Ο Thomas Pesquet, αστροναύτης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, πέρασε έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μηχανικός πτήσης. Επέστρεψε στη Γη τον Ιούνιο του 2017 και αφηγείται το πώς είναι να ζει κανείς στο ISS, ενώ αναλύει και την εμπειρία τού να καταγράφει εικόνες για το Street View σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
“Κατά τη διάρκεια των 6 μηνών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ήταν δύσκολο να βρω τις λέξεις ή να τραβήξω μια φωτογραφία που περιγράφει με ακρίβεια το συναίσθημα του να είσαι στο Διάστημα. Σε συνεργασία με την Google στην τελευταία μου αποστολή, κατέγραψα εικόνες για το Street View για να δείξω σε όλους εσάς πώς είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός από μέσα και να μοιραστώ πώς είναι να κοιτάς τη Γη από το απώτερο Διάστημα.
Εδώ και 16 χρόνια, οι αστροναύτες εργάζονται και ζουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος αποτελείται από 15 συνδεδεμένες διαστημικές κάψουλες που αιωρούνται 250 μίλια πάνω από τη Γη. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός λειτουργεί ως βάση για την εξερεύνηση του Διαστήματος, για πιθανές μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι, στον Άρη και τους αστεροειδείς, ενώ μας δίνει μια μοναδική προοπτική της ίδιας της Γης. Μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα για τους ωκεανούς, την ατμόσφαιρα και το έδαφος της Γης. Μπορούμε να διεξάγουμε πειράματα και μελέτες που δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε από την Γη, όπως να εξετάσουμε πως αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στην μικροβαρύτητα, να λύσουμε μυστήρια του ανοσοποιητικού συστήματος, να μελετήσουμε κυκλώνες με σκοπό να προειδοποιήσουμε πληθυσμούς και κυβερνήσεις όταν πλησιάζει μια καταιγίδα, ή να παρακολουθήσουμε τα θαλάσσια ρύπανση –την αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων που βρίσκεται στους ωκεανούς μας.
Υπήρχαν μερικά καινοφανή στοιχεία στην αποστολή μου. Επικεφαλής ήταν η Peggy Whitson, η οποία, στην ηλικία των 56 ετών, έγινε η μεγαλύτερη γυναίκα που πετάει στο Διάστημα και η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αναλαμβάνει αυτόν το ρόλο δύο φορές. Η αποστολή ήταν η πρώτη στην οποία καταγράφηκαν εικόνες έξω από τη Γη για το Street View, και για πρώτη φορά προστέθηκαν σε αυτές τις εικόνες, περιγραφές: χρήσιμες μικρές σημειώσεις που εμφανίζονται ενόσω εξερευνείτε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Παρέχουν επιπρόσθετες πληροφορίες ή διασκεδαστικά στοιχεία όπως το πού γυμναζόμαστε για να μείνουμε σε φόρμα, τι είδους φαγητό τρώμε και πού διεξάγουμε τα επιστημονικά πειράματα.
Λόγω των ιδιαίτερων περιορισμών της ζωής και της εργασίας στο Διάστημα, δεν ήταν δυνατή η συλλογή εικόνων για το Street View χρησιμοποιώντας τις συνήθεις μεθόδους της Google. Αντ’ αυτού, η ομάδα του Street View συνεργάστηκε με την NASA στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον, το Τέξας και το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall στο Huntsville της Alabama για να σχεδιάσουμε μια μέθοδο καταγραφής εικόνων χωρίς βαρύτητα χρησιμοποιώντας κάμερες DSLR και τον εξοπλισμό που έχει ήδη ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Ύστερα, τράβηξα τις εικόνες σε συνθήκες Διαστήματος και αυτές στάλθηκαν στη Γη όπου ενώθηκαν, για να παραχθούν φωτογραφίες 360 μοιρών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Λύσαμε πολλά προβλήματα πριν καταγράψουμε τις τελικές εικόνες που βλέπετε σήμερα στο Street View. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός φέρει τεχνικό εξοπλισμό σε όλες τις επιφάνειες, με πολλά καλώδια και μια περίπλοκη διάταξη με θαλάμους. Είναι ένα πολυσύχναστο μέρος, με έξι μέλη πληρώματος που εκτελούν δραστηριότητες έρευνας και συντήρησης 12 ώρες την ημέρα. Υπάρχουν πολλά εμπόδια εκεί, και είχαμε περιορισμένο χρόνο για να καταγράψουμε τις εικόνες, οπότε έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι η προσέγγισή μας θα λειτουργούσε. Και υπάρχει και αυτό το πράγμα που λέγεται μηδενική βαρύτητα.
Σήμερα, μπορείτε να περιηγηθείτε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Street View, ένα μέρος που λίγοι από εμάς είχαν την τύχη να πατήσουν το πόδι τους ή να αιωρηθούν. Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την εργασία της ομάδας στο έδαφος, οι συνάδελφοί μου (που μετατράπηκαν σε συγκάτοικοι) στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και οι χώρες που συνεργάστηκαν για να μας στείλουν στο Διάστημα. Κοιτάζοντας τη Γη από πάνω, σκέφτηκα λίγο περισσότερο το δικό μου κόσμο και ελπίζω ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός στο Street View να αλλάξει την οπτική σου για τον κόσμο”.
Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο Google Street View του ISS.
Πηγή: techgear.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη