Thumbnail
Επισφράγιση της πτώσης των βάσεων 

Την επισφράγιση της πτώσης των βάσεων ιδίως στις σχολές της περιφέρειας και σε μικρότερο βαθμό, στις σχολές των αστικών κέντρων, θα  φέρει η ανακοίνωση των βάσεων σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακόμα και σε σχολές αιχμής η πτώση θα έιναι εμφανής. Ισχυροί μοχλοί πίεσης των βάσεων προς τα κάτω, κυρίως στις σχολές υψηλής και μεσαίας ζήτησης – καθώς οι χαμηλόβαθμες δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα, ενώ ορισμένες ενδέχεται να εμφανίσουν και μικρή άνοδο – αποτελούν κυρίως η δυσκολία των θεμάτων στις εξετάσεις και μάλιστα σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική Κατεύθυνσης, και το νέο καθεστώς των μετεγγραφών που τις περιορίζει πάρα πολύ και θα δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο.

Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, εξάλλου, η πλειονότητας των μαθητών απέφυγε να δηλώσει φέτος σχολές μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Παρά την αναμενόμενη πτώση, πάντως, για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες αριστούχοι υποψήφιοι είναι βέβαιο ότι θα αποκλειστούν από τη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Για παράδειγμα, οι Σχολές Ιατρικής, Οδοντριατρικής, Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Νομικής, οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές θα παραμείνουν απαιτητικές ακόμα και αν σημειωθεί πτώση στις βάσεις τους.

Στον αντίποδα, βέβαια, χιλιάδες χαμηλόβαθμοί μαθητές, με βαθμούς 4 και 5 με άριστα το 20, θα περάσουν σε ορισμένες σχολές κυρίως των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το "ΕΘΝΟΣ", η εικόνα των βάσεων αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το νέο νομικό πλαίσιο βάζει όρια στους φοιτητές που μπορούν να μετεγγραφούν σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Ως εκ τούτου, η φετινή διαφαινόμενη πτώση των βάσεων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχολές περιφερειακών ανώτατων ιδρυμάτων καθώς πολλοί υποψήφιοι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή και έτσι δήλωσαν μόνο τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Η πτώση των βάσεων θα αφορά τις περισσότερες σχολές του μηχανογραφικού και σίγουρα όλες τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες όπως Πολυτεχνικές, Νομικές, Ιατρικές κ.α. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi_diokseis_dide_peirai
Κείμενο αλληλεγγύης 300 πανεπιστημιακών στις/στους απεργούς εκπαιδευτικούς που διώκονται
Εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται στήριξη στην προσπάθειά τους για τη μόρφωση των παιδιών και όχι αυταρχική αντιμετώπιση από...
Κείμενο αλληλεγγύης 300 πανεπιστημιακών στις/στους απεργούς εκπαιδευτικούς που διώκονται
teacher
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η επόμενη μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές
Υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1η Μαρτίου
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η επόμενη μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές
agora ergasias
Στον πάτο της Ευρώπης οι Έλληνες νέοι με πτυχίο: Δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας
Μόνο οι απόφοιτοι Λυκείου, μπορούν πιο εύκολα να βρουν δουλειά στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στον πάτο της Ευρώπης οι Έλληνες νέοι με πτυχίο: Δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας