Thumbnail
Τι μπορούν να δείξουν τα μάτια;

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck μελέτησαν την αντίδραση της κόρης των ματιών των συμμετεχόντων σε σχετική μελέτη.

Στους υγιείς συμμετέχοντες, οι κόρες των ματιών διαστέλλονταν κατά τη διάρκεια της εργασίας εν αναμονή μιας ανταμοιβής, αντίδραση που ήταν λιγότερο έντονη στους συμμετέχοντες με κατάθλιψη.

«Η μειωμένη αντίδραση της κόρης ήταν ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς που δεν μπορούσαν πλέον να νιώσουν ευχαρίστηση και ανέφεραν απώλεια ενέργειας», λέει ο Andy Brendler, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Αυτό το αίσθημα ατονίας είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης.

«Το εύρημα αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την ατονία», εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Victor Spoormaker.

Η αντίδραση της κόρης του ματιού αποτελεί, μεταξύ άλλων, δείκτη για τη δραστηριότητα του locus coeruleus, της δομής του εγκεφάλου με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νευρώνων που αντιδρούν στον νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη, βασικό συστατικό της αντίδρασης στο στρες και της αύξησης της διέγερσης, δηλαδή της ενεργοποίησης του νευρικού συστήματος.

«Η μειωμένη ανταπόκριση της κόρης στους ασθενείς με μεγαλύτερη ατονία δείχνει ότι η έλλειψη ενεργοποίησης του locus coeruleus είναι μια σημαντική φυσιολογική διαδικασία που βρίσκεται πίσω από το αίσθημα ατονίας», λέει ο Spoormaker.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσο περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν η ανταπόκριση της κόρης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης

Η κορομετρία (pupillometry), δηλαδή η μέθοδος εξέτασης που περιλαμβάνει τη μέτρηση της διαμέτρου της κόρης του οφθαλμού και τις μεταβολές αυτής κάτω από την επίδραση διάφορων ερεθισμάτων (π.χ. σκότος), θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματική μέθοδο διάγνωσης και να συμβάλει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών θεραπείας για την κατάθλιψη.

Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη ανταπόκριση της κόρης, τα αντικαταθλιπτικά που δρουν στο νευρικό σύστημα θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα φάρμακα. Η δοσολογία των φαρμάκων θα μπορούσε επίσης να βελτιστοποιηθεί με βάση την αντίδραση της κόρης.

Δεδομένου ότι το 30% των καταθλιπτικών ασθενών δεν βλέπουν βελτίωση των συμπτωμάτων με τη χρήση των διαθέσιμων σήμερα φαρμάκων, απαιτείται επειγόντως η κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την κατάθλιψη και η βελτιστοποίηση της διάγνωσης και της θεραπείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lexika
Τι σημαίνει η λέξη πεχλιβάνης: Η ιστορία της λέξης και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται
Μεταφορικά, ο όρος αναφέρεται σε κάποιον ήρωα, σε έναν ατρόμητο και θαρραλέο άνθρωπο, ενώ στην πραγματικότητα, η λέξη χρησιμοποιείται για να...
Τι σημαίνει η λέξη πεχλιβάνης: Η ιστορία της λέξης και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται