Thumbnail
Βαρβαρότητα

Ένας ένστολος αστυνομικός χτυπάει βάναυσα στο τσιμεντένιο πάτωμα το κεφάλι ενός μελαχρινού, 9χρονου αγοριού που κλαίει, ικετεύει και προσεύχεται. Το έγκλημά του; Ανέβηκε στο τρένο χωρίς να βγάλει εισιτήριο.

Το βασανιστήριο του μικρού Μαροκινού έχει προκαλέσει σοκ στη Σουηδία, μια χώρα που φιλοξενεί χιλιάδες προσφυγόπουλα που έχουν φτάσει στη χώρα ασυνόδευτα. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βίντεο που δείχνουν το παιδί αυτό να λέει μια μουσουλμανική προσευχή που συνήθως λέγεται για τους πεθαμένους και να ουρλιάζει ενώ το κρατά ακινητοποιημένο ένας εύσωμος αστυνομικός.

Το περιστατικό συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μάλμε. Ένας ανώνυμος μάρτυρας δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Sydsvenskan ότι τα ανατριχιαστικά βίντεο δεν αποδίδουν όλη τη βιαιότητα της σύλληψης του παιδιού.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τις κραυγές του αγοριού αυτού που ζητούσε βοήθεια, την προσευχή του και τον ξηρό χτύπο του κρανίου του στο πέτρινο πάτωμα», τόνισε.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του οργάνου της τάξης που έχει ήδη τεθεί σε αργία. Η συμπεριφορά του καταδικάστηκε ευρέως σε μια χώρα που όχι μόνο ήταν η πρώτη που κατάργησε τη σωματική τιμωρία αλλά εφαρμόζει και μια από τις πιο γενναιόδωρες πολιτικές παροχής ασύλου στην Ευρώπη.

«Αν ήταν άραγε ένα ξανθό κεφαλάκι, θα το χτυπούσαν στο πάτωμα;» διερωτήθηκε ο αρθρογράφος του Expressen Λαρς Λίντστρεμ.
Μετά το επεισόδιο αυτό, ο μικρός μεταφέρθηκε πίσω στην εστία όπου τον φιλοξενούσαν από την ημέρα που έφτασε στη Σουηδία. Όμως έφυγε σχεδόν αμέσως, μαζί με ένα άλλο αγόρι, έναν 12χρονο που σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης είναι ο ετεροθαλής αδελφός του. Μετά από αρκετές ημέρες χωρίς καμία πληροφορία για την τύχη τους, βρέθηκαν σήμερα από αστυνομικούς σε άλλη... χώρα, στη γειτονική Δανία.

«Το 9χρονο αγόρι ξαναβρέθηκε στην περιοχή της Γιουτλάνδης», δηλαδή σε μια απόσταση 200 χλμ. από το Μάλμε, εξήγησε ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας Ματς Κάρλσον.

Ο ίδιος είχε ζητήσει συγγνώμη χθες επειδή οι αρχές υποβάθμισαν την εξαφάνιση του παιδιού. Τα απερίσκεπτα σχόλια των αστυνομικών στα μέσα ενημέρωσης, όπως το «έγινε καπνός σαν επιταγή» επικρίθηκαν έντονα, όπως και η αρχική αμέλεια των αρχών να ενημερώσουν όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Από τους 315.000 κατοίκους του Μάλμε σχεδόν το ένα τρίτο είναι μετανάστες και η σημαντική μουσουλμανική κοινότητα της Σουηδίας αυξάνεται διαρκώς με την αύξηση ολοένα και περισσότερων Ιρακινών και Σύρων προσφύγων. Ταυτοχρόνως όμως, η περιοχή γύρω από το πολυπολιτισμικό λιμάνι και το προπύργιο του αντιμεταναστευτικού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι νέοι της νότιας Σουηδίας έχουν πιο αρνητική άποψη για τους μετανάστες από τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας.

Η Σουηδία φιλοξενεί αριθμό ρεκόρ ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών: μόνο το 2014 υποδέχτηκε στο έδαφός της 7.000 παιδιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ανακοίνωση που έλαβαν εργαζόμενοι των ΚΕΔΑΣΥ για βραδεία προσέλευση και πρόωρη αποχώρηση κατά μία ώρα πριν τη λήξη...
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»