Thumbnail
Γκέτεμποργκ

Ο δήμος του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 18 μήνες περίπου ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι κάποιων επιχειρήσεων της πόλης εργάζονται έξι ώρες την ημέρα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που εργάζονται για το κανονικό οκτάωρο ημερησίως.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τelegraph επιχειρήσεις όπως οι Ikea, Spotify και Abba αλλά και μία σειρά από μικρότερες σε όλη τη σκανδιναβική χώρα έκαναν αυτή την αλλαγή θεωρώντας ότι περνώντας λιγότερο χρόνο στο γραφείο οι εργαζόμενοι θα είναι πιο συγκεντρωμένοι, θα χρονοτριβούν λιγότερο και θα έχουν πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Το πείραμα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ματς Πίλχεμ, αντιδημάρχου του Γκέτεμποργκ ο οποίος βασίστηκε σε έρευνες που έχουν δείξει πως με μειωμένο ωράριο βελτιώνεται η απόδοση, καθώς οι εργαζόμενοι νιώθουν κουρασμένοι μετά από έξι ώρες εργασίας, γεγονός που επηρεάζει σωρευτικά την παραγωγικότητα τους.

Πριν λίγο καιρό, ήλθε η ώρα να γίνει η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας του πειράματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ή σε έναν μεγάλο οίκο ευγηρίας, παρατηρήθηκε αύξηση της απόδοσης, ενώ και οι εργαζόμενοι δήλωναν πιο ευτυχισμένοι από ποτέ, καθώς είχαν πλέον περισσότερο χρόνο να δουν τις οικογένειές τους ή να βγουν έξω για διασκέδαση.

«Το προσωπικό νιώθει καλύτερα, γίνονται ελάχιστα λάθη ενώ με τις εξάωρες βάρδιες προσλαμβάνουμε περισσότερο κόσμο, καταπολεμώντας την ανεργία. Και τα κέρδη μας αυξήθηκαν κατά 25%» λέει ο Μάρτιν Μπανκ, εις εκ των επικεφαλής της Toyota.

«Η παραγωγικότητα έχει διπλασιαστεί από το 1970, άρα τεχνικά έχουμε τη δυνατότητα ακόμα και για 4ωρη απασχόληση», δήλωσε στον Guardian Roland Paulsen, ερευνητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Lund.

«Το οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο νομίζει κανείς» είπε ο Linus Feldt, Διευθύνων Σύμβουλος της Filimundus με έδρα τη Στοκχόλμη, που επίσης μείωσε το οκτάωρο σε εξάωρο πέρσι.

Σημείωσε ότι για να παραμείνει ένας εργαζόμενος εστιασμένος σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ για οκτώ ώρες, «κάνει παράλληλα και άλλα πράγματα όπως αρκετά διαλείμματα».

O 27χρονος μηχανικός Μάρτιν Γκέμποργκ συνεχίζει, όπως λέει, να εργάζεται στην Toyota με βασικό κίνητρο το 6ωρο που του δίνει τη δυνατότητα να βλέπει την οικογένεια του.

Ομοίως και η 25χρονη Σάντρα Αντερσον που δηλώνει πως «είναι τέλειο να ξεκινάω τη δουλειά μου στις 6 το πρωί και να την τελειώνω στις 12 το μεσημέρι. Γυρνάω σπίτι και περνάω όλη την ημέρα με το νεογέννητο μωρό μου».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ομοφοβική επίθεση
Ομοφοβική επίθεση σε σερβιτόρο: Τι έγραψε πελάτης στην απόδειξη – Σε κλάματα ξέσπασε ο εργαζόμενος
Πελάτης εστιατορίου έγραψε ομοφοβικό σχόλιο για τον σερβιτόρο πάνω στην απόδειξη
Ομοφοβική επίθεση σε σερβιτόρο: Τι έγραψε πελάτης στην απόδειξη – Σε κλάματα ξέσπασε ο εργαζόμενος
polytexneio kritis
Πολυτεχνείο Κρήτης: Διώχνουν φοιτητές από τις εστίες – Τι απαντούν οι φοιτητές
Η Πρυτανεία ζητά από τους φοιτητές της εστίας να περνούν έξι μαθήματα τον χρόνο για να μην τους κάνει… έξωση, σε μια πόλη όπως τα Χανιά, με τεράστιο...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Διώχνουν φοιτητές από τις εστίες – Τι απαντούν οι φοιτητές