Thumbnail
Τι λένε και οι δύο πλευρές

Επίθεση από μέλη της ομάδας ναυαγοσωστών Lifeguard Hellas, που συνδράμουν στην διάσωση προσφύγων στη Λέσβο, δέχτηκε την Παρασκευή ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Άρης Μεσσίνης, όπως ο ίδιος κατήγγειλε στο twitter:

To all. A HUGE THANK FOR THE SUPPORT. Freedom of photojournalism will never lose. Keep shooting pictures.

— Aris Messinis (@ArisMessinis) Δεκέμβριος 4, 2015
Ο πρώην διευθυντής του Associated Press και πατέρας του φωτογράφου, Δημήτρης Μεσσίνης έγραψε επίσης: στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Φασιστοειδή ντυμένα ναυαγοσώστες... Θαυμάστε τους

Χτύπησαν τον Αρη Μεσσίνη χωρίς έλεος γιατί ασκούσε ελεύθερα και σε δημόσιο χώρο το επάγγελμά του (φωτογράφιζε άφιξη προσφύγων)... Ο φουσκωτός (που έσπασε και την μηχανή που κατέγραψε αυτές τις εικόνες) κρατείται ήδη. Οι υπόλοιποι κρυμμένοι στα λαγούμια να γλιτώσουν το αυτόφωρο...

Δυστυχώς όπως είπα δεν φαίνεται η συνέχεια διότι η κάμερα καταστράφηκε και η φωτογράφος χτυπήθηκε επίσης...»

Ο Άρης Μεσσίνης είναι βραβευμένος φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου | Φωτογραφία Nicole Tung


\

«Αυτός είναι ο τραμπούκος» λένε οι ναυαγοσώστες

Από την πλευρά τους, οι ναυαγοσώστες παρουσιάζουν -και αυτοί μέσω Facebook- μία διαφορετική εκδοχή του συμβάντος. Σύμφωνα με αυτή, ο Αρης Μεσσίνης εισέβαλλε σε σκηνή όπου άλλαζαν ρούχα γυναίκες πρόσφυγες με τα παιδιά τους για να τραβήξει πλάνα. Οι πρόσφυγες προσβλήθηκαν και του ζήτησαν να αποχωρήσει, ωστόσο εκείνος, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν, απάντησε βρίζοντας. Στη συνέχεια ακολούθησε συμπλοκή. 

Ο Σπύρος Μητριτσάκης, εκ μέρους των ναυαγοσωστών καταγγέλλει τραμπούκικη συμπεριφορά εκ μέρους του φωτορεπόρτερ σημειώνοντας ότι δεν σεβάστηκε την ιδιωτικότητα γυναικών και τραβούσε φωτογραφίες:

Μιλώντας στο efsyn.gr δηλώνει:

«Οταν η κάμερα σε λάθος χέρια γίνεται όπλο, χειρότερο από αυτό των λαθρεμπόρων και των μαφιόζων. 

Γιατί η κάμερα δεν φαίνεται σαν όπλο...

Άλλη μια άφιξη βάρκας, ανθρώπων κατατρεγμένων και σε μέγιστη δυσκολία στη ζωή τους. Όλα πήγαν καλά και  πήγαν στις τέντες που έχουν στήσει οι εθελοντές για να τους φορέσουν στεγνά ρούχα, και να τους δώσουν να φάνε και να πίνουν ένα ζεστό τσάι, κι εμείς τακτοποιούσαμε  τις βάρκες μας και μαζεύαμε τα πεταμένα σωσίβια και τα πράγματα τους.

Οι γυναίκες άλλαζαν μαζί με τα παιδιά στην τέντα που έχει στηθεί για αυτές. Οι άντρες βέβαια είναι ξεχωριστά.

Τότε ένας φωτογράφος έβαλε την κάμερα μέσα στην σκηνή των γυναικών και άρχιζε να φωτογραφίζει. Οι Σύριοι αμέσως έβαλαν τις φωνές, προσβεβλημένοι στο μέγιστο.

Ο φωτογράφος τους απάντησε «εδώ δεν είναι Συρία, είναι Ευρώπη και θα κάνω ότι θέλω».

Έλεγε συνεχώς  συγκεκριμένες φράσεις  και υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες που τα άκουγαν: «This is not your fucking country» και «This is Greece and I do what I want».  

Μεσολάβησαν οι εθελοντές που έντυναν τους ανθρώπους αυτούς, να φύγει. Τους αναπάντησε οτι εδώ ειναι Ελλαδα και δεν θα των διώξει κάνεις. Η ένταση όμως είχε μολις ξεκινήσει και ολοι μαζί τον έσπρωχναν και τον  έδιωχναν με φωνές. Δεν έφευγε.

Μεσολάβησε ένας ηλικιωμένος σεβάσμιος κύριος από όλους, υπεύθυνος μιας πολύ μεγάλης ομάδας γιατρών, που παρακολούθησε την καταστάση που είχε ξεφύγει ήδη. Σαν μπράβος τον έσπρωξε βρίζοντας και αυτόν.

Εμείς μέχρι τότε ήμασταν ακόμα στις βάρκες μας.

Μπήκαν στη μέση οι ναυαγοσώστες να ηρεμήσουν την κατάσταση  και άρχισε να προσβάλει και να βρίζει και αυτούς  με απίστευτες βρισιές και χαρακτηρισμούς, ενώ είχε έρθει ήδη στα χέρια με διάφορους.
Έναν ναυαγοσώστη τον έσπρωξε και μπήκα ανάμεσα.

Προσπάθησα να τους χωρίσω και μου χτύπησε τα χέρια λέγοντας μου «μη με ακουμπάς θα σε γαμ.. κι εσένα» δεν έδωσα σημασία. . Προσπαθούσα να τον απομακρύνω 

Για να λήξει το περιστατικό. Ηταν αδύνατον.. Ηταν εκτός εαυτού. Ένα άνθρωπος μαινόμενος εναντίων όλων,να βρίζει και να χυδαιολογεί ασταμάτητα.

Μάθαμε όμως μετά ότι συνεχώς συμπεριφέρεται έτσι. Στο σημείο που έχει βάση τον γνωρίζουν ολοι για την συμπεριφορά του αυτή. Έφτασε στη σημείο να αποκαλεί βλάκες και άχρηστους τους εθελοντές ενώ προπηλάκισε μέχρι και έναν Αφγανό! που πουλάει φαλαφελ στην περιοχή. Εμείς δεν τον γνωρίζαμε τον κύριο πριν,καθώς η βάση μας ειναι πολλά χλμ μακριά.  Τον μάθαμε μετα το περιστατικό τραμπουκισμού.

Μας απειλούσε πως θα μας βγάλει στα ΜΜΕ και ότι έχει φωτό για όλα αυτά κλπ κλπ.

Όλα αυτά δεν ξεπλένονται όμως με μια φωτό με μωρό στα χέρια..

Έφτασε στο σημείο να κάνει μήνυση στον υπεύθυνο των γιατρών της μεγαλύτερης οργάνωσης στο νησί. 

Έναν άνθρωπο αξιοσέβαστο 60-70 ετών

Όλοι έχουν άδικο εκτός αυτόν... !!»


lifeguard Hellas training center - Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστων
Ειναι ο διευθυντής του SCM του μεγαλύτερου οργανισμού γιατρών στη Λεσβο.
Αυτοπτης μάρτυρας.

Ειναι ο διευθυντής του SCM του μεγαλύτερου οργανισμού γιατρών στη Λεσβο.Αυτοπτης μάρτυρας.

Posted by lifeguard Hellas training center - Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστων on Friday, December 4, 2015
 

Ενας "άνθρωπος" πηρε ένα μωρό στα χέρια, βγήκε μια φωτο και την περιφέρει. Ποτέ δεν βοήθησε ΟΥΤΕ ΕΝΑ πρόσφυγα.Αυτος ειναι ο Αρης Μεσσηνης.( μεταξύ άλλων χαστούκισε μια κοπέλα,λίγες μερες πριν και η κοπέλα κάλεσε την αστυνομία. Εχουμε μάθει για δεκάδες παρόμοια περιστατικά. Οι μάρτυρες άπειροι.Επικοινωνουν μαζί μας για να προσφέρουν την μαρτυρία τους και συμπαράσταση.)

Posted by lifeguard Hellas training center - Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυαγοσωστων on Friday, December 4, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Δρα εντελώς αυτόνομα ο Μητριτσάκης" Καταδικάζει η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας:

Αποτελούμε επαγγελματική Ένωση με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Η Ένωσή μας αποτελείται από τις αναγνωρισμένες και πλέον καταξιωμένες σχολές της χώρας. Συνεπεία αυτού, ως εκ της φύσεως της Ένωσής μας, είμαστε αυτοί που εκπροσωπούμε τους Έλληνες ναυαγοσώστες στο σύνολό τους. Πριν λίγες ώρες πληροφορηθήκαμε το περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στο νησί της Λέσβου, με τον ξυλοδαρμό του φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσίνη. Με την ανωτέρω ιδιότητά μας, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό τα ακόλουθα:

Η Ένωσή μας δραστηριοποιείται στη διάσωση και στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Ειδικότερα, αρχικά στις 2/11 κλιμάκιο του Δ.Σ. μας επισκέφθηκε το Δήμο Λέσβου και τη Λιμενική Αρχή και από κοινού αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ε.Σ.Ν.Ε., προκειμένου να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Ο Δήμος Λέσβου χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Ε.Σ.Ν.Ε και εξέδωσε δελτίο τύπου στα Μ.Μ.Ε. γνωστοποιώντας αυτή τη συνεργασία. Άμεσα συστάθηκαν εθελοντικές ομάδες διάσωσης, οι οποίες από τις 9/11/2015 δραστηριοποιούνται στο νησί της Λέσβου και συνδράμουν με κάθε τρόπο.

Το σύνολο του εθελοντικού έργου των ομάδων διάσωσης που συστάθηκαν σε συνέχεια της ανωτέρω πρωτοβουλίας τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσής μας και επί τη βάσει σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας, η οποία καθόρισε το πλαίσιο και τον τρόπο δράσης αυτών και προέβλεψε τη δραστηριοποίηση όλων των ομάδων υπό τον κεντρικό συντονισμό της Ένωσης. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, οι Έλληνες ναυαγοσώστες, υπό την αιγίδα της ΕΣΝΕ δίνουν καθημερινά και την ψυχή τους για τη διάσωση προσφύγων και την εν γένει παροχή βοήθειας και έχουν επιτελέσει εξαιρετικό έργο (το σύνολο των πτυχών του οποίου θα γνωστοποιήσουμε με νεότερη ανακοίνωσή μας). Το έργο μάλιστα αυτό έχει μέχρι σήμερα εκτελεστεί αποκλειστικά με δαπάνες της Ένωσης και των μελών της. 

Σε συνέχεια των προαναφερομένων και δεδομένων σημερινών σχετικών αναφορών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε κάθε τόνο, ότι ο άνθρωπος που φέρεται να κατηγορείται για την ανωτέρω πράξη (του ξυλοδαρμού) κατά του κ. Μεσσίνη, παρά τις επανειλημμένες προτροπές μας για το αντίθετο, δραστηριοποιείται στο νησί της Λέσβου εντελώς αυτόνομα και ουδόλως σχετίζεται με την οργανωμένη δράση της Ένωσής μας. Για τη δράση του αυτή μάλιστα έχουμε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί έντονα, καθώς λόγω του τρόπου που λειτουργεί αντί να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια, το μόνο που πράττει είναι να παρεμποδίζει το έργο της Ένωσης. 

Σε κάθε περίπτωση, μολονότι δε φέρουμε οιαδήποτε ευθύνη για τις ενέργειες του ανωτέρω, αποδοκιμάζουμε ευθέως την πράξη του και την εν γένει συμπεριφορά του. Δεδομένου δε ότι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάσαμε αναφορές περί εμπλοκής των Ελλήνων ναυαγοσωστών, τονίζουμε με έμφαση, ότι δεν πρέπει να προκαλείται οιαδήποτε σύγχυση μεταξύ του ανωτέρω και των Ελλήνων ναυαγοσωστών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από την Ένωσή μας, σε αντίθεση με τον ανωτέρω που δρα εντελώς αυτόνομα παρά τις έντονες αντιδράσεις μας για αυτό. Ουδόλως χαρακτηρίζεται η Ένωσή μας από τέτοιες πράξεις, οι οποίες είναι σε κάθε περίπτωση κατακριτέες. Κατά συνέπεια, η Ένωσή μας διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση της και επιφυλάσσεται να κινήσει τις νόμιμες και προβλεπόμενες εκ του καταστατικού της διαδικασίες έναντι του ανωτέρω. 
Το Δ.Σ

Η φωτογράφος που ήταν μαζί του Nicole Tung αναφέρει:

"I was there at the scene photographing next to Aris, whom I have known for several years reporting from Libya and Syria. Firstly, he is not the kind of photographer to go peeping into tents to take pictures of undressing women. I was standing right next to him taking pictures of the same family, when an Arab volunteer holding a loudspeaker told us to stop taking pictures. When we argued back that he had no authority to tell us what to do, he took his loudspeaker, pointed it towards the Lifeguard Hellas team and said ‘lifeguards, come and kick these people out,’ at which point some of the lifeguards came over and started getting aggressive with Aris. Yes, insults from both sides were exchanged - since I don’t speak Greek, I can’t say what exactly was said. It’s one thing to argue with each other, another to cross the line - one of the lifeguards threw a punch at Aris, attempted to bring him to the ground, some tried to stop it, and then another lifeguard got involved, then three altogether, trying to get Aris down into the ground. Aris did not retaliate with punches, he just tried to stand his ground.
I saw what was going on, and started photographing it. The Arab volunteer came at me, slapped the camera out of my hands and it fell onto the ground. He stepped right onto the top of my camera as he lunged at me, pushed me, and told me again ‘stop taking pictures.’ I tried to pick up my camera, when he shoved me into the ground, punched me in the back - and when I managed to get up again, with camera in hand, I shoved him off. At which point, he put his hand around my neck and then shoved me back again.
I walked away, and saw that Aris was being held in a chokehold by one of the lifeguards. I tried pulling him off, several times, but he kept going after Aris insisting that he had insulted him etc. What nobody has heard is: this guy threatened to take out knives on us.
A lot of insults were being heard, but Aris was also trying to explain that if a refugee, family, woman, man, etc. personally asking us to not take pictures, fine - we respect that. It is not up to the ‘authority’ of the lifeguards or other volunteers there to decide what to do with the press. Moreover, many of them have no concept of what the press is there for, and still more don’t understand that the reasons they’re even there is because they saw Aris’s pictures, and many other photographers images, in the first place. I hope this clarifies the situation."

 

Φωτό Nicole Tung
Πηγή Εφημερίδα των Συντακτών/Ανθή Παζιάνου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα