Thumbnail

Κάθε στατιστική λέει τη δική της ιστορία -κι όταν αυτή περιγράφεται με ποσοστά φαντάζει λιγότερο τρομακτική. Δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πίσω από ένα τάδε τοις εκατό τα βάσανα συγκεκριμένων ανθρώπων. Ίσως γι’ αυτό επέλεξε να μιλήσει χθες με απόλυτους αριθμούς η Caritas, η φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας.

Το παράρτημά της στην Ισπανία προειδοποίησε ότι η φτώχεια αυξάνεται ραγδαία -ειδικά στους φτωχότερους των φτωχών. Το 2007 περίπου 370.000 είχαν την ανάγκη της Caritas, αλλά το 2011 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απευθύνθηκαν στην Εκκλησία για βοήθεια -και δη όχι πνευματική. Κατέφυγαν στην Caritas για τρόφιμα, για ρούχα, για μια οικονομική βοήθεια ώστε να μην τους κάνουν έξωση από το σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι η Caritas είναι μία μόνο από τις οργανώσεις κοινωνικής αρωγής -ίσως η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη.

Μιλώντας χθες στη Μαδρίτη ο γενικός γραμματέας της καθολικής οργάνωσης Σεμπάστιαν Μόρα δήλωσε ότι παρατηρείται "μια βαθιά και ραγδαία επιδείνωση" της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές της οργάνωσης, οι ανισότητες μεταξύ των διαφορετικών περιφερειών της Ισπανίας αυξάνονται, ενώ οι αρχές δεν είναι σε θέση να προσφέρουν πλέον επαρκή κοινωνική βοήθεια στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης.

"Στη χώρα μας εδραιώνεται μια πιο φτωχή, λιγότερο ισότιμη και δίκαιη κοινωνία" υπογράμμισε ο Μόρα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η κοινωνία να διχαστεί βαθιά μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων. Υπενθυμίζεται ότι η ύφεση στην Ισπανία για φέτος υπολογίζεται στο 2%, ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%.

 

Κίνα - Ε.Ε.: Μια ασήμαντη σύνοδος

 

Για 15η φορά διοργανώθηκε χθες η σύνοδος κορυφής Κίνας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, για 15η φορά έπεσαν στο τραπέζι τα ίδια θέματα, με μικρές παραλλαγές, για 15η φορά πέραν των κόκκινων χαλιών και των προσεκτικών διατυπώσεων το συναπάντημα της μεγαλύτερης κοινής αγοράς του κόσμου και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου δεν έβγαλε καμία είδηση.

Η Ε.Ε. δεν ήρε το εμπάργκο όπλων εις βάρος της Κίνας ούτε την αναγνώρισε ως "οικονομία της αγοράς". Η Κίνα δεν υποσχέθηκε να σταματήσει τις επιδοτήσεις στα ούτως ή άλλως φθηνά εξαγώγιμα προϊόντα της -κάποτε ήταν τα παπούτσια, σήμερα είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Επίσης δεν έγινε καμία ανακοίνωση για μπίζνες -από αυτές που περισσεύουν ότι επισκέπτεται το Πεκίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ- ούτε μια συγκεκριμένη προσφορά από κινεζικής πλευράς για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Απλώς, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, στην ομιλία του ενώπιον Ευρωπαίων επιχειρηματιών, δήλωσε ότι "η Κίνα θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο προκειμένου να συνδράμει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη με τα κατάλληλα μέτρα". Ο Γουέν επανέλαβε πως πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι "ικανή" να υπερβεί την κρίση, πως βρίσκεται στον "ορθό δρόμο" για την υπέρβαση των προβλημάτων χρέους κι ότι "αυτό που είναι σήμερα σημαντικό είναι η πλήρης εφαρμογή των πολιτικών μέτρων".

Όσο για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων, ο Γουέν την είχε ήδη τάξει τον προηγούμενο μήνα στη Μέρκελ, αλλά "υπό τον όρο της πλήρους αξιολόγησης των κινδύνων".

Πηγή: avgi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vroxi_kakokairia_kataigida_kairos
Ανατροπή στον καιρό: Πότε έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Αναμένεται έκτακτο δελτίο
Καιρός: 38άρια έως αύριο και από Πέμπτη επικίνδυνες καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – «Έρχεται» έκτακτο δελτίο
Ανατροπή στον καιρό: Πότε έρχονται καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Αναμένεται έκτακτο δελτίο
atm_syntaxi-1024x768.jpg
Συντάξεις Αυγούστου 2024: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής
Συντάξεις: Αλλαγές στις ημερομηνίες πληρωμής - Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον e-ΕΦΚΑ για τις οριστικές ημερομηνίες πληρωμής των...
Συντάξεις Αυγούστου 2024: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής