Thumbnail
Από το διάστημα 1987-2017

Περί τους 173.000 Έλληνες έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα Erasmus μεταξύ 1987 και 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επί τη ευκαιρία της φετινής, 30ης επετείου του πιο δημοφιλούς ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus/Erasmus+ η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα αναλυτικά στοιχεία για τον αντίκτυπο του προγράμματος στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, τα 30 τελευταία χρόνια έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus περί τους 75.000 Έλληνες σπουδαστές από την ανώτατη εκπαίδευση, 40.000 νέοι προγραμμάτων ανταλλαγών, 13.000 μαθητευόμενοι τεχνίτες, 39.000 εκπαιδευτικοί, 3.000 εθελοντές και 1.600 φοιτητές και προσωπικό του προγράμματος Erasmus Mundus.

Σε ό,τι αφορά δε τη χρηματοδότηση του προγράμματος στην Ελλάδα, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα στοιχεία για το 2015, σύμφωνα με τα οποία, τη συγκεκριμένη χρονιά η ΕΕ ξόδεψε 24,33 εκατ. ευρώ για 10.951 συμμετέχοντες και 310 προγράμματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής για το 2014, οι ευρωπαϊκές χώρες που έστειλαν τους περισσότερους φοιτητές στην Ελλάδα, είναι κατά σειρά η Γαλλία, η Γερμανία και η Τσεχία, ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια που δέχθηκαν τους περισσότερους φοιτητές ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, το πρόγραμμα Erasmus+ (το οποίο αφορά την περίοδο 2014-2020) και οι προκάτοχοί του, έχουν στηρίξει περισσότερους από 5 εκατ. σπουδαστές, μαθητευόμενους και εθελοντές, αλλά επιπλέον και προσωπικό και ανταλλαγές νέων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στα 9 εκατ. άτομα. Το 2015 ήταν η χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών στο πρόγραμμα Erasmus (περισσότεροι από 678.000 Ευρωπαίοι). Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015 το πρόγραμμα Erasmus+ διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο, δίνοντας τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν και να δεχτούν περισσότερους από 28.000 σπουδαστές και προσωπικό από και προς χώρες εκτός Ευρώπης.

Γενικά, το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος διευρύνθηκε από τις 11 χώρες, που κάλυπτε το 1987, σε 33 σήμερα (τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν). Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία παραμένουν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής, ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δέχονται τους περισσότερους συμμετέχοντες του προγράμματος Erasmus+.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή σε σημερινή της ανακοίνωση, τα σχόλια από τους συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+ είναι χρόνος που αξιοποιείται σωστά: το 94 % δηλώνει ότι οι δεξιότητές τους βελτιώθηκαν, ενώ το 80 % πιστεύει ότι ο χρόνος αυτός έδωσε ώθηση στις ευκαιρίες τους για σταδιοδρομία. Ένας στους τρεις σπουδαστές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus+ , δέχεται προσφορά θέσης εργασίας από την εταιρεία υποδοχής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη
Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη