Thumbnail
Αναλυτικά ο καιρός σήμερα Δευτέρα

Το γύρισμα των ανέμων σε βόρειους από αργά χθες το βράδυ σηματοδοτεί την έλευση ενός χιονιά που θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης και έρχεται να προστεθεί στην σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει από χθες όλη τη χώρα και είχε ως συνέπεια ακόμα και την απώλεια ανθρώπινης ζωής στις Σέρρες.

Ο άτυχος οδηγός παρασύρθηκε από χείμαρρο και το αυτοκίνητό του έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη. Παρά τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ, ο άντρας ανασύρθηκε νεκρός.

Χιόνι και στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Θοδωρή Κολυδά, οι επερχόμενες χιονοπτώσεις δεν προβλέπεται ότι θα είναι ιδιαιτέρως πυκνές, λόγος ωστόσο που δεν επιτρέπει εφησυχασμό καθώς οι τοπικές συνθήκες δεν μπορούν πάντα να προβλεφθούν επακριβώς.

Οι χιονοπτώσεις πρώτα θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα.

Από το Πήλιο και νοτιότερα τα χιόνια θα κρατήσουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα και θα επηρεαστεί κυρίως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η Εύβοια ενώ από την Πελοπόννησο εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Αχαΐα, η Κορινθία και η Αρκαδία.

Αναφορικά με την πιθανότητα χιονοπτώσεων στην Αθήνα, ο Θ. Κολυδάς προέβλεψε ότι θα πέσει χιόνι και στο κέντρο, όπως και στα ορεινά και στα βόρεια προάστια, όχι όμως σε σημαντικό βαθμό.

Είναι ενδεικτικό ότι εκτός από αυτές τις κλασικές περιοχές του χιονιά θα επηρεαστούν ακόμα η Χίος, η Μυτιλήνη, η Λήμνος και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Θα χιονίσει επίσης και στα ορεινά των Κυκλάδων και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στα νότια τμήματα του ανατολικού Αιγαίου καθώς επίσης και στα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη το κρύο αναμένεται να είναι τσουχτερό με τη θερμοκρασία να φθάνει και τους -7 βαθμούς σε ηπειρωτικές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας και κυρίως γενικώς στη βόρεια Ελλάδα. Αναμένεται σημαντική εξασθένηση των ανέμων και το κύμα της κακοκαιρίας θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά στη διάρκεια της μεθαυριανής μέρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις και στα παραθαλάσσια χιονόνερο. Από το μεσημέρι στη Δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά καθώς και στα πεδινά της Ηπείρου και της Στερεάς. Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Από το βράδυ στην Ήπειρο ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά και χιονόνερο σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Στην Πελοπόννησο βροχές – καταιγίδες και στα ορεινά- ημιορεινά χιονοπτώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Διάσπαρτες καταιγίδες στην Κρήτη.

Άνεμοι: Βόρειοι 6 και στην Κρήτη Δυτικοί έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε Βόρειους Βορειοανατολικούς 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονόπτωση στα Βόρεια και βροχές ή διάσπαρτες καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από τη νύχτα.

Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία στα Βόρεια έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα Βόρεια από -1 έως 6 και στα νότια από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις βαθμιαία θα χιονίσει στα ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης.

Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η ισχυρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα της γέφυρας της Διάβας που περνάει πάνω από τον Πηνειό, λίγο έξω από την Καλαμπάκα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ποτάμι λόγω της νεροποντής είχε φουσκώσει κατεβάζοντας τόνους νερού και φερτών υλικών.


Καταστροφές στο Τολό

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία στο Τολό αλλά και τις γύρω περιοχές Πλάκα, Κάντια και Ίρια. Οι σφοδροί άνεμοι, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις και τα ορμητικά κύματα της θάλασσας, προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, σπίτια και υπόγεια. Μάλιστα, στην Πλάκα Δρεπάνου, ο παραλιακός δρόμος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν αδιάβατος, καθώς είχε καλυφθεί από μπάζα και λάσπη.

Αλυσίδες στην Αχαϊα και πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των δύο νομών ενώ λόγω των βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν κατολισθήσεις στον ορεινό δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Βόρεια Ελλάδα

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες και σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, μετά από τις σφοδρές χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από απόγευμα του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία Καστροριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς-Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμύνταιου μέσω Κλεισούρας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos
Το κρυφό κόστος των 10.000 διορισμών: «Πριόνισμα» αναπληρωτών με συγχωνεύσεις, υποβαθμίσεις και «κόφτες» παντού
Στοχος είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις προκειμένου να δημιουργηθούν τεχνητά πλεονάσματα – υπεράριθμες  εκπαιδευτικών και να...
Το κρυφό κόστος των 10.000 διορισμών: «Πριόνισμα» αναπληρωτών με συγχωνεύσεις, υποβαθμίσεις και «κόφτες» παντού
sxoleia
Εικόνες ηλεκτρονικής τρικυμίας σε σχολεία του… Naxos smart island
Με προχειρότητα και χωρίς προγραμματισμό και υποδομές τοποθετούνται από το Υπουργείο Παιδείας σύγχρονα συστήματα μάθησης στα σχολεία στη Νάξο
Εικόνες ηλεκτρονικής τρικυμίας σε σχολεία του… Naxos smart island