Thumbnail
Ακυρώνονται οι προγραμματισμένες από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των Νόμων 3863/2010 και 3865/2010

Ακυρώνονται οι προγραμματισμένες από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των Νόμων 3863/2010 και 3865/2010 νέες μειώσεις κύριων συντάξεων από 1-1-2-15 και μετά. Το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», βάζει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνοντας από 1-1-2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές και θα αυξάνονταν συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται η υπογραφή εγκυκλίου που θα αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή του Νόμου 3863 του 2010, σύμφωνα με τον οποίο από 1/1/2015 όσοι θεμελίωναν δικαίωμα και κατέθεταν αίτημα για συνταξιοδότηση θα έβλεπαν τη σύνταξή τους μειωμένη με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού. Η αντίστοιχη εγκύκλιος που προβλέπει την έναρξη εφαρμογής του νόμου τέθηκε ήδη στο αρχείο. Ήδη, στα Ταμεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες θα εξεταστούν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

Σύμφωνα με νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημ. Στρατούλη, ο δημόσιος – καθολικός – αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης θα αποκατασταθεί με κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων των Νόμων 3863/2010 και 3865/2010 ή άλλων νόμων, με τις οποίες από 1/1/2015 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρεπόταν σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαίως και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να μετατρέπεται σε ανταποδοτικό – ατομικό.

Σε δηλώσεις του χθες  στον Σκάι ο κ. Στρατούλης επανέλαβε ότι θα καταβληθεί κανονικά η 13η σύνταξη σε συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ, ενώ θα επανέλθει η σύνταξη των 360 ευρώ για άπορους υπερηλίκους.

Όσον αφορά στα Ταμεία αυτοαπασχολουμένων, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε πως θα αποποινικοποιηθεί και θα αλλάξει το όριο οφειλών για την απονομή σύνταξης, ενώ παράλληλα θα παραταθεί το καθεστώς των 50 ενσήμων για να έχει κάποιος βιβλιάριο υγείας. Ακόμη ανέφερε πως θα διορθωθεί η σημερινή ρύθμιση που υποχρεώνει τους ανέργους να συγκεντρώσουν 100 ένσημα τα τελευταία δύο χρόνια πριν λάβουν σύνταξη, ενώ επισήμανε ότι θα επαναπροσληφθούν οι 170 υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω διαθεσιμότητας προκειμένου να καλυφθούν κενά στη στελέχωση. Ως παράδειγμα, ανέφερε την κατάσταση στο ΙΚΑ όπου υπάρχουν μόνο 18 ελεγκτές για την ανασφάλιστη εργασία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
Ποιοι τοποθετήθηκαν διευθυντές σε σχολεία της ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας που είχαν συνταξιοδοτήσεις των διευθυντών τους
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας