Thumbnail
Την εγκύκλιο εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος

Δείτε την Εγκύκλιο ΕΔΩ

 

Νέα εγκύκλιο αναφορικά με την επανασύσταση των κλάδων που καταργήθηκαν στο πλαίσιο «μνημονιακών δεσμεύσεων» και την επαναφορά των αντισυνταγματικά απομακρυθέντων υπαλλήλων, πίσω στην εργασία τους στο δημόσιο, εξέδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο αποσαφηνίζονται με ενιαίο τρόπο οι ισχύουσες διατάξεις του νόμου για τον Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης, βασικός πυρήνας του οποίου ήταν οι αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν δημόσιοι υπάλληλοι. Έως τις 21 Μαΐου, οπότε ολοκληρωνόταν η σχετική προθεσμία, είχε υποβληθεί ένα πλήθος αιτημάτων επαναπρόσληψης από πλευράς εργαζομένων. Ως προς την επαναφορά του προσωπικού, η νέα εγκύκλιος διευκρινίζει τα εξής:

- Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής και δεν μετατάσσονται με βάση οριστικούς πίνακες διάθεσης παρατείνεται μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας στο φορέα που μετατάσσονται/μεταφέρονται. Σημειώνεται ότι οι σχετικοί πίνακες έχουν αναρτηθεί εκ νέου στο διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ ούτως ώστε να είναι δυνατή η ενημέρωση εργαζόμενων και υπηρεσιών. Δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία τους.

Ειδικά το προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του οποίου οι ειδικότητες καταργήθηκαν και εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα, μπορεί να επανέλθει στις θέσεις που κατείχε. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του προσωπικού των ίδιων κλάδων που είχε τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις με οριστικούς πίνακες. Αυτό γίνεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι είχαν υποβάλει τις απαραίτητες αιτήσεις εμπρόθεσμα, όπως προβλέπεται και σε προηγούμενη εγκύκλιο.

- Υπάλληλοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες διάθεσης:

Μετατάσσονται/μεταφέρονται υποχρεωτικά στις θέσεις των πινάκων αυτών (με την επιφύλαξη του άρθρου 19 και των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί με απόφαση που θα εκδώσει ο φορέας υποδοχής και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην περίπτωση που υφίσταται κενή θέση, η μετάταξη διενεργείται υποχρεωτικά σε αυτήν, άλλως σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση.

- Υπάλληλοι που περιλαμβάνονται σε προσωρινούς/τελικούς πίνακες διάθεσης:

Εφόσον έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση μετατάσσονται με απόφαση που θα εκδώσει ο φορέας υποδοχής και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η μετάταξη θα γίνει στην κατηγορία, τον κλάδο και την ειδικότητα που προβλέπεται στους πίνακες αυτούς. Στην περίπτωση που υφίσταται κενή θέση, η μετάταξη/μεταφορά διενεργείται υποχρεωτικά σε αυτήν, άλλως σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση.

- Υπάλληλοι που ενώ περιλαμβάνονται σε προσωρινούς/τελικούς πίνακες διάθεσης επιθυμούν την επαναφορά στην Υπηρεσία τους:

Επανέρχονται με πράξη επαναφοράς στο υπουργείο που υπάγονταν οργανικά σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις και τίθενται στη διάθεση του οικείου Υπουργού.

- Όσοι δεν περιλαμβάνονται σε προσωρινούς, τελικούς ή οριστικούς πίνακες καθώς και όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση για μετάταξη/μεταφορά στις ανακοινώσεις τους τέως υπουργού αλλά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής (άρθρο 14) του ν.4325/2015:

Επανέρχονται με πράξη επαναφοράς σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο που υπάγονταν οργανικά ή σε εποπτευόμενους φορείς και τίθενται στη διάθεση του οικείου υπουργού με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα. Όσοι από τους υπαλλήλους αυτούς υπηρετούσαν σε κλάδους που έχουν συνολικά καταργηθεί και δεν προβλέπεται η επανασύστασή τους, επανέρχονται σε κενές ή συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας υφιστάμενων κλάδων/ειδικοτήτων συναφών με τον κλάδο/ειδικότητα που ανήκαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, εφόσον κατέχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα.

Όλοι οι υπάλληλοι με τη μετάταξη/μεταφορά τους ή την επαναφορά τους στη θέση που κατείχαν επανέρχονται στον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν κατά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 99 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007) «Ο χρόνος της διαθεσιμότητας δεν υπολογίζεται για βαθμολογική εξέλιξη».

Όμως, στην περίπτωση που βάσει προσωρινής διαταγής ή απόφασης ασφαλιστικών μέτρων ή δικαστικής απόφασης οι υπάλληλοι παρείχαν ή παρέχουν υπηρεσίες, το διάστημα αυτό αναγνωρίζεται βαθμολογικά και μισθολογικά. Το ίδιο ισχύει και για όσους παρείχαν ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατόπιν προσωρινής τοποθέτησης.
Επανασύσταση κλάδων και ειδικοτήτων

Η επανασύσταση των καταργηθέντων κλάδων και ειδικοτήτων θα γίνει με διαπιστωτική πράξη του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους ειδικότητας σχολικών φυλάκων οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις κλάδου ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού των νοσοκομείων, οι θέσεις τους μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ΔΕ της ίδιας ειδικότητας στις οποίες κατατάσσονται οι ανωτέρω υπάλληλοι. Η μετατροπή των θέσεων και η κατάταξη των υπαλλήλων γίνεται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Υγείας, η οποία ανατρέχει στην ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4325/2015, ήτοι 11.5.2015. Σημειώνεται ότι η μετατροπή αφορά μόνο την εκπαιδευτική βαθμίδα και όχι την ειδικότητα στην οποία υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται στον Οργανισμό της υπηρεσίας η εν λόγω ειδικότητα εκπαιδευτικής βαθμίδας ΔΕ συστήνεται με πράξη του αρμόδιου υπουργού πριν τη δημοσίευση της Διαπιστωτικής Πράξης μετατροπής των θέσεων.

Τέλος, ειδικότερα όσον αφορά τοποθετήσεις υπαλλήλων σε ΚΕΠ της χώρας βάσει προσωρινών/τελικών πινάκων, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, καλούνται οι οικείοι Δήμοι να προχωρήσουν στην έκδοση πράξεων μετάταξης/μεταφοράς των υπαλλήλων, εφόσον έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις.

 

Δείτε την Εγκύκλιο ΕΔΩ


Πηγή: Στέργιος Ζιαμπάκας - Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα