Thumbnail
Το κύριο άρθρο της Αυγής

Σήμερα, η μισή Ελλάδα ασχολείται με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, 100 και πλέον χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, οι γονείς τους, η ευρύτερη οικογένεια, οι φίλοι. Οι καθηγητές και οι αμέτρητοι φροντιστές. Όλη την ημέρα θα περισσέψουν οι αναλύσεις και οι προβλέψεις για το πού θα κινηθούν οι βάσεις. Πολλά παιδιά θα ξέρουν σήμερα εάν θα μπουν στο πανεπιστήμιο, εάν θα μπουν στη σχολή που επέλεξαν ή όπου τους στείλουν οι βαθμοί τους. Κάποια, που είναι οριακά, θα καρδιοχτυπούν μέχρι τέλους και κάποια θα βυθιστούν στην απογοήτευση.

Προφανώς, αυτή την ώρα της απίστευτης έντασης -μοναδικής σε παγκόσμιο επίπεδο-, κάθε παραίνεση για ψυχραιμία ακούγεται τουλάχιστον... ενοχλητική. Ωστόσο, κανενός και καμιάς η ζωή δεν κρίνεται από την επιλογή που κάνει στα 18. Αυτό το ξέρουν από την εμπειρία τους οι γονείς, όσο κι αν είναι αυτές τις μέρες στην πρίζα, και καλό είναι κάποια στιγμή να περάσουν αυτή τη γνώση στα παιδιά τους. Πάντα υπάρχει μια δεύτερη και μια τρίτη ευκαιρία, όχι μόνο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο -εάν αυτό είναι που πραγματικά θέλει το παιδί- αλλά και για μια στροφή στη μέση του δρόμου. Ακόμη και στα χρόνια πριν από την κρίση, πολλοί τελείωναν μια σχολή και στη συνέχεια έκαναν κάτι άλλο στη ζωή τους. Όχι μόνο επειδή αναγκάζονταν από τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Αρκετοί συνειδητοποιούσαν ότι αλλού ήταν τα ταλέντα τους και το μεράκι τους. Και οι περισσότεροι δεν μετάνιωσαν για τις σπουδές τους, έστω κι αν το πτυχίο δεν ήταν τελικά τίποτε παραπάνω από "ακόμη ένα βραχιόλι" στο χέρι τους, όπως έλεγαν οι γιαγιάδες. Ακόμη κι όταν δεν μεταφράζονται σε... διαβατήριο για την αγορά εργασίας, οι σπουδές είναι ένα ωραίο ταξίδι, που ανοίγει και καλλιεργεί το μυαλό και διευκολύνει τον άνθρωπο να εκτιμά και να απολαμβάνει πολλά.

Τα παιδιά που θα ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι, πολλά "καμένα" από την υπερπροσπάθεια των πανελλαδικών, σε ένα σχολείο που εδώ και δεκαετίες έχει καταντήσει εξεταστικό κέντρο, ας πάρουν μια βαθιά ανάσα, ας αφήσουν πίσω τους αυτή την κολασμένη περίοδο κι ας προσπαθήσουν να το απολαύσουν

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα