Thumbnail
Θρίλερ στο Μεξικό

«Προς τους γονείς των νεαρών ατόμων που έχουν εξαφανιστεί και προς όλους τους Μεξικανούς - έχετε το λόγο μου: δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter του την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος του Μεξικού, Enrique Peña Nieto.

43 Φοιτητές της Αγροτικής Διδασκαλικής Σχολής της Ayotzinapa στο Μεξικό εξαφανίστηκαν αρκετές εβδομάδες πριν. Μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστη η τύχη τους. Τι συνέβη όμως σε αυτούς; Υπό ποιες συνθήκες εξαφανίστηκαν;

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, 43 μαθητές από το Κολέγιο Εκπαιδευτικών 'Raúl Isidro Burgos' της Ayotzinapa εξαφανίστηκαν στην πόλη Iguala, της επαρχίας Guerrero, στο Μεξικό. Σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις, ταξίδευαν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στην πόλη Iguala ενάντια στο γεγονός της ύπαρξης διακρίσεων σε πρακτικές πρόσληψης δασκάλων και χρηματοδότησης σχολών από τη μεξικανική κυβέρνηση. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η τοπική αστυνομία τους σταμάτησε και ακολούθησε βίαιη αντιπαράθεση. Ασαφή παραμένουν τα στοιχεία μέχρι στιγμής για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια και μετά τη σύγκρουση.

Μέλη συμμορίας ομολόγησαν τη δολοφονία των φοιτητών

Μέλη συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών στο Μεξικό φέρεται πως είναι οι ένοχοι πίσω - όχι μόνο από την εξαφάνιση αλλά και - τη δολοφονία των φοιτητών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρχών, πιστεύεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία, κάτω από τις διαταγές του Δημάρχου, άνοιξε πυρ εναντίον των φοιτητών που βρισκόταν στη πόλη. Αφού στην πορεία τους συνέλαβε, τους παρέδωσε στο καρτέλ 'Guerreros Unidos', που τους εκτέλεσε, τους έκαψε και τους έθαψε σε μυστικούς, μέχρι στιγμής, τάφους. 

Ομολογίες στις φυλακές έχουν ήδη οδηγήσει τους ερευνητές σε έναν από αυτούς τους τάφους με 27 νεκρούς, κοντά στην πόλη Iguala. Η κυβέρνηση του Μεξικού έχει ζητήσει την βοήθεια ειδικών σε θέματα DNA από την Αυστρία για την επίλυση της υπόθεσης. (Σε πρόσφατη ανακοίνωση της όμως η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα ευρήματα από τον τάφο που βρέθηκε, δεν σχετίζονται με τους φοιτητές αλλά με άλλα άτομα αγνοούμενα από τον περασμένο Αύγουστο.)

Τα μέλη της συμμορίας προφανώς νόμιζαν ότι οι φοιτητές ήταν μέλη μιας αντίπαλης συμμορίας ή πίστευαν ότι είχαν σταλεί για να διαταράξουν μια δημόσια εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη από τη σύζυγο του δημάρχου της πόλης Iguala, Jose Luis Abarca, ο οποίος φέρεται να έχει δεσμούς με το καρτέλ.

Ο Δήμαρχος Abarca και η σύζυγός του έγιναν φυγάδες μετά το περιστατικό, μαζί με τον επικεφαλή της αστυνομίας της πόλης, Felipe Flores Velasquez. Το ζευγάρι συνελήφθη ένα μήνα αργότερα στην Πόλη του Μεξικού. Επίσης, ως τώρα έχουν συλληφθεί 46 άτομα, 36 δημοτικοί αστυνομικοί και 10 πολίτες, που εικάζεται ότι είναι μέλη του καρτέλ ναρκωτικών της περιοχής "Guerreros Unidos".

Μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης Iguala που είχαν διεισδύσει στο οργανωμένο έγκλημα φέρονται να είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τα γεγονότα, δήλωσαν οι αρχές.

Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μεξικού, Jesus Murillo Karam, αποφάσισε να συνεχίσει την αναζήτηση για τον εντοπισμό των 43 αγνοούμενων φοιτητών και δήλωσε ότι είναι υποχρέωση του να φθάσει μέχρι το τέλος.

Πορείες και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρο το Μεξικό, αλλά και σε άλλες χώρες, για την υπόθεση αυτή, με τους Μεξικανούς να ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να τους προστατεύσει. 

Στην πόλη Chilpancingo, της επαρχίας Guerrero, διαδηλωτές έκαψαν κυβερνητικά κτίρια και απαίτησαν την παραίτηση του κυβερνήτη της πολιτείας. Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει επίσης δηλώσει ότι θα συνεχίσει να ψάχνει για τους μαθητές.

 

ΠΗΓΗ: barbudosdesierramaestra.blogspot.gr

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
Ο Σύλλογος βέβαια αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της Πολιτείας και του υπουργείου Υγείας και δηλώνει απογοητευμένος «για την επιστράτευση του κοινωνικού...
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
δημοτικο
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής καταλληλότητας και επιλογής οικοπέδου για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου