Thumbnail
Θρησκευτικές σέκτες

Στην ανατολική Κίνα, μια δίκη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των πολιτών: στο εδώλιο βρίσκονται μερικά μέλη χριστιανικής αίρεσης, που σκότωσαν μια γυναίκα μέσα σε φαστ-φούντ «γιατί ήταν δαίμονας κι έπρεπε να πεθάνει»…

Από τη Σίσσυ Αρβανιτίδου

Ζαογιουάν: μια μικρή πόλη στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ. Είναι ένα συνηθισμένο βράδυ στα τέλη Μαΐου και το αμερικάνικου τύπου φαστ-φούντ είναι σχεδόν γεμάτο.

Ξαφνικά, μια ομάδα 6 ατόμων μπαίνουν στο εστιατόριο κι αρχίζουν να γυρίζουν από τραπέζι σε τραπέζι ζητώντας τους αριθμούς τηλεφώνων των πελατών, για να τους στρατολογήσουν στην «Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού», μια από τις πολλές, εκτός νόμου χριστιανικές σέκτες, που έχουν πλημμυρίσει την Κίνα (η εκκλησία αυτή ισχυρίζεται ότι έχει εκατομμύρια μέλη).

16-8-147DF00000578-588_634x418

Μια γυναίκα αρνήθηκε να τους δώσει αυτό που ζητούσαν κι εκείνοι τη χτύπησαν βάναυσα μέχρι θανάτου, ουρλιάζοντας προς τους άλλους πελάτες να μείνουν στη θέση τους αλλιώς θα έχουν την ίδια τύχη.

Η άγρια ​​δολοφονία καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και από κινητά τηλέφωνα πελατών και προκάλεσε ισχυρό σοκ σε όλη τη χώρα.

Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι που φαίνονται έτοιμοι να σκοτώσουν για έναν αριθμό τηλεφώνου;

Τυφλή λατρεία

Αργότερα στη φυλακή, ένας από τους δολοφόνους, μιλώντας σε συνέντευξη, δεν έδειξε καμιά μεταμέλεια και κανένα φόβο: «Την χτύπησα με όλες μου τις δυνάμεις και την κλότσησα πάρα πολύ.  Ήταν ένας δαίμονας. Έπρεπε να την καταστρέψουμε».

Η δημόσια εικόνα της «Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού» είναι μια ιστοσελίδα γεμάτη από προπαγανδιστικούς ύμνους και ομιλίες. Βασικό πιστεύω της οργάνωσης είναι ότι ο Θεός έχει επιστρέψει στη γη με τη μορφή μιας Κινέζας για να σπείρει την αποκάλυψη.

Το μόνο πρόσωπο που ισχυρίζεται ότι έχει άμεση επαφή με αυτή τη θεότητα είναι ένας πρώην καθηγητής Φυσικής, ο Ζάο Γουεϊσάν (Zhao Weishan), ο οποίος ίδρυσε τη σέκτα πριν από 25 χρόνια και κατόπιν διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται, πάντως μεγάλο μέρος του περιεχομένου της ιστοσελίδας εκφράζει απερίφραστη εχθρότητα προς την κινεζική κυβέρνηση και είναι δίγλωσσο, στα αγγλικά και τα κινεζικά.

Πολεμώντας το «μεγάλο κόκκινο δράκο»

Ένα βασικό μήνυμα στην ιστοσελίδα της αναφέρει: «Από το 1949 που ήρθε στην εξουσία το Κομμουνιστικό Κόμμα -ο κόκκινος δράκος- η θρησκευτική πίστη έχει υποστεί πλήρη καταστολή και διώξεις σε όλη την Κίνα».

16-8-141E60F7D700000578-659_634x480

Όμως, αν και η αίρεση διαμαρτύρεται για τις διώξεις από το κομμουνιστικό καθεστώς, στην ιστοσελίδα της «Εκκλησίας του Παντοδύναμου Θεού» δεν υπάρχει πουθενά καμιά αναφορά για τις ταραχές, τα μαχαιρώματα, τους φόνους και τους ακρωτηριασμούς, για  τους οποίους κατηγορούνται και δικάζονται κατά καιρούς, αρκετά από τα μέλη της.

Η αίρεση ισχυρίζεται, πάντως, ότι διαθέτει εκατομμύρια μέλη σε όλη την Κίνα και ότι, μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν συλληφθεί κάπου 400.000 οπαδοί τους.

Η αντίσταση στο Κομμουνιστικό Κόμμα, «τον μεγάλο κόκκινο δράκο», είναι μια πολύ σημαντική δοκιμασία για να αποδείξει το υποψήφιο μέλος της αίρεσης ότι είναι κατάλληλο για τη θεϊκή σωτηρία.

Ένα μέλος αναφέρει στην ιστοσελίδα: «Ακόμα κι αν με χτυπήσουν μέχρι θανάτου, η ψυχή μου είναι ακόμα στα χέρια του Θεού. Τα λόγια του Θεού δυναμώνουν την πίστη μου. Ποτέ δεν θα υποκύψω στο διάβολο».
To match feature Religion-Philippines-Revival.

Διάφορα βίντεο στο site περιλαμβάνουν μαρτυρίες μελών που υπόσχονται να παραμείνουν δεμένοι στην πίστη τους και να αντισταθούν στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Επίσης μια ταινία φτιαγμένη από την «Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού» περιγράφει στα μέλη τι θα τους συμβεί αν συλληφθούν.
Η άλλη άποψη

Μια πολύ διαφορετική εικόνα δίνουν όσοι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους απ’ αυτή την αίρεση. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους για το φόβο αντιποίνων. Ο ανταποκριτής του BBC μίλησε με έναν άνθρωπο που εισχώρησε μυστικά στην οργάνωση για να σώσει τη γυναίκα του και τον πεθερό του.

Όπως καταγγέλλει ο άνθρωπος αυτός, «η οργάνωση είναι αντίθετη στην οικογένεια, την κυβέρνηση, σε καθετί ανθρώπινο. Συνεχώς εκπαιδεύει τα μέλη της να ψεύδονται στους συζύγους τους και απορρίπτει τις οικογενειακές σχέσεις.

Όποιος είναι πιο αποφασισμένος να απορρίψει την οικογένειά του κερδίζει υψηλότερη θέση στην κατάταξη. Η σέκτα παίρνει ανθρώπους ευγενικούς και τους κάνει τρελούς και εξτρεμιστές».

Από μαρτυρίες πολλών θυμάτων αποκαλύπτεται μια σκοτεινή δομή από πυρήνες μελών με ψεύτικα ονόματα και ταυτότητες, που καθιστούν σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό συγγενών. Οι υποψήφιοι οπαδοί πείθονται να παραδώσουν την περιουσία τους με αντάλλαγμα τη σωτηρία και αν χρειαστεί μπορεί και να τους απαγάγουν!

Ένας νέος άνδρας αποκάλυψε στον ανταποκριτή του BBC την προσωπική του τραγωδία: Πριν από 20 χρόνια η μητέρα κι η αδελφή του προσχώρησαν στην «Εκκλησία του Παντοδύναμου Θεού».

Τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο πριν από τη δολοφονία στο φαστ-φουντ, η αδελφή του σκότωσε τον πατέρα τους κραυγάζοντας πως είναι ένας δαίμονας που πρέπει να καταστραφεί.

Στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία και τώρα είναι στη φυλακή μαζί με τους δολοφόνους του εστιατορίου. Το μόνο που θέλει ο νέος, όπως λέει, είναι να ξαναγίνει η μητέρα του κανονικός άνθρωπος και να γυρίσει στο σπίτι τους.

Αιρέσεις και λατρείες

Είναι αλήθεια ότι ως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η κομμουνιστική Κίνα καταδίωκε όλες τις μορφές θρησκευτικής πίστης. Ακόμη και τώρα τις επιτρέπει μόνο εντός αυστηρών πλαισίων και κανόνων.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια Κινέζων χριστιανών, οι οποίοι ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε παράνομα υπόγεια ή εκκλησίες κατ’ οίκον για να αποφύγουν την κυβερνητική παρέμβαση.

Ο χριστιανισμός παρέχει μια αίσθηση κοινών αξιών και κοινότητας, σε μια εποχή που το Κομμουνιστικό Κόμμα, για πολλούς Κινέζους, φαίνεται πως σταμάτησε να προσπαθεί.

Οι θρησκευτικές ομάδες όμως υπόσχονται ακόμα πιο δεμένη κοινότητα και πιο άμεση πορεία προς τη σωτηρία.

Αυτοί που κάνουν προσηλυτισμό έχουν εκπαιδευτεί να ξεχωρίζουν άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω κάποιας ασθένειας ή απώλειας δικού τους ανθρώπου, είτε λόγω διαζυγίου, ανεργίας κ.λπ.

Όπως αναφέρει κληρικός της επίσημης χριστιανικής κοινότητας: «Πιστεύω πολύ σοβαρά ότι τα επόμενα 10 χρόνια η πιο σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη της εκκλησίας θα προέλθει από τις αιρέσεις και τις σέκτες».

ΠΗΓΗ: insideoutborders.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια