

Με ταμειακά υπόλοιπα
Σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες και να παραμείνουν ανοικτά, πολλά πανεπιστήμια αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών, ενώ τα ισχυρά ΑΕΙ που υλοποιούν διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα αξιοποιούν ακόμη και τα έσοδα από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά τους προγράμματα. Είναι ενδεικτικό ότι από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) θα χρησιμοποιήσει ως βασικό «αιματοδότη» τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), καθώς έως τώρα δεν έχει λάβει ούτε... ένα ευρώ από την κρατική επιχορήγηση. «Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες με συλλογικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία. Είμαστε ένα πανεπιστήμιο εμβληματικό, με μεγάλη ιστορία και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι να διασφαλιστεί ότι η εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι άρτια. Προς αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε να βρούμε δικούς μας πόρους για να καλύψουμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των τμημάτων μας», τονίζει στην «ΗτΣ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Οι ανάγκες εστιάζονται στα εργαστηριακά μαθήματα για αναλώσιμα και για υπόλοιπο εξοπλισμό, αλλά και στη συντήρηση των υποδομών καθώς, λόγω των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν διακοπεί και οι εργασίες διάφορων τεχνικών έργων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Σεπτέμβριο θα αξιοποιηθούν τα έσοδα από τον ΕΛΚΕ για να καλυφθούν ανάγκες που αφορούν στην εκπαίδευση και τη λειτουργία του ιδρύματος. Ο ΕΛΚΕ είναι λογαριασμός στον οποίο εισέρχονται τα κονδύλια που παίρνει κάθε ΑΕΙ από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα που διενεργεί, καθώς και από τις συνεργασίες και την παροχή υπηρεσιών, των οποίων οι αποδέκτες μπορεί να είναι το κράτος, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ιδιωτικοί φορείς. Έως σήμερα, αυτά τα κονδύλια διατίθεντο για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες - μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι, αλλά πλέον ενισχύουν τα ΑΕΙ συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις.

«Ισχυρή βούληση των πρυτανικών αρχών είναι η διατήρηση σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία της δυναμικής του ΕΛΚΕ, η οποία έχει δημιουργηθεί με τις προσπάθειες όλων μας εδώ και πολλά χρόνια, για να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης επιβίωση του ιδρύματος», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσθέτοντας ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε ο ΕΛΚΕ να γίνει πιο αποτελεσματικός.

«Σημαντικός στόχος είναι να διεκδικήσουμε επιτυχώς νέα ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτήσεις, χορηγίες κ.λπ. μέσω ευρωπαϊκών και λοιπών διεθνών φορέων. Για τον σκοπό αυτό θα ζητηθεί από κάθε Σχολή να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα δράσης σύμφωνα με τις δυνατότητές της, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και συντονισμός», καταλήγει ο κ. Δημόπουλος.

ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Βεβαίως, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα ληφθούν και άλλα μέτρα... αυτοχρηματοδότησης. Για παράδειγμα, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να περιορισθούν οι δαπάνες για μισθώματα με αξιοποίηση ίδιας ακίνητης περιουσίας, ενώ θα προχωρήσουν οι ενέργειες για τη χρήση φυσικού αερίου σε αντικατάσταση ιδίως του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ με αφορμή τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους στο τέλος Ιουλίου, οι τακτικές πιστώσεις για το 2015 ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί στο 25% των τακτικών πιστώσεων του 2009- από τα οποία μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ. Επίσης, η επιχορήγηση του ιδρύματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι άκρως περιορισμένη, καθώς ανέρχεται μόλις σε 15% του αντίστοιχου ΠΔΕ για το 2009).

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
«Κούρεμα» έως και 80%

Η εξέλιξη των προϋπολογισμών των ΑΕΙ από το 2008, όταν η οικονομική κρίση έδειξε τα πρώτα της σημάδια, έως και το 2014, καταδεικνύουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΑΕΙ της χώρας: οι δαπάνες λειτουργίας τους έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι πόροι για τη μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού αφού προσλήψεις δεν γίνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2008 συνολικά τα πανεπιστήμια έλαβαν επιχορήγηση ύψους 298 εκατ. ευρώ, το 2014 αυτή «έπεσε» στα 159 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες των ιδρυμάτων παρουσίασαν μείωση κατά 55%, καθώς το 2014 ήταν 107 εκατ. ευρώ έναντι 240 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ οι δαπάνες για τη μισθοδοσία συμβασιούχων καθηγητών από 28,5 εκατ. ευρώ το 2008 μειώθηκαν σε μόλις 1,5 εκατ. ευρώ το 2014.

Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν τα κονδύλια για τη σίτιση των φοιτητών τα οποία όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 69% και διαμορφώθηκαν σε 50 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 28,5 εκατ. ευρώ το 2008.

Πανεπιστημιακοί μιλούν για ραγδαία αύξηση του αριθμού των φοιτητών οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, σιτίζονται στις λέσχες, αφήνοντας ωστόσο αιχμές αναφορικά τόσο με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σίτισης όσο και με τη διαφάνεια των συμβάσεων. Προτείνουν δε, τη χρήση επιταγής (voucher) σίτισης ώστε οι δικαιούχοι φοιτητές να την εξαργυρώνουν κατά το δοκούν.

Πηγή: Χαρά Καλημέρη - Ημερησία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα