Thumbnail

Με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του σκύλου μας από ένα υποκείμενο που δεν μπορώ να χαρακτηρίσω «άνθρωπο» θα ήθελα με πόνο ψυχής να γράψω κάτι-όχι για τον αγαπημένο φίλο και σύντροφο των παιχνιδιών της επτάχρονης κόρης μου, γιατί αυτό που νιώθουμε σαν οικογένεια δεν περιγράφεται με λόγια-αλλά για την κακοποίηση που υφίστανται από τον άνθρωπο οι σύντροφοι και συγκάτοικοί του σ`αυτό τον πλανήτη,τα ζώα.

Πρέπει να αγαπάμε τα ζωα;

Η απάντηση είναι όχι. Κανείς δεν είναι «υποχρεωμένος» να αγαπάει κανέναν, αφού η αγάπη είναι υπόθεση ψυχής και όχι καθήκοντος. Τα ζώα χρειάζονται πρωτίστως το σεβασμό μας. Η αγάπη έρχεται μετά.

Αντίθετα η κακοποίηση των ζώων είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, μπορούμε να πούμε καθημερινό. Μπορεί να αρχίζει από τις αγκαλιές που παίρνουμε τα κατοικίδια μας χωρίς τη θέλησή τους και να καταλήξει στο βασανισμό τους, στους ζωολογικούς κήπους και στα τσίρκο. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα ζώα δε βασανίζονται στα τσίρκο και στους ζωολογικούς κήπους όπου είναι φυλακισμένα εφόσον έχουν φαγητό και νερό. Στην πραγματικότηταόμως συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Αυτά τα ζώα υποφέρουν. Τα άγρια ζώα που θαυμάζουμε στα κλουβιά κακοποιούνται κάθε στιγμή που βρίσκονται φυλακισμένα διότι αυτά έχουν γεννηθεί στην άγρια φύση όπου μπορούν να τρέχουν και να κυνηγούν ελεύθερα. Ο εγκλεισμός τους σε κλουβιά παραβιάζει τη φύση τους και την ισορροπία τους.
Ένα άλλο είδος κακοποίησης είναι η χρησιμοποίηση των δερμάτων των ζώων για τις γούνες υψηλής ραπτικής. Το αλόγιστο κυνήγι σε βάρος των ζώων για την ευχαρίστηση μερικών ανθρώπων αποτελεί άλλο τρόπο κακοποίησης διότι καταδιώκουν τα ζώα χωρίς να τα χρειάζονται. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μερικοί από τους λεγόμενους δολοφόνους της φύσης για τους οποίους η δικαιοσύνη μένει άπραγη. Άλλος τρόπος κακοποίησης είναι τα πειράματα που γίνονται σε βάρος των ζώων. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μόλυνση που επίσης συντελεί στον αφανισμό κάποιων ειδών.

Τι λέει η ψυχολογία για εκείνους που κακοποιούν ένα ζώο;

Οι άνθρωποι που μπορούν να κακοποιήσουν, να βασανίσουν ή/και να θανατώσουν ένα ζώο, μπορούν να είναι ή να γίνουν βίαιοι σε όλες τους τις σχέσεις.Οι ψυχολογικές και εγκληματολογικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της κακοποίησης ζώου και της οικογενειακής βίας ή της οικογενειακής αδιαφορίας ή άλλων εγκλημάτων. Συχνά, δε, η κακοποίηση ζώων αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκδήλωση πιθανής βίας προς ανθρώπους στο μέλλον.Εάν δεν συλληφθούν ή τιμωρηθούν, επαναλαμβάνουν την απεχθή πράξη, ενώ συχνά εμφανίζεται κλιμάκωση στη βίαιη συμπεριφορά τους. Δηλαδή, μπορεί να ξεκινήσουν με την κακοποίηση ενός ανήμπορου κι αδύναμου πλάσματος και να κλιμακώσουν την εκδήλωση της βίαιης συμπεριφοράς τους σε ανθρώπους, είτε σε άλλα ζώα αλλά με βασανιστικότερο τρόπο.Η κακοποίηση των ζώων είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα και με πολλές μορφές: ζώα εγκαταλείπονται, χωρίς τροφή και φροντίδα, βασανίζονται και δηλητηριάζονται. Οι δηλητηριάσεις αδέσποτων και οικόσιτων ζώων είναι καθημερινό φαινόμενο, συχνά προβαλλόμενο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και, ενώ ως πράξη θεωρείται παράνομη, με τη σιωπή μας οι εγκληματίες δεν διώκονται ούτε τιμωρούνται. ΟΧΙ ΠΙΑ ΣΙΩΠΗ!!! Ο νόμος έχει αλλάξει και είναι αυστηρός για τέτοια περιστατικά. Δε θα πρέπει να διστάζουμε να καταγγείλουμε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης ζώου.«Να μάθουμε όλοι ότι ο σεβασμός προς τα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού. Δεν μιλάμε για φιλοζωικό ήθος. Αλλά για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος στη φύση και σε ότι δυνητικά «εξουσιάζει». Ναι, είμαστε κυρίαρχα είδη στον πλανήτη. Αυτό, όμως, δεν μας δίνει κανένα δικαίωμα βάναυσης συμπεριφοράς, κανένα δικαίωμα κακώς εννοούμενης «εξουσίας».

 « Αφιερωμένο στον χαρούμενο και γκαφατζή σκύλο μας ΜΟΥΣΟΥ

                           Ημίαιμο μαύρο λαμπραντόρ μόλις 18 μηνών

          Πυροβολήθηκε δυο φορές από έναν ασυνείδητο υπάνθρωπο

     Ελπίζουμε ο θανατός σου να είναι αφορμή για να σωθούν άλλα ζώα 

 

Μαρία Βλαχοπούλου-Εκπαιδευτικός

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νεροτσουλήθρα
Σοκ σε νεροτσουλίθρες της Αττικής: Συνελήφθη 42χρονος που φωτογράφιζε παιδιά με το κινητό του
Κατά την έρευνα που του έγινε στην κατοχή του εντοπίστηκε και ένα μαχαίρι μήκους 12 εκατοστών 
Σοκ σε νεροτσουλίθρες της Αττικής: Συνελήφθη 42χρονος που φωτογράφιζε παιδιά με το κινητό του