Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Διαστημικής Έρευνα στο Εθνικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας παρουσιάζουν την ανακάλυψη ενός άστρου νετρονίων που περιστρέφεται 716 φορές το δευτερόλεπτο καθιστώντας το διαστημικό αντικείμενο με την ταχύτερη περιστροφή που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Παράλληλα στην επιφάνεια του άστρου συμβαίνουν συνεχώς τρομερές εκρήξεις.
Αστέρας νετρονίων ονομάζεται η μία από τις τρεις μορφές των μόνιμων τελικών υπολειμμάτων της εξέλιξης ενός αστέρα: είναι το ένα είδος «αστρικού πτώματος» (τα άλλα δύο είναι ο λευκός νάνος και η μαύρη τρύπα). Ο αστέρας νετρονίων σχηματίζεται από τη βαρυτική κατάρρευση ενός άστρου μεγάλης μάζας μετά από μία έκρηξη σουπερνόβα.
Πρόκειται για εξωτικά κοσμικά σώματα που περιστρέφονται με τρομερές ταχύτητες και έχουν απίστευτη πυκνότητα ενώ συντελούνται διάφορα πολύ έντονα κοσμικά φαινόμενα τα οποία προσπαθούν οι επιστήμονες να κατανοήσουν ενώ ανακαλύπτονται συνεχώς νέα εντυπωσιακά άγνωστα φαινόμενα που συμβαίνουν στα πάλσαρ.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τον αστέρα νετρονίων χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ της NASA, NICER που είναι τοποθετημένο στην εξωτερική πλευρά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Το εν λόγω αστέρι νετρονίων είναι μέρος του δυαδικού συστήματος 4U 1820-30 που βρίσκεται στο σφαιρικό σμήνος NGC 6624 περίπου 26 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Τοξότη. Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τα άστρα νετρονίων που αποτελούν από τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος που παράγουν πολλά ακραία κοσμικά φαινόμενα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση