Thumbnail
Ποια είναι η ιστορία του συμβόλου

Συχνά ο σχηματισμός του αετού από άτομα αλβανικής καταγωγής γίνεται (επιτηδευμένα) ζήτημα στα ΜΜΕ της χώρας

Θέλοντας να συντηρήσουν ένα κλίμα έντασης και «αμφισβήτησης» απέναντι σε άτομα αλβανικής καταγωγής (συχνά Έλληνες πολίτες) τα ΜΜΕ παρουσιάζουν με πηχαίους τίτλους δημοσιεύματα με την συγκεκριμένη κίνηση.

Ο ποδοσφαιριστής Άντι Λίμα, οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι που τιμωρήθηκαν με αναβολή θητείας και εσχάτως η ποπ τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα απασχόλησαν με δημοσιεύματα.... «σοκ» και «σάλου» όταν σχημάτισαν το εν λόγω σύμβολο.

Ποια είναι όμως η καταβολή του; Ο μύθος πίσω από την χειρονομία

Κάποτε, ένας νεαρός είδε έναν αετό που πετούσε σε χαμηλό ύψος και κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι. Ο αετός πέταξε το φίδι στη φωλιά του για να ταΐσει το μικρό παιδί του ωστόσο, το φίδι ήταν ακόμη ζωντανό και θα μπορούσε να δηλητιριάσει το μικρό αετόπουλο. Τότε ο νεαρός, που παρακολουθούσε αυτήν την σκηνή, σκότωσε με το βέλος του το φίδι και πήρε μαζί του το μικρό αετόπουλο.

Καθώς πήγαινε προς το σπίτι του ο αετός έκρυψε τον ήλιο και τον ρώτησε:

– «Γιατί πήρες το παιδί μου;» 
-«Γιατί το έσωσα και μου ανήκει» απάντησε ο νεαρός.
-«Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη» του είπε ο αετός.

Ο αετός βοήθησε τον νεαρό, ο οποίος έγινε βασιλιάς και οι άνθρωποι αποκαλούσαν «γιο του αετού». Απέκτησε δόξα και δημιούργησε μια χώρα που έγινε γνωστή ως η «γη του αετού».

Ο δικέφαλος αετός πριν γίνει σύμβολο στη σημαία της Αλβανίας ήταν σύμβολο των πιο γνωστών οικογενειών της περιοχής κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Εγινε επισήμως σημαία του Αλβανικού κράτους στις 28 Νοεμβρίου 1912. Ο σχηματισμός του αετού με τα χέρια από τους Αλβανούς είναι σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας. Το φόντο είναι κόκκινο και συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία της χώρας ενώ ο δικέφαλος αετός προέρχεται από το θυρεό του εθνικού ήρωα της χώρας, Γεωργίου Σκεντέρμπεη ή Καστριώτη. Τα δύο κεφάλια συμβολίζουν την κυριαρχία σε Ανατολή και Δύση.

Συμπερασματικά

Δύσκολα, με τα παραπάνω δεδομένα, μπορούμε με τρόπο απόλυτο και καταδικαστικό να υποθέσουμε πως όποιος κάνει χρήση αυτού του συμβόλου είναι οπωσδήποτε «εθνικιστής» ή εν πάση περιπτώση «ακραίος». Μπορούμε με μια σχετική ασφάλεια να το χαρακτηρίσουμε ως εθνικό σύμβολο των Αλβανών και μια χειρονομία αναγνώρισης και υπερηφάνειας για την καταγωγή. Όπως, φυσικά, συμβαίνει με τα εθνικά σύμβολα, προφανώς πολλές φορές οικειοποιούνται και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από ακραίους κύκλους (π.χ ο UCK), αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του «εθνικιστικό».

Εκτός αν, βέβαια, κάποιος είναι της άποψης πως υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι για την ταυτότητά τους. Γι'αυτούς, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο να παραθέσουμε, απλά να ευχηθούμε... περαστικά.

Δημήτρης Χρονόπουλος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα