Thumbnail
Πολύ βαθιά θα μπεί το μεταρρυθμιστικό «μαχαίρι» στο ασφαλιστικό σύστημα

Πολύ βαθιά θα μπεί το μεταρρυθμιστικό «μαχαίρι» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς η νέα κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόσει τις μνημονιακές κατευθύνσεις άμεσα και σε όλο το φάσμα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στη μεταρρυθμιστική ατζέντα προτεραιότητα έχει η ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα για όλους τους ασφαλισμένου κάτι το οποίο θα τροποποιήσει τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, αλλά και των αποδοχώ για τους συνταξιούχους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», η πλευρά των πιστωτών πιέζει πάνω στο παλιό σενάριο της ενοποίησης επικουρικής και κύριας σύνταξης, το οποίο ουσιαστικά προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική σύνταξη. Το σενάριο αυτό προβλέπει και ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων, των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, ως το 2017.

Οσον αφορά το μίνιμουμ των συντάξεων που θα εγγυάται το κράτος, το ποσό θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά, οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση την καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων. Η πρώτη μείωση στα ποσά των συντάξεων έρχεται από αυτόν τον μήνα με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας.

Αντιμέτωποι με μειώσεις κάθε μήνα θα βρεθούν ως τον Δεκέμβριο 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, καθώς η αυξημένη εισφορά 6% για ασθένεια, ήταν μόνο για τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, χωρίς τις αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι οποίες θα επιβληθούν σε τρεις δόσεις από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Συνολική τροποποίηση όμως θα υποστεί και η διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του ν . 3863/10) ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους -που διατηρούν, παρά τις τελευταίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010- εισηγούνται μέλη της Επιτροπής «σοφών» για το νέο συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με την εισήγηση που έχει δει το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατρούγκαλου την επόμενη εβδομάδα, η εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού όλων των συντάξεων θα «εξαφανίσει» τα ειδικά καθεστώτα που εξακολουθούν να ισχύουν κυρίως στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α.) ύστερα από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καφές μανιταριών
Υπουργείο Παιδείας: Απευθείας ανάθεση 10.620,00€ για ...βουτήματα, καφέδες, χυμούς, νερά για να κερνούν τους επισκέπτες
Στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών Δημοσίων Σχέσεων (συναντήσεων – συσκέψεων)
Υπουργείο Παιδείας: Απευθείας ανάθεση 10.620,00€ για ...βουτήματα, καφέδες, χυμούς, νερά για να κερνούν τους επισκέπτες