Thumbnail
Έντονα καιρικά φαινόμενα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλη την επικράτεια. Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι συσσωρεύσεις υδάτων αλλά και οι κατολισθήσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Από τις 05:45 έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, λόγω υπερχείλισης όμβριων υδάτων σε σημείο της διαδρομής Αθήνα-Λιανοκλάδι. Οι επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορεία από τον ΣΣ Λιανοκλαδιού προς τον ΣΣ Τιθορέας και αντίστροφα.

Κλειστή, από νωρίς το πρωί εξακολουθεί να παραμένει η Εγνατία Οδός και στα δύο της ρεύματα,στο τμήμα από Καλαμιά έως Κοίλα,του νομού Κοζάνης-στο 200ο χιλιόμετρο-λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, μετά την χθεσινοβραδινή ισχυρή βροχόπτωση.

Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Στο μεταξύ, μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης. Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέρωντα. Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς Eθνικής Οδού, Κοίλων – Βατερού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης «γίνεται προσπάθεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εγνατίας Οδού και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να αντληθούν τα ύδατα και να αποκατασταθεί το πρόβλημα» ενώ «για προληπτικούς λόγους η Τροχαία Κοζάνης διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού, και η κυκλοφορία διεξάγεται από την ενωτική οδό μέσω Κοίλων και Βατερού».

Σε ανακοίνωση της η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. υπογραμμίζει πως «τα υδραυλικά συστήματα της Εγνατίας Οδού λειτουργούν κανονικά, αλλά εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας των όμβριων υδάτων, οι φυσικοί αποδέκτες δεν είναι ικανοί να παραλάβουν τις εξαιρετικά μεγάλες παροχές».

Καθιζήσεις σε Καστοριά, Πέλλα, Ημαθία και Φλώρινα

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο και την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων προκάλεσε η ισχυρή χθεσινοβραδινή βροχόπτωση,(συσσωρεύσεις υδάτων στα οδοστρώματα και κατολισθήσεις) και σε πολλά σημεία των επαρχιακών δικτύων στους νομούς Κιλκίς-σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου τα οδοστρώματα υπέστησαν καθιζήσεις- Καστοριάς, Πέλλας, Ημαθίας και Φλώρινας.

Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτηρίους οδούς ενώ δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι οικισμοί.

Σημειώνεται ότι η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου είναι κλειστή λόγω ισχυρών ανεμών στη περιοχή, όπως και η πορθμειακή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης.

Τέλος, σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Αχαΐας και Αιτωλίας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

 Σε κίνδυνο και γεφύρια στην Ευρυτανία και την Καρδίτσα

Τα ορμητικά νερά του Αχελώου που φούσκωσαν απειλούν και άλλα ιστορικά και μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας που βρίσκονται νοτιότερα στο ρου του ποταμού από το ύψος του γεφυριού της Πλάκας. Tα νερά του Αχελώου απειλούν και σχεδόν έχουν σκεπάσει τα γεφύρια του Αυλακίου-Καταφυλλίου και της Τέμπλας, που ενώνουν την Αιτωλοακαρνανία με τους νομούς Ευρτανίας και Καρδίτσας.

Στη γέφυρα Καταφυλλίου-Αυλακίου τα νερά σχεδόν έχουν καλύψει όλη τη γέφυρα και μόνο το ψηλότερο σημείο της είναι – για την ώρα- πάνω από το νερό. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέρος της γέφυρας έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του Αχελώου. Σε κίνδυνο βρίσκεται επίσης και η γέφυρα Τέμπλας Βρουβιανών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα