Το κοτόπουλο είναι ένα από πιο δημοφιλή ήδη κρέατος σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, πολλοί επιλέγουν να τρώνε μόνο κοτόπουλο και καθόλου κόκκινο κρέας, επειδή πιστεύουν, ότι είναι πιο υγιεινό.
Αλλά η αλήθεια με το κοτόπουλο είναι κάπως διαφορετική. Ως αποτέλεσμα των διαρκώς μεταβαλλόμενων πρακτικών στην πτηνοτροφία, αποδεικνύεται ότι το κοτόπουλο δεν είναι πλέον τόσο καλό για την υγεία μας, όσο ήταν κάποτε.
Ένα νέο βίντεο από την Compassion in World Farming έχει κυκλοφορήσει, με στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τις “άσπρες ραβδώσεις” στην σάρκα του φρέσκου κοτόπουλου.
Έχει παρατηρηθεί, ότι ολοένα και περισσότερα στήθη κοτόπουλου έχουν τώρα τελευταία αυτές τις λευκές ραβδώσεις. Πρόκειται για λωρίδες λίπους που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των μεθόδων διατροφής στην σύγχρονη πτηνοτροφία μεγάλης κλίμακας. Αυτή έχει μοναδικό στόχο την μεγιστοποίηση της παραγωγής σε όγκο και την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του χρόνου που απαιτείται για να φτάσει ένα κοτόπουλο σε “ηλικία σφαγής”.
Το πραγματικά άπαχο στήθος από κοτόπουλο δεν έχει καθόλου λευκές ραβδώσεις, αλλά αρκεί να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ για να δείτε πόσο συνηθισμένο είναι πλέον να πωλούνται στα ράφια κομμάτια κοτόπουλου με αυτές τις άσπρες ραβδώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι το κοτόπουλο που τρώμε μπορεί να είναι πολύ πιο λιπαρό και λιγότερο θρεπτικό από το παρελθόν.
Μια μελέτη που έγινε πέρυσι στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας και Τέξας A&M κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η σοβαρότητα των λευκών ραβδώσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια”, και αναφέρει ότι εντοπίστηκε στο 96% των 285 πουλερικών που εξέτασαν.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο “επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του κρέατος” και έχουν ως αποτέλεσμα το κοτόπουλο να είναι τελικά λιγότερο τρυφερό και να απορροφά τις μαρινάδες στο μαγείρεμα λιγότερο εύκολα.
Μια μελέτη του 2013 επίσης διαπίστωσε ότι το στήθος κοτόπουλου με λευκές ραβδώσεις μπορεί να περιέχει έως και 224% περισσότερο λίπος από το κανονικό.
Αλλά σύμφωνα με την ερευνήτρια Jaclyn London, διευθύντρια Διατροφής στο αμερικανικό ινστιτούτο Good Housekeeping, δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας: “Το κοτόπουλο, εφόσον δεν το μαγειρεύουμε πανέ ή/και σε βαθύ τηγάνισμα, είναι μια πολύ καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης Β12”.
Και ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Κοτόπουλου δήλωσε στο Buzzfeed, ότι οι λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο επηρεάζουν μόνο ένα “μικρό ποσοστό κρέατος κοτόπουλου και δεν δημιουργεί ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων για τους ανθρώπους και η κατάσταση του ίδιου του κοτόπουλου δεν επηρεάζεται αρνητικά”.
Πηγή: Iatropedia
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη