Thumbnail
Κλείνω τις εκκλησίες! Μα τι λέω; Τις ανοίγω ξανά, αλλά καλώ τους πιστούς να μην πηγαίνουν.  Η παραβίαση των «μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» μεταλλάχτηκε σε «λιτή»!  - Γράφει ο Πέτρος Λυμπερόπουλος

Εκκλησίες ανοιχτές ή κλειστές;

Κλείνω τις εκκλησίες! Μα τι λέω; Τις ανοίγω ξανά, αλλά καλώ τους πιστούς να μην πηγαίνουν.  Η παραβίαση των «μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» μεταλλάχτηκε σε «λιτή»!  

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού», με τις υπογραφές το Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθόρισε τα εξής: «Τα μέτρα αυτά συνίστανται: (...) στην προσωρινή απαγόρευση (...) της λειτουργίας κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας (...) Όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη» (ΦΕΚ 42/Α/25.02.2010).

Οι διατάξεις αυτές  παραβιάστηκαν κατ’ εξακολούθηση από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (εφεξής Δ.Ι.Ε) της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς να της επιβληθεί καμία συνέπεια.  Αντίθετα  ορισμένοι συμπολίτες μας,  εξαιτίας  της παράβασης συναφών ρυθμίσεων της ίδιας Πράξης που τους αφορούν, συνελήφθησαν και οδηγηθήκαν στη Δικαιοσύνη.

Μόλυνση,  Θεία Ευχαριστία και κοινωνία

Η «ανταρτισμός»  της απόφαση της Δ.Ι.Σ. (9/03/2020) είναι χαρακτηριστικός: «Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό και πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής: 1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του.

Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου (…)

Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό (…) Όσοι προσέρχονται “μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης” και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται “φάρμακο αθανασίας”, “εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον” ».

Η παραπάνω «επική» απόφαση χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα  επιστημονικά διδάγματα στρέφεται καταφανώς  τόσο κατά της προστασίας της δημόσιας υγείας όσο και της επιστήμης.  Κρίνει το παρόν και το μέλλον στρεφόμενη αποκλειστικά στο μεσαιωνικό παρελθόν της ανθρωπότητας.  

Επιπλέον, το 2ο κανάλι της δημόσια τηλεόρασης, την ώρα που τα κρούσματα της επιδημίας αυξανόταν, διαφήμισε και προέβαλε μια κατάφωρη  πράξη παραβίαση της παραπάνω Πράξης και των διδαγμάτων της επιστήμης.  

Σε απευθείας σύνδεση (15/03/2020) με το Μητροπολιτικό Ναό της Θεσσαλονίκης μετέδωσε μια  θεία λειτουργία μεγάλης διάρκειας (2:35.24) με πλήθος ιερωμένων και κόσμου.  Κατά τη διάρκεια της τελετής  αναγνώστηκε η παραπάνω απόφαση της Δ.Ι.Σ. και ακολούθησε  Θεία Κοινωνία μπροστά στα λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (1296-1359),  στην οποία, όπως είδαν όλοι, συμμετείχαν ευπαθείς ομάδες, ακόμα και παιδιά.  Παρόμοιες λειτουργίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Η λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας

Η θύελλα κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων που ξέσπασε υποχρέωσε τη Δ.Ι.Σ.  να συνεδριάσει και πάλι χθες (16/3) «προκειμένου να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις Της εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορωνοΐού». 

Στη συνεδρίαση  κλήθηκε «να παραστεί ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορωνοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας».  Η εκπομπή της δημοσιογράφου κ. Όλγας Τρέμη «10» στην κρατική τηλεόραση, μας πληροφόρησε χθες το βράδυ  ότι ο καθηγητής κ. Τσιόδρας  είναι βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος και ότι η παρουσία του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην  απόφαση˙  λες και ενδιαφέρει κάποιον, όταν συζητιούνται  ζητήματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας  υγείας, τα μεταφυσικά ή όχι πιστεύω του κάθε πολίτη.

Εκεί λοιπόν στη Δ.Ι.Σ. μετά από 5 περίπου ώρες συζήτησης, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε:  «Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών (…) Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού».

Η Δ.Ι.Σ «υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.»

Αναφέρει επίσης πως σε περίπτωση ανάγκης θα τελούνται οι γάμοι και τα βαφτίσια «με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου». Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του ναού με την παρουσία μόνο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω απόφαση της Δ.Ι.Σ εξακολουθεί να παραβιάζει ή καλύτερα να ευτελίζει , με «λιτό» βεβαίως τρόπο, τη παραπάνω Πράξη Νομοθετικού  Περιεχομένου. Φαίνεται ότι το πνεύμα της Δ.Ι.Σ. έχει μολυνθεί από την υπερβολική προσκόλληση στο θείο και στην αντίδραση.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης  αμέσως μετά την απόφαση της Δ.Ι.Σ. έσπευσε να γράψει στο Twitter: «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή.  Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις πτέρυγές της:  ακροδεξιά, νεοφιλελεύθερη  και φιλελεύθερη, αποδείχτηκε ανίκανη να επιβάλλει εξ αρχής και άπαξ τα «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού».  Καμαρώνει δια του Πρωθυπουργού πως έκλεισε τις εκκλησίες  ενώ αυτές,  με βάση τη παραπάνω απόφαση, παραμένουν «λιτά» ανοικτές… 

Σε κάθε περίπτωση, μακάρι, έστω και τώρα, να ανασταλούν οι λειτουργίες με «ξεκάθαρες αποφάσεις» για λόγους  προστασίας της υγείας των πολιτών.

Test κοινωνικής επιβολής

Η ιεραρχία της εκκλησίας  εξ αρχής, σε παγκόσμια πρώτη, ανήγαγε το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας  υγείας σε crash test πίστης, θεολογίας και άσκησης κοινωνικής  επιβολής.  Ακούσαμε τα πάντα!  Γράφτηκε ένα ολόκληρο έπος περί των λατρευτικών χώρων, της Θειας Κοινωνίας, των εικόνων κ.ο.κ. που «κορωνοϊός δεν τα πιάνει». Απόψεις πού ούτε ο πλέον ευφάνταστος θρησκόληπτος δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Η εκκλησιαστική ιεραρχία ακόμα και σε ζητήματα προστασία της υγείας των πολιτών απέδειξε ότι δεν υποτάσσει την πίστη του δόγματος στα διδάγματα της επιστήμης.  Πρόκειται για τη «Φυσική της Πίστης». Από την άλλη, είναι αποθαρρυντικό  ότι μία «σύγχρονη Πολιτεία»,  πολιτικοί και άλλοι παράγοντες  λειτουργούν  ως θεραπαινίδες του δόγματος.  Η Εκκλησία και πολιτικοί παράγοντες φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν καθόλου καλά τα μηνύματα της κοινωνίας που υποφέρει και αρνείται να υποκύψει σε υποκατάστατα ελπίδας και πίστης.

Η εκκλησιαστική εξουσία  της χώρα μας που εξακολουθεί  να επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους και κατέχει δεσπόζουσα πολιτική θέση, απέδειξε και πάλι ότι στις σχέσεις της με το κράτος θέλει να έχει το πάνω χέρι, να είναι «το πρώτο βιολί». Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ομιλούν για «σύγχρονη θεοκρατική  Πολιτεία».  

Τελικά, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου  αναφορικά με τη «λειτουργία κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας» που ελήφθη μάλλον χωρίς να ρωτηθεί η Εκκλησία - καλώς αν είναι έτσι - που επί μακρόν παραβιάστηκε,  θα καταστρατηγείται άραγε στο εξής  με «λιτό» τρόπο»  υπονομεύοντας την υγεία των πολιτών ή το ζήτημα θα τελειώσει οριστικά  με «ξεκάθαρες αποφάσεις»;

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι οι εκκλησιαστικές εξουσίες δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα μικρό ή μεγάλο σύνολο ιερωμένων που απευθύνεται σε ένα αμόρφωτο κοινό.  Απλά αγνοούν κάτι το προφανές: οι εκκλησίες αποτελούν ένα πλέγμα πολιτικοοικονομικών δραστηριοτήτων και  σχέσεων που συχνά συμπεριλαμβάνουν πλήθος μορφωμένων ανθρώπων, πολιτικών, δικαστών, δημοσιογράφων και επιστημόνων.

Η ανθρώπινη ύπαρξη συνεχίζει να είναι πολύ ανθρώπινη

Η μάστιγα του κορωνοϊου επιφέρει τεράστια πλήγματα όχι μόνο ενάντια στη ζωή των πολιτών, αλλά και στο πολιτικό συστήματα, στις κοινωνικές δομές, στην οικονομία,  στην εργασίας, στο μισθό και στον πολιτισμό.

Αυτό κατά ανάγκη δεν σημαίνει ότι ο παράγοντας αυτός θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν σημαντικά  τη βελτίωση της κοινωνίας  στο επίπεδο της προστασία της ανθρώπινης ζωής σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων, τη κατάργησης ή έστω την μείωση των οικονομικών ανισοτήτων όπως πολλοί ενδεχομένως θα ήλπιζαν και θα ευχόντουσαν.

Είναι αλήθεια ότι ιστορικά οι μεγάλοι πόλεμοι, οι επαναστάσεις, οι οικονομικές χρεωκοπίες κρατών αλλά και επιδημίες αποτέλεσαν διαδικασίες αλλαγής του κόσμου μας. Ωστόσο καμία πανδημία δεν καταργεί τις ανορθολογικές και ψευδοεπιστημονικες  προσεγγίσεις της ζωής, την ανισομερή κατανομή του πλούτου και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου μόχθου.

Θα καταβληθούν τεράστιες προσπάθειες ώστε να μεταβιβαστούν οι συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης  που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια όλων μας, στις πλάτες της εργασίας με την ταυτόχρονη ανατροφοδότηση και διάχυση της αρχέγονης «λαϊκής μεταφυσικής» και των ανορθολογικών προσεγγίσεων της ζωής. Είναι στο χέρι των προοδευτικών δυνάμεων και του κόσμου της εργασίας να μην το επιτρέψουν.

Μολονότι κάθε επιδημία στην ιστορία της ανθρωπότητες όπως και η σημερινή φοβίζει, εντούτοις η ανθρώπινη ύπαρξη θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνεχίζει να είναι πολύ ανθρώπινη και ελπιδοφόρα για ένα καλλίτερο και συναρπαστικότερο μέλλον.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γοβ
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου  τόνισε ότι σχεδιάζεται να απλοποιηθούν και περισσότερο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η...
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό