Thumbnail
Τα Εξάρχεια δεν ανήκουν στις μαφίες

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων, και άλλες συλλογικότητες και πολιτικοί φοιρείς, καλούν σήμερα Πέμπτης στις 18:30 στην συγκέντρωση και ανοιχτή Λαϊκή συνέλευση ενάντια στις μαφίες των εμπόρων ναρκωτικών που λυμαίνονται την περιοχή, διαλύοντας τον κοινωνικό της ιστό και μετατρέποντάς την σε διασκεδαστήριο.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως: "Η κατάσταση σε κάποια σημεία των Εξαρχείων είναι εδώ και 2-3 χρόνια απελπιστική με τις μαφίες να λυμαίνονται τους ελεύθερους χώρους στήνοντας νέες πιάτσες για το εξαιρετικά κερδοφόρο εμπόριο ναρκωτικών, με ξυλοδαρμούς τυχαίων περαστικών που βαφτίζονται "φασίστες" ή "πρεζέμποροι", με τσαμπουκάδες, μαχαιρώματα, λιντσαρίσματα από νταραβεριτζήδες στο όνομα της προστασίας της πλατείας, με σεξιστικές συμπεριφορές που κάνουν κάποια σημεία απροσπέλαστα για τις γυναίκες, με ληστείες σε μικρομάγαζα, όλα υπό την εποπτεία της αστυνομίας που όταν αναλαμβάνει δράση είναι για να μαζέψει πριν και μετά από τις πορείες, άσχετο κόσμο στο σωρό."

Προσθέτει επίσης πως: "Πολυκατοικίες αδειάζουν, ακίνητα ξεπουλιούνται όσο-όσο, ο κοινωνικός ιστός της περιοχής διαλύεται, τα Εξάρχεια μετατρέπονται σε διασκεδαστήριο όπου καθημερινά εκτονώνονται στρατιές νέων ανθρώπων από όλη την Αττική. Αν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν θα φτάσει στην δική μας πόρτα και συνεχίσουμε να συζητάμε το θέμα μεταξύ μας ελπίζοντας ότι κάποιος άλλος θα το λύσει, είμαστε χαμένοι από χέρι, στο τέλος θα νικήσει η βαρβαρότητα. Όλοι μαζί πρέπει να κινητοποιηθούμε και να κινητοποιήσουμε κόσμο για να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι".

αρνητικο πρασινο5666.jpg

Στην κινητοποίηση των κατοίκων δύο ημέρες μετά την επίθεση με σφαίρες στην κατάληψη του Βοξ καλεί επίσης και το Στέκι Μεταναστών, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων.

ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων: Στόχος της υποβάθμισης η εκδίωξη των κατοίκων

 Τα Εξάρχεια εδώ και χρόνια υποβαθμίζονται σε όλους τους τομείς. Με ευθύνη των κυβερνήσεων και του Δήμου, σχολεία κλείνουν, οι κοινωνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται, ο λόφος του Στρέφη εγκαταλείπεται, η καθαριότητα και ο φωτισμός είναι ελλιπείς κ.λπ.

Επιπλέον, την τελευταία τριετία γίνεται προσπάθεια να καταστούν η πλατεία και οι γύρω δρόμοι άβατο για τους κατοίκους. Τους δημόσιους χώρους της γειτονιάς λυμαίνονται κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών και "προστασίας", που συνοδεύονται από αντικοινωνικές και βίαιες συμπεριφορές, υπό το βλέμμα της αστυνομίας, η οποία εξαντλεί την ισχυρή παρουσία της στην καταστολή.

Αυτή η υποβάθμιση έχει στόχο να αναιρέσει τον χαρακτήρα των Εξαρχείων ως περιοχής έντονης πολιτικής και πολιτιστικής δράσης και να εκδιώξει τους κατοίκους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων θεωρεί ότι οι πλατείες και γενικότερα οι δημόσιοι χώροι είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ανήκουν στους κατοίκους τους, τους ενεργούς πολίτες, τις κάθε μορφής συλλογικότητες και τα στέκια αλληλεγγύης, τις συλλογικές κουζίνες και τα κοινωνικά ιατρεία, τις τοπικές οργανώσεις και τα κόμματα, σε όσες και όσους δρουν, εργάζονται, συχνάζουν και χτίζουν ανθρώπινες και αλληλέγγυες σχέσεις στην περιοχή.

Ήδη πολλές συλλογικότητες των Εξαρχείων, κάτοικοι και εργαζόμενοι, εντοπίζοντας το πρόβλημα προσπαθούν να πάρουν πρωτοβουλίες επανοικειοποίησης των δημόσιων χώρων.

Δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας για συμμετοχή και στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία των κατοίκων που θα υπερασπίζεται μια γειτονιά χωρίς φόβο και αποκλεισμούς μέσα από μαζικές και ειρηνικές δράσεις.

Η επιτροπή Κατοίκων δημοσίευσε στο facebook το εξής:

Πολλά αφισάκια από αυτά που κολλήθηκαν από συλλογικότητες και γείτονες για την σημερινή συγκέντρωση βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες σκισμένα, ενώ άλλα έχουν καλυφθεί από αυτοκόλλητα που γράφουν ΑΚΥΡΟ. Ενημερώστε γνωστούς και φίλους ότι η σημερινή συγκέντρωση και πορεία θα γίνουν κανονικά γιατί έχει δημιουργηθεί μια σύγχιση.

Photo: Πολλά αφισάκια από αυτά που κολλήθηκαν από συλλογικότητες και γείτονες για την αυριανή συγκέντρωση βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες σκισμένα, ενώ άλλα έχουν καλυφθεί από αυτοκόλλητα που γράφουν ΑΚΥΡΟ. Ενημερώστε γνωστούς και φίλους ότι η αυριανή συγκέντρωση και πορεία θα γίνουν κανονικά γιατί έχει δημιουργηθεί μια σύγχιση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντακος
Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική - Κι όμως δεν είναι η χωριάτικη
Στην κορυφή της λίστας με τις 50 κορυφαίες σαλάτες παγκοσμίως, βρίσκονται δύο εμβληματικές ελληνικές γεύσεις
Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική - Κι όμως δεν είναι η χωριάτικη
kinisi stous dromous
"Κόλαση" η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Live η κίνηση
Με την υπομονή στα όριά της και τους δρόμους πνιγμένους από αυτοκίνητα, η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα εξελίσσεται σε δοκιμασία αντοχής. Από την...
"Κόλαση" η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα: Live η κίνηση