Thumbnail
Για το 2014 οι εκτιμήσεις της ΤτΕ προβλέπουν, περαιτέρω μείωση στις μέσες ακαθάριστες αποδοχές τους κατά 1,5%.

Σωρευτική μείωση της τάξεως 21,7% θα σημειωθεί την τριετία 2012 – 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας ,που καταγράφει η ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική. Το νούμερο αυτό θα υπερκαλύψει κατά πολύ, τον στόχο του 15% για τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Για το 2014 οι εκτιμήσεις της ΤτΕ προβλέπουν, περαιτέρω μείωση στις μέσες ακαθάριστες αποδοχές τους κατά 1,5%.

Σε ό,τι αφορά το 2013, η ΤτΕ εκτιμά ότι στο σύνολο της οικονομίας οι μέσες αποδοχές θα μειωθούν κατά 7,4%, με τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις (10% κάθε κατηγορία) και να τους ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (πλην τραπεζών) με 8%.

Επίσης, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας περιορίστηκε φέτος κατά 7,8% (και 8,7% στον επιχειρηματικό τομέα), ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 1,7% σε ολόκληρη την οικονομία και 2,2% μόνο στον επιχειρηματικό κλάδο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΤτΕ το 2013 οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να προσφεύγουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι προ του 2012, στη σύναψη αφενός ατομικών συμβάσεων εργασίας και αφετέρου επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, αξιοποιώντας τους νέους νόμους που ισχύουν. Ετσι, από τις αρχές του 2013 έως τις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους είχαν υπογραφεί 385 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 υπερβαίνει τις 1.397. Κατά την τελευταία τριετία οι συμβάσεις αυτές κατά κανόνα προβλέπουν «πάγωμα» αποδοχών ή προς τα κάτω προσαρμογή των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10%-40%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2013 η μέση μείωση ήταν 5,9%.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τα τέλη του 2011 έως σήμερα οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφορούν τουλάχιστον το 28,7% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων αφορούν το 27,5% και οι μειώσεις μέσω μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση το 7,8%.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι το 2014 ο μέσος χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που μειωνόταν από το 2008, ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά, αντανακλώντας μεταξύ άλλων και την ελαφρώς ταχύτερη άνοδο της παραγωγικότητας, καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Πληροφορίες από Καθημερινή 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσφυγικά
Αστυνομική βία και αυθαιρεσία: Χτύπησαν και «τύλιξαν» σε μια κόλλα χαρτί μαθητή Μουσικού σχολείου- Καταγγελία γονέων
Στα Προσφυγικά: ««Ομάδα αστυνομικών της ΔΡΑΣΗ συνέλαβαν τον μαθητή μας Χ.Κ. βίαια και τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ, χτυπώντας τον, εξυβρίζοντάς τον και...
Αστυνομική βία και αυθαιρεσία: Χτύπησαν και «τύλιξαν» σε μια κόλλα χαρτί μαθητή Μουσικού σχολείου- Καταγγελία γονέων