Ένα νέο φάρμακο αποκλειστικά για την ημικρανία πρόκειται να βγει στην αγορά μέχρι το 2019 δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, Δήμος Μητσικώστας.
«Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες φάσης 3 που είναι οι τελικές και τουλάχιστον δύο φάρμακα είναι προ των πυλών για να βγουν στην αγορά. Πιστεύω το ένα στο τέλος του χρόνου θα έχει έγκριση από τον ΕΜΑ και τον FDA». Έτσι τέλη του 2018 αρχές του 2019 θα έχουμε το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα, για την ημικρανία, το οποίο θα χορηγείται υποδόρια (κάτι σαν εμβόλιο) μια φορά το μήνα ή μία φορά στους τρεις μήνες, αναφέρει ο κ. Μητσικώστας. Επισημαίνει μάλιστα ότι αυτός ο τρόπος χορήγησης δημιουργεί ένα καθεστώς πολύ καλής συμμόρφωσης, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα φάρμακα, που οι ασθενείς δεν ήταν τόσο συνεπείς όταν έπρεπε να τα πάρουν π.χ τρεις φορές ημερησίως, προκειμένου να αραιώσουν οι κρίσεις .
Για πρώτη φορά καθαρά αντιημικρανικά φάρμακα
Βιώνουμε μία έκρηξη στην θεραπευτική των κεφαλαλγιών και ειδικότερα της ημικρανίας και της αθροιστικής κεφαλαλγίας, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τελική φάση μελέτης τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στοχεύουν σε ένα ειδικό νευροπεπτίδιο το οποίο μεταφέρει τα σινιάλα του πόνου στην περιοχή της κεφαλής», λέει ο κ. Μητσικώστας.
Επομένως όταν πάμε και εμποδίζουμε αυτό το μονοπάτι, μειώνουμε τις κρίσεις της ημικρανίας και μάλιστα με έναν τρόπο απόλυτα ειδικό, λέει και συνεχίζει: «Γιατί μέχρι στιγμής τα φάρμακα τα οποία έχουμε, που μειώνουν την συχνότητα και ένταση των ημικρανιών, είναι φάρμακα δανεισμένα από άλλες θεραπευτικές περιοχές. Χρησιμοποιούμε αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά και αντιυπερτασικά. Τώρα θα έχουμε καθαρά αντιημικρανικά φάρμακα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί ειδικά για την ημικρανία, και τα οποία βασίζονται σε αποδεδειγμένους αιτιοπαθογενετικούς μηχανισμούς για την ημικρανία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ένα βαρύ φάρμακο όπως κάποιοι νομίζουν, αλλά σαφώς ένα ασφαλέστερο φάρμακο, γιατί στοχεύει μόνο σε αυτό για το οποίο έχει κατασκευαστεί».
Τι είναι ημικρανία
Η ημικρανία σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα επηρεάζει έναν στους δέκα ανθρώπους διεθνώς και μάλιστα ο ΠΟΥ την έχει κατατάξει στη λίστα με τα πιο εξουθενωτικά νοσήματα, καθώς είναι μία από τις δέκα κύριες αιτίες πρόκλησης ετών ζωής με αναπηρία. «Η ημικρανία είναι μία ιδιορρυθμία του εγκεφάλου. Τη λέμε πάθηση ανάλογα με την συχνότητα της. Είναι μία χρόνια κατάσταση, η οποία εκδηλώνεται με παροξυσμούς πόνου και άλλων συμπτωμάτων, στη διάρκεια των οποίων ο ηιμκρανικός είναι ασθενής, δηλαδή δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και αυτή ακριβώς είναι η ειδοποιός διαφορά της ημικρανίας από τους πονοκεφάλους», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.
«Η διάγνωση και ο διαχωρισμός της ημικρανίας από τους πονοκεφάλους είναι καθαρά φαινομενολογικός. Τα συμπτώματα, περιλαμβάνουν έναν έντονο πόνο, ο οποίος είναι συνήθως, όχι πάντα, στη μία πλευρά του κεφαλιού, είναι σφιγμώδης δηλαδή σαν σφυριά στο κεφάλι. Ο πόνος αυτός συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς, έντονη δυσανεξία στο φως, στο θόρυβο, στις οσμές. Ο πόνος και τα συμπτώματα επιδεινώνονται πάρα πολύ με την παραμικρή φυσική δραστηριότητα. Για αυτό και ο ημικρανικός στη διάρκεια της κρίσης αναζητάει ένα ήσυχο μέρος, σκοτεινό και απομονωμένο. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι πολλές φορές η ημικρανία περνάει και με ύπνο», τονίζει ο κ Μητσικώστας.
Το «γραμμένο» στο DNA
Όσον αφορά τις αιτίες που προκαλούν ημικρανία επισημαίνει κατηγορηματικά ότι είναι γενετικές. «Οι λόγοι δηλαδή είναι γραμμένοι στα γονίδια μας. Για αυτό και δεν μπορούμε να «σβήσουμε» την ημικρανία από κάποιον που υποφέρει. Αλλά μπορούμε κάλλιστα με τις θεραπείες να κάνουμε τη ζωή του πολύ καλύτερη. Υπάρχουν διάφορα γονίδια, μερικά από τα οποία έχουμε ταυτοποιήσει, που δημιουργούν ένα τέτοιο ιοντικό κλίμα στον εγκέφαλο, που τον κάνει ευερέθιστο. Κι έτσι κάποιος εσωτερικός ή εξωτερικός παράγοντας δημιουργεί την ημικρανική κρίση».
Πάνω από 5 δισ. ευρώ η επιβάρυνση της δαπάνης για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη
Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική τηλεφωνική μελέτη που έκανε η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε περισσότερους από 10.000 πολίτες από 18-65 ετών η χρόνια ημικρανία έχει συχνότητα 1%, όπως λέει ο κ. Μητσικώστας. Πόσο επιβαρύνεται όμως το δημόσιο σύστημα υγείας για μία τόσο συχνή πάθηση που ενίοτε καθηλώνει τον ασθενή παντοιοτρόπως; «Αυτή η κατάσταση που είναι και η πιο σοβαρή και είναι σίγουρα πάθηση, εφόσον το άτομο υποφέρει σχεδόν καθημερινά, οπωσδήποτε επιβαρύνει το σύστημα υγείας, οπωσδήποτε απαιτεί θεραπεία και ειδική θεραπεία, και βεβαίως είναι μία κατάσταση αρκετά δυσθεράπευτη. Θέλει δηλαδή ειδικό χειρισμό, κι αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει κατάχρηση φαρμάκων και εκεί τα ίδια τα αναλγητικά φέρνουν καινούργιους πονοκεφάλους».
Σε αυτό δε τον φαύλο κύκλο δυστυχώς συνήθως συνυπάρχει διαταραχή του συναισθήματος, επισημαίνει ο κ. Μητσικώνστας και συνεχίζει λέγοντας ότι «με την έννοια της δυσθυμίας, της κατάθλιψης, που ακόμη περισσότερο επιβαρύνει τους θεραπευτικούς χειρισμούς. Όπως στη ζωή μας έτσι και στην ιατρική η ποσότητα είναι που κάνει τη διαταραχή και όχι η ποιότητα. Έτσι η χρόνια ημικρανία είναι μία πάθηση που έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στην προσωπική, αλλά και στην επαγγελματική ζωή των ασθενών, με επιβάρυνση του συστήματος υγείας και με πολύ μεγάλη επιβάρυνση της δαπάνης για τη δημόσια υγεία, η οποία στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά στην Ευρώπη διάφορες μελέτες την υπολογίζουν πάνω από 5 δισ. ευρώ για το χρόνο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση