Την υλοποίηση ενός εκτενούς προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο απάντησής της στη Βουλή. Το έργο, με τίτλο «SUB.8 Δράσεις Κατάρτισης Εκπαιδευτικών / Teacher Training Actions» και κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5180858, εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας και της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού.
Σύμφωνα με την Υπουργό, το έργο προβλέπει την επιμόρφωση συνολικά 120.000 εκπαιδευτικών κατά την περίοδο 2023 – 2025. Οι συμμετέχοντες θα καταρτιστούν:
Στη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και εργαλείων,
Στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, και
Στο νέο εκπαιδευτικό περιεχόμενο που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του Άξονα 1 του έργου.
Παράλληλα, ο Άξονας 2 αφορά την απόκτηση ψηφιακού εξοπλισμού και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών, που θα αξιοποιηθούν για τη μετάβαση σε ένα πιο σύγχρονο και διαδραστικό μοντέλο διδασκαλίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ενίσχυση της ειδικής αγωγής και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η υλοποίηση ειδικού προγράμματος κατάρτισης για 35.000 εκπαιδευτικούς, που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
Της ειδικής αγωγής,
Της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, και
Της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωσή τους με το νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και τον εξειδικευμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση όλων των μαθητών στη γνώση.
Αναλυτικά η απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη:
Είναι παγκοσμίως διαπιστωμένο ότι οι κοινωνικοπολιτισμικές διαφορές και ανισότητες εκφράζονται και αποτυπώνονται αναλόγως στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Για αυτόν τον λόγο το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει προ πολλού καθιερώσει τη διετή υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, με σκοπό όλα τα νήπια, ανεξαρτήτως κοινωνικοπολιτισμικής προέλευσης, να αποκτήσουν τις αναγκαίες γλωσσικές ικανότητες και κοινωνικοπολιτισμικές εμπειρίες.
Επιπλέον, προτεραιότητα της εκπαιδευτικής μας πολιτικής αποτελούν έγκαιρες και εστιασμένες παρεμβάσεις που αντισταθμίζουν τις κοινωνικοπολιτισμικές ελλείψεις και διαφορές. Προς τούτο, με την εμπλοκή των Εποπτών Ποιότητας και των αρμοδίων Συμβούλων Προσχολικής Εκπαίδευσης θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της «σχολικής ετοιμότητας» στο πλαίσιο του Νηπιαγωγείου, ώστε οι εγγραφόμενοι στην Πρώτη Δημοτικού να πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την κατάκτηση του γραπτού κώδικα (γραφή και ανάγνωση) και του αριθμητικού κώδικα. Στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο από αρμόδιους φορείς, θα παρέχεται και η απαιτούμενη υποστήριξη με τη μορφή που θα κρίνουν κατάλληλη οι ίδιοι οι φορείς. Προς τον σκοπό αυτόν προετοιμάζεται ήδη και ειδικό υποστηρικτικό υλικό και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων και την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού συστήματος (από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο) έχουν θεσμοθετηθεί προσφάτως (ν. 4823/2021, Α΄ 136) το Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών Ποιότητας (ΠΕ.Σ.Ε.Π.) – στο επίπεδο των Περιφερειακών Διευθύνσεων – και το Σώμα Συμβούλων Εκπαίδευσης (ΣΩ.Σ.Ε.), στο επίπεδο των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
Περαιτέρω, με τα αναθεωρημένα Προγράμματα Σπουδών επιδιώκεται ο αναπροσανατολισμός της σχολικής εκπαίδευσης με βάση τις επιστημονικές εξελίξεις και τις αναδυόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας του μέλλοντος. Τα νέα ΠΣ έχουν ως αφετηρία τα μαθησιακά αποτελέσματα, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο/η μαθητής/τρια, να κατανοεί και να μπορεί να εφαρμόσει μετά την ολοκλήρωση κάθε μαθησιακής διαδικασίας. Η έμφαση μετακινείται από το γνωστικό αντικείμενο, τους/τις διδάσκοντες/ουσες και τη διδακτική διαδικασία προς τους/τις μαθητές/τριες και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μάθησης. Ουσιαστικά, επιδιώκεται μια αντίστροφη πορεία, όπου η βάση σχεδιασμού είναι τα μαθησιακά αποτελέσματα και όλες οι υπόλοιπες παράμετροι εξαρτώνται από τον καθορισμό αυτών.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι το ΙΕΠ δρομολογεί δράσεις ενίσχυσης της δημιουργικής σκέψης των μαθητών/τριών, με εκκίνηση εφαρμογής το σχολικό έτος 2024-2025. Η δέσμη αυτή πολιτικών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
Καθιέρωση οριζόντιου χαρακτήρα δράσεων στο επίπεδο των Προγραμμάτων Σπουδών που ενισχύουν τη δημιουργική σκέψη. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να έχουν σημαντική συμβολή: • το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, δηλαδή η ανάγνωση και η ανάλυση που θα συνοδεύουν τα λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν σε κάθε μαθητή/τρια όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και
• το Πρόγραμμα «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» που έχει ως επίκεντρο την ενασχόληση των μαθητών/τριών με σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.
Επιπλέον, το Ι.Ε.Π. θα υλοποιήσει τα ακόλουθα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας:
1. Έργο με τίτλο «Sub.1 Μετασχηματισμός των συμβατικών προγραμμάτων σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε ανοιχτού κώδικα, διαδραστικά ψηφιακά περιβάλλοντα, προσπελάσιμα από όλους με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, πρόβλεψη για δυναμική αναβάθμιση και δυνατότητες για ανάπτυξη συνεργειών με κοινότητες εκπαιδευτικών / Development of Digital Content in Schools» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5174140).
Το έργο αφορά τον μετασχηματισμό των συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο ανοιχτού κώδικα, το οποίο θα είναι διαδραστικό και προσβάσιμο σε όλους/ες. Το ψηφιακό περιεχόμενο θα ενταχθεί σε διαδικτυακό ψηφιακό περιβάλλον στο πλαίσιο του έργου, το οποίο θα διαθέτει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, δυναμικής ενημέρωσης και θα συνεργεί με τις κοινότητες των εκπαιδευτικών.
2. Έργο με τίτλο «SUB.8 Δράσεις Κατάρτισης Εκπαιδευτικών / Teacher Training Actions» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5180858).
Προβλέπεται η επιμόρφωση 120.000 εκπαιδευτικών συνολικά για την περίοδο 2023 – 2025 σε ψηφιακές υπηρεσίες, στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και στο νέο εκπαιδευτικό περιεχόμενο τα οποία θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του άξονα 1 και την υποδομή / εξοπλισμό που θα αποκτηθεί στον άξονα 2. Επιπλέον προβλέπεται να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα που θα επικεντρώνεται στην επιμόρφωση 35.000 εκπαιδευτικών εξειδικευμένων στην ειδική αγωγή, τη διαφοροποιημένη διδασκαλία και τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, με στόχο την εξοικείωσή τους με το νέο ψηφιακό περιεχόμενο και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
Περαιτέρω, στις δράσεις του Ι.Ε.Π. περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Ανάπτυξη Τράπεζας Θεμάτων στη λογική των ερωτήσεων και της φιλοσοφίας της έρευνας PISA (έχει ήδη αναπτυχθεί το πρώτο τμήμα της και βρίσκεται στη διεύθυνση https://skills4life.gr/).
Ενσωμάτωση στους οδηγούς των εκπαιδευτικών όλων των μαθημάτων και ιδιαίτερα στα βασικά αντικείμενα που εξετάζει η έρευνα PISA (κατανόηση κειμένου, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες), δραστηριοτήτων όπως είναι η διερεύνηση ανοικτού τύπου προβλημάτων, η αποτύπωση εναλλακτικών λύσεων και ιδεών, η απάντηση ερωτημάτων του τύπου «τι θα συνέβαινε αν….», «πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς …», μεθόδων αξιολόγησης δημιουργικών δραστηριοτήτων, κ.ο.κ.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα PISA 2025, πάνω από 8.500 μαθητές/τριες και 500 εκπαιδευτικοί ως συντονιστές συμμετείχαν στη διεξαγωγή της έρευνας σε 245 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα. Στην έρευνα αξιολογήθηκαν τα επίπεδα εγγραμματισμού των μαθητών/τριών στην Ελλάδα στα βασικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Κατανόησης Κειμένου και των Μαθηματικών καθώς και στα πρόσθετα πεδία των Αγγλικών (Foreign Language Assessment) και της Μάθησης για τον Ψηφιακό Κόσμο (Learning in a Digital World).
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής ενέργειες: • Η Προγραμματική Συμφωνία του ΥΠΑΙΘΑ με το Παν/μιο Ιωαννίνων για τον εμπλουτισμό της Τράπεζας Θεμάτων skills4life και την ερευνητική αξιοποίηση των δεδομένων της έρευνας PISA.
• Ο εμπλουτισμός της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας της Α’ Λυκείου με σημαντικό αριθμό θεμάτων τύπου PISA, προκειμένου να αξιοποιηθούν συστηματικά την επόμενη σχολική χρονιά.
• Η ανίχνευση ελλειμμάτων στο επίπεδο των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/τριών στην Ελλάδα με στόχο στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στα Προγράμματα Σπουδών, κ.λπ.
Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 36.264 διαδραστικών πινάκων σε κάθε σχολική αίθουσα από την Ε΄ Δημοτικού έως και την Γ΄ Λυκείου. Η εκπαίδευση καθίσταται έτσι πιο δημιουργική, καθώς οι μαθητές/τριες μέσα από τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να έχουν πολλαπλές πηγές μάθησης. Μάλιστα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη χορήγηση 16.847 συστημάτων, κυρίως για την Α΄ έως Δ΄ Δημοτικού.
Τέλος, στο Μέρος Γ΄ «Αξιολόγηση του έργου στελεχών, εκπαιδευτικών και λοιπού ειδικού προσωπικού της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» του ν. 4823/2021, ήτοι στα άρθρα 56 έως 83 του ν. 4823/2021, ορίζονται οι διατάξεις που αναφέρονται στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (καθώς και των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ) της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 56 του ν. 4823/2021 αναφέρεται στον σκοπό, στο πεδίο εφαρμογής της αξιολόγησης εκπαιδευτικών του ν. 4823/2021, καθώς και στις κυρώσεις για την άρνηση συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποσκοπεί στη βελτίωση και την ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου και των καλών τους πρακτικών, καθώς και στον εντοπισμό τομέων στους οποίους ο εκπαιδευτικός χρήζει εστιασμένης επιμόρφωσης.
Η αξιολόγηση εστιάζει σε δύο πεδία:
Το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, που εξειδικεύεται σε: α1) γενική και ειδική διδακτική,
α2) παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης, καιΤην υπηρεσιακή του συνέπεια και επάρκεια (πεδίο β).
Η αξιολόγηση διενεργείται βάσει τετράβαθμης περιγραφικής κλίμακας («εξαιρετικό», «πολύ καλό», «ικανοποιητικό», «μη ικανοποιητικό» έργο).
Μέχρι σήμερα, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών:
• 20.321 εκπαιδευτικοί έχουν αξιολογηθεί και στα 3 πεδία,
• 61,3 % έχουν ολοκληρώσει και τα 3 πεδία (2020-2023),
• 55% των νεοδιόριστων (2020-2023) έχουν μονιμοποιηθεί.
Δείτε και ΕΔΩ ολόκληρη την απάντηση
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ