Thumbnail
Όλες οι εξελίξεις

Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσουν από νωρίς  σήμερα τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σημειώνεται πως το το δείπνο εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Χθες βράδυ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» . Ο Αυστριακός καγκελάριος ΒέρνερΦάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ και του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Σ. Μπετέλ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα. 

Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Την συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter τονίζει πως είναι αναγκαία μία αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η οποία θα προβλέπει την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων, είναι αναγκαία.

A credible EU-Turkey agreement is needed that will provide for prompt relocation, resettlement of refugees #EUCO pic.twitter.com/CFx89VASLx

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) March 17, 2016

Σουλτς: Είναι αναγκαία η συμφωνία με την Τουρκία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγο, χαρακτήρισε αναγκαία τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για να λυθεί το προσφυγικό πρόβλημα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα αύριο το βράδυ να υπάρχει αυτή η συμφωνία. Τέλος ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε προβληματισμένος για το εάν η Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της, σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη και εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το γεγονός ότι οι 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει, πως δεν θα δεχτούν πρόσφυγες.

Απάντηση σε έντονο ύφος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Ούγγρο πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή απάντηση στην #RefugeeCrisis. #EUCO https://t.co/L7Ddm90r8K pic.twitter.com/JcUpUm5vsY

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) March 17, 2016

Σε τι έχουν δεσμευτεί θυμίζει ο Γιούνκερ σχετικά με τις διαφωνίες που προκύπτουν για την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους

#EUCO doorstep:@JunckerEU reminds those who question visa lib w/ #Turkey of past commitments:https://t.co/JWh9sV3CZt pic.twitter.com/NXlS20ZG1q

— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) March 17, 2016

Εναγκαλισμός Γιούνκερ - Κάμερον

David Cameron / @JunckerEU share awkward cuddle...followed by explanations at #EUCO: https://t.co/gfMyjLFIhF

— Jim Brunsden (@jimbrunsden) March 17, 2016

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

programa kalypsi
Νέο πρόγραμμα "Κάλυψη": Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα «Κάλυψη» έχουν ενταχθεί εκατοντάδες ακίνητα σε δεκάδες δήμους που μετέχουν ήδη στο πρόγραμμα
Νέο πρόγραμμα "Κάλυψη": Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια - Πως επιλέγουν σπίτι οι δικαιούχοι